V Nemocnici Milosrdných bratří v Brně výrazně přituhuje

5
33964
v_brne
Foto: NMB

Řád Milosrdných bratří v Brně do konce května prodloužil smlouvu na pronájem budov, ve kterých město provozuje Nemocnici Milosrdných bratří [NMB]. A stále jedná s městem o převzetí nemocnice. Hledání dohody se však stává složitější.

Podle ředitele nemocnice Pavla Pilera již osmé prodloužení smlouvy za poslední dva roky přináší nejistotu pacientům i zaměstnancům, kteří dostávají jiné nabídky na práci. Zároveň zpochybnil smysl převzetí nemocnice řádem. Vyjádřil přesvědčení, že nemocnice má zůstat městu a řád by mohl v areálu provozovat lůžka LDN. V převzetí nemocnice řádem vidí současný ředitel riziko, že by jako soukromý subjekt prováděl jen finančně výhodné úkony.

„Legislativa neumožňuje donutit soukromé zařízení poskytovat péči v rozsahu jako u nesoukromého zařízení. Pro soukromá zařízení bude vždy prioritou hlavně zisk, což může způsobit neochotu dělat komplikované výkony s dlouhou dobou léčení, které se finančně nevyplatí. Nebo se může zdravotní péče pro pacienty prodražit a mnoho se stane nedostupných,” zdůrazňuje ředitel Piler.

Převor řádu Martin Macek naopak garantuje zachování stávající péče. Zároveň čeká, že se k řádu dostane soupis přístrojů nemocnice, bez čeho nelze jednat s pojišťovnami o úhradách zákroků a podobně.

„Žádáme o to přes rok a pracuje se na tom teprve několik týdnů. Hotový by měl být v červenci. Proto prodlužuji smlouvu o kratší termíny,” vysvětlil Macek s tím, že by řád chtěl nemocnici převzít v příštím roce.

Tahanice o nemocnici v Brně destabilizují její chod

Nemocnici v Polní ulici v Brně vybudoval řád, který vlastní část budov i pozemků. Další budovy pak patří městu a státu. Řád uzavřel s městem dlouhodobou smlouvu o spolupráci s tím, že si nemocnici jednou vezme zpět. Nemocnice jako organizace města si pak další smlouvou pronajímá část budov ve vlastnictví řádu. Tato smlouva skončila letos v dubnu, byť byla nyní o měsíc prodloužena. Řád projevil zájem o převzetí již před lety, zatím však zástupci města nedospěli k žádné dohodě.

Ředitel nemocnice Pavel Pilar upozorňuje na potíže, které nejistá budoucnost nemocnice přináší.

„Současný stav velmi poškozuje celkový chod nemocnice. Poslední dvě prodloužení smlouvy byla o měsíc. Pacienti jsou v nejistotě, jestli se nemocnice ze dne na den nezruší. Není možné chystat dlouhodobý rozvoj jako investice nebo stavební úpravy a nábor zaměstnanců,” tvrdí s tím, že zaměstnanci žijí v nejistotě, zda budou mít práci.

„Využívají toho jiné nemocnice. Spousta zaměstnanců dostává pracovní nabídky z jiných zařízení. Největší problém je hledání nových zaměstnanců. Zvažují, zda k nám za aktuálních podmínek vůbec nastoupit,” uvedl.

Zaměstnanci podle něj dodnes nedostali jasný vzkaz od města, zda o nemocnici stojí, nebo ji chce předat řádu. Primátorčin náměstek Petr Hladík [KDU-ČSL] je pro zachování nemocnice pod městem, primátorka Markéta Vaňková [ODS] se proti myšlence převzetí řádem nevymezila. Opoziční hnutí ANO tvrdí, že již v roce 2018, kdy město vedlo, byla s řádem uzavřena dohoda. Na základě ní měly v areálu vzniknout nové pavilony, včetně LDN.

„Bohužel po volbách nová koalice od strategie upustila. KDU-ČSL, která má zdravotnictví, předjednanou spolupráci nikdy nenaplnila,” řekl brněnský předseda ANO René Černý.

Spory o název podstatu sporu neřeší

Podle náměstka primátorky zodpovědného za zdravotnictví Petra Hladíka [KDU-ČSL] a také ředitele nemocnice Pavla Pilera není v Brně převzetí nemocnice jednoduché. Už s ohledem na to, že by musela nejspíš městská organizace zaniknout a musela by vzniknout nová. Je potřeba řešit smlouvy s pojišťovnami, zaměstnanci a jiné. Což má nyní nemocnice nasmlouváno jako organizace města.

„Převod příspěvkové organizace není ze své podstaty možný. Zároveň se však domnívám, že při vůli dodržet sjednané, by se právní řešení mělo najít. Neboť zásadou soukromého práva je to, že co není zakázáno, je dovoleno,” říká nezávislý advokát Zdeněk Joukl.

Řád Milosrdných bratří chce provozovat nemocnici NMB

Právní komplikace si uvědomují i zástupci řádu. Proto založili společnost nazvanou Nemocnice Milosrdných bratří Brno, aby mohli nemocnici provozovat. Název je podobný jako ten současný.

„Jsem vázaná mlčenlivostí, takže se nemohu vyjádřit ke konkrétnímu případu. Obecně ale platí, že názvy nesmí být shodné nebo podobné, aby si je lidé zaměnili. Pokud tomu tak je, musí se to dít se souhlasem daného subjektu,” uvedla právní zástupkyně města Vladislava Křivová.

Markéta Vaňková ani Petr Hladík však o vzniku nové firmy nic neví.

„Ve smlouvě s konventem není žádné ujednání, které by zakazovalo založení firmy s tímto názvem, přesto si myslíme, že by bylo korektní tento krok s městem projednat, respektive ho alespoň informovat,” sdělila.

Převor řádu Macek uvedl, že město o tom ví už z dob předešlého vedení a není to žádná nová informace.

Když se dva „perou“, třetí se připravuje na nejhorší

Podle Pilera by nemocnice neměla být nástrojem politických nebo osobních bojů a mělo by se najít řešení výhodné pro Brňany. Navrhuje, aby nemocnice zatím zůstala městu a řád v areálu provozoval léčebnu dlouhodobě nemocných [LDN], jak bylo v minulosti dojednáno.

„Neprodloužení smlouvy by bylo choulostivé pro obě strany. Nemocnice by nedoložila, že má kde vykonávat činnost. Nevím, jak by na to reagovaly pojišťovny,” řekl Macek.

Sám doufá, že jednání pokročí a zdravotnictví se zachová. Situaci sledují i ředitelé ostatních nemocnic. Také upřesnil, že řád připravoval projekt na stavbu léčebny, ale objekt nemůže vybudovat kvůli tomu, že město v blízkosti buduje protipovodňová opatření.

„Tudíž jsme v záplavové zóně a nesplňujeme požadavky. Potom do toho vletěl covid a situace se zkomplikovala,” objasnil.

Smrt není prohra, říká sekretář ČBK Stanislav Přibyl

Pokud strany nenajdou dohodu, mohlo by to znamenat ohrožení zdravotní péče v Brně. Což potvrdil i ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Vlastimil Vajdák.

„Doufáme, že se situace brzy uklidní. Pokud však dojde k nejhoršímu, museli bychom se s tím samozřejmě vypořádat,” říká.

–ČTK/RED–

5 KOMENTÁŘE

  1. Ono je rozdíl Křesťanská víra a to co je vyžadováno po ovečkách, skromnost, milosrdnost, a rozdíl jak se chová církev. Mamon a hamižnost a kdo na to poukázal toho pro jistotu upálili.
    V Olomouci na Svatém kopečku byl ústav pro děti, vrátilo se církvi a okamžitě dostali výpověď, kde jinde by měla církev ukazovat svoji lásku k lidem, než na dětech. Voršily ve zmatcích 90 let dostali v Praze vedle Národního divadla zpět i to co jim nepatřilo, než se to stačilo dořešit, tak to prodaly.
    V Brně chce řád převzít nemocnici? Copak on na to dnes má prostředky aby ji provozoval a mám to chápat tak, že jim Brno převede vybavení, zaměstnance a případně jim bude platit za to že nemocnici provozují? To jsou nějaké divné počty. To jim asi nenakukal Nejvyšší.
    Jeden farář měl dobrou průpovídku ” S Nejvyšším vycházím dobře, ale ten střední menedžment mi dělá potíže”.

    • ještě bych podotkl,že ty věci o kterých píšete byli za prvních církevních restitucí 90 letech,po kterých měla podle jejich kardinála Vlkodlaka následovat tečka za “nároky” církve(podobnost s covidovou tečkou čistě náhodná???)-stačilo pár let a díky Kalouskovi jsou tady najednou další nároky a další církevní “restituce” v řádech desítek miliard-už při těch prvních se totiž církev svatá pěkně vybarvila-vyházeli nejen děti,ale i důchodce a nevyléčitelně nemocné a vše prošustrovali-sám bývalý olomoucký arcibiskup a nyní biskup pražský byl namočen v tolika prasárnách,že se o tom radši ani moc nepsalo-po těch druhých to byla samá odluka církve od státu,jak si z toho budou opravovat svoje objekty a provozovat charitu(to bych z ukradených peněz uměl taky) a jak to zase dopadlo???Dominátor Duka si “odklonil” stovky milionů na svůj soukromý fond,nejspíše proto,aby si na starý kolena mohl užívat s ministranty,ŘK církev si koupila Špalíček a ty jejich smradlavý kyrchny plný pedofilů se zase opravují z našeho-slavná církev na to nedá ani vindru,hlavně že čachrují!!!Jestli něco opravdu nenávidím,jsou to mimo islámu právě nenažraná ŘK církev a její ovečky!!!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here