Vláda couvla od valorizace plateb za státní pojištěnce

0
1105
valorizace
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Valorizace plateb státu na zdravotní pojištění se zavede zřejmě až od roku 2024. Vycházet bude z částky platné pro příští rok. Úpravu přináší pozměňovací návrh koaličních poslanců. Mění se i pravidla pro plnění fondu prevence pojišťoven.

V příštím roce má stát dle stávajícího návrhu měsíčně za každého svého pojištěnce odvádět 1 900 korun. Platby ale ještě nebudou vycházet z automatické valorizace, jak původně slibovali zástupci ministerstva zdravotnictví a financí. Naopak s valorizací se začne až od roku 2024. Předpokládá to pozměňovací návrh skupiny koaličních poslanců v čele s Tomem Philippem [KDU-ČSL].

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

Jde o překvapení, protože zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR], ale i Ministerstva financí ČR [MF ČR] ještě minulý měsíc potvrzovali zavedení nového mechanismu pro zvyšování plateb za státní pojištěnce od roku 2023. MZ ČR dokonce připravilo návrh zákona, který by valorizaci zaváděl.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz tvrdil, že nechce, „abychom se tady každý rok handrkovali o to, jak vysoká bude platba za státní pojištěnce“. A proto již připravil valorizační mechanismus této platby. Mezi jeho klíčové parametry patří vývoj průměrné mzdy, inflace a další proměnné.

„My musíme umět predikovat, jak se ta platba bude vyvíjet. A to je klíčová věc. Abych mohl dobře plánovat zdravotní péči. A na tom jsem se dohodl s poskytovali…,“ uvedl.

Platba za státní pojištěnce stoupne na cca 1 900 korun

A dodal: „To je sen všech ministrů zdravotnictví od roku 1989. Kdyby se to podařilo, tak by to bylo něco neskutečného. Jasná valorizace úhrad za státní pojištěnce zcela zásadně stabilizuje zdravotní systém. A zlepšuje zdravotní péči.“

Všechno je jinak. Z toho, co bylo, nic neplatí

Návrh koaličních poslanců nevalorizovat platby za státní pojištěnce novým způsobem v příštím roce, ale až v roce 2024, podpořil i ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

„Systém je vyzkoušený, funguje a funguje dobře i v okamžiku, kdy je vysoká inflace jako v letošním roce,“ řekl ministr k automatické valorizaci plateb na jednání Sněmovny.

Platby za státní pojištěnce má určit inflace a reálná mzda

A výsledek? Debata ve Sněmovně o předloze zákona na valorizaci plateb za státní pojištěnce, který je po druhém čtení před závěrečným schvalováním, trvala pět hodin. A to, aniž by opozice předložila jakýkoli pozměňovací návrh k návrhu zákona.

Poslanci opozičního hnutí ANO zpochybňovali částku 1 900 korun, z níž by se mělo pro první rok vycházet. Podle Jiřího Maška [ANO] by měl systém valorizace začínat na nynější částce 1 967 korun za pojištěnce a měsíc.

Poslanec Tom Philipp označil částku 1 900 korun za kompromis, zakládá dle jeho slov „solidní výkopovou čáru“.

„Rozumím tomu, že částka by mohla být vyšší, ale mohla by být i nižší,“ podotkl lidovecký poslanec.

Ministr Stanjura poznamenal, že spodní hranice představená zdravotními pojišťovnami činila 1 850 korun, a koalice tedy navrhla sumu o 50 korun vyšší. Upřesněme, že vláda Andreje Babiše [ANO] loni navýšila platbu za státní pojištěnce na 1 967 korun. Vláda Petra Fialy [ODS] ale rozhodla o jejím zmražení na loňské úrovni ve výši 1 767 korun. Aktuální předpoklady MF ČR podle ministra uvádějí, že v roce 2024 by stát dával 1982 korun za pojištěnce na měsíc a o rok později v roce 2025 pak 2 022 korun.

Vláda zatím nestihla ani snížit platbu za státní pojištěnce

Jak již bylo řečeno, vláda Petra Fialy chce po lednovém zvýšení platby za státní pojištěnce minulou vládou, tuto platbu zmrazit na loňskou úroveň. K tomu musí prosadit příslušnou novelu. Tu ale nestíhá předložit. Původní norma počítá s odvody 1 567 korun měsíčně od července. Koaliční pozměňovací návrh proto posouvá účinnost na srpen a měsíční částku stanoví na 1 487 korun.

Koaliční poslanci navíc podali k novele další dvě úpravy. Jedna sjednocuje a mění pravidla plnění fondů prevence zdravotních pojišťoven. Druhá prodlužuje přechodné období pro doléčení pacientů po reformě úhrad ortodontické péče.

MZ ČR chce příští rok zvýšit platby za státní pojištěnce

Opoziční poslanci navrhované letošní snížení plateb státu do zdravotnictví opět kritizovali. Podle předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové pětikoalice chystá zdecimování finančního zázemí zdravotních pojišťoven.

„V honbě za vaší rozpočtovou odpovědností chcete rozvrátit i financování zdravotnictví,“ uvedla poslankyně ANO Jana Pastuchová.

Lídr SPD Tomio Okamura prohlásil, že kabinet tuneluje peníze z veřejného zdravotního pojištění a hrozí omezení dostupnosti zdravotní péče. Poslankyně Okamurova hnutí Karla Maříková souhlasila s tvrzením, že valorizační mechanismus pomůže pojišťovnám i zdravotníkům lépe plánovat péči.

„Ale přijít s tím po snížení plateb je čirý alibismus,“ dodala vzápětí.

Ministr Stanjura se proti opoziční kritice ohradil. Letošní výše plateb vycházela podle něho z pesimistických prognóz, které se nepotvrdily. Systém veřejného zdravotního pojištění je podle ministra zatím v přebytku šest miliard korun. Koncem května dle něj měly pojišťovny na účtech více než 58 miliard korun.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here