Platby za státní pojištěnce má určit inflace a reálná mzda

0
588
platby_za
Foto: Pixabay.com

Platby za státní pojištěnce by se mohly v budoucích letech navyšovat podle inflace a reálné mzdy v hospodářství. Příští rok by se tak platba navýšila o 111 korun na 1 878 korun. Vládní návrh nyní čeká jednání v dolní komoře Parlamentu.

Návrh na automatickou valorizaci plateb státu za pojištěnce dnes [17.5.] představili zástupci Ministerstva zdravotnictví [MZ ČR] a Ministerstva financí [MF ČR]. Souhlas s ním spolu s nimi vyjádřil i ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Zdeněk Kabátek.

„Podařilo se nám nají konsensus a najít valorizační proces, který vypadá velmi dobře,“ řekl k předloze ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Navrhovaný systém, který by úhrady za státní pojištěnce každoročně navyšoval podle tempa růstu inflace a reálné mzdy, dle něj přináší nejednu výhodu.

„Dokáže nabídnout českému zdravotnictví stabilitu přítoku financí za státní pojištěnce,“ řekl s tím, že efektivní dopady bude mít i do dohodovacího řízení mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovali zdravotní péče.

Platba za státní pojištěnce stoupne na cca 1 900 korun

„Dohodovací řízení by nebylo meziroční, ale mělo by delší dvouletý až tříletý interval. A tím by se dala lépe naplánovat péče,“ vysvětlil s dodatkem, že nikoli pouze akutní péče, ale především ta o pacienty chronické a na centrové léčbě.

Mechanismus se podobá valorizaci penzí

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] pak více přiblížil vládou předkládaný návrh. Přičemž ho chce připojit k již ve Sněmovně schvalovanému zákonu o pojistném na veřejné zdravotní pojištění formou pozměňovacího návrhu.

„Jako nejvhodnější se ukázal valorizační model, který známe ze systému penzí. To znamená, aby se valorizovalo o inflaci a polovinu růstu reálné mzdy,“ vysvětlil Stanjura.

V okamžiku, kdy by byl jeden z ukazatelů v minusu, by se dle něj automaticky pracovalo s nulovou, nikoli tedy zápornou hodnotou.

„Systém tak neumožní, aby platby klesaly,“ ujistil ministr.

Nyní dle něj vládní návrh poputuje k oběma opozičním klubům. Ve středu 18. května jej projednají poslanci na sněmovním zdravotnickým výboru. Aktuální verze návrhu tedy nemusí být nutně finální.

Souhlas s aktuálním návrhem na automatický růst plateb státu za své pojištěnce vyslovil na tiskové konferenci i ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek.

„Návrh umožňuje rozumné tempo růstu úhrad za zdravotní služby vůči našim smluvním partnerům, poskytovatelům zdravotních služeb,“ řekl.

Při přijetí návrhu pak dle něj zdravotní pojišťovna může garantovat nesnížení kvality zdravotních služeb stejně jako jejich dostupnost v budoucích letech.

Díky návrhu, který pracuje s inflací a reálnou mzdou, tedy vývojem hospodářství, dokáží dle jeho slov zástupci pojišťoven navrhnout úhrady v dohodovacím řízení nejen na rok dopředu, jako je tomu nyní, ale třeba i na dva i více let dopředu. Což dle Kabátka jednoznačně zlepší plánování hospodaření pojišťoven.

Platba ve třech letech vzroste zhruba na 2 tisíce korun

Podle navrhovaného vzorce výpočtu plateb za státní pojištěnce by dle predikce ministerstva financí odváděl stát za každého svého pojištěnce v příštím roce 2023 částku 1 878 korun za měsíc. To je o 111 korun více než v roce 2022, kdy platba činí 1 767 korun.

„V roce 2024 by pak platba dle aktuální makroekonomické predikce mohla růst na 1 959 Kč. A v roce 2025 na bezmála dva tisíce [1998 Kč],“ odhaduje ministerstvo.

V celkovém objemu by platby příští rok činily 139,7 miliardy Kč. Což je o 10,6 miliardy více než letos. Celkový objem plateb by mohl dále růst na 145,9 miliardy v roce 2024. A v roce 2025 na na 148,8 miliardy korun.

Ministr zdravotnictví Válek v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz uvedl, že zavedení předvídatelné valorizace platby za státní pojištěnce byl sen každého tuzemského ministra zdravotnictví od roku 1989.

„My musíme umět predikovat, jak se ta platba bude vyvíjet. A to je klíčová věc. […] Kdyby se to podařilo, tak by to bylo něco neskutečného,“ řekl doslova.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here