Řád Milosrdných bratří chce provozovat nemocnici NMB

0
1275
Milosrdnych_bratri
Nemocnice Milosrdných bratří v Brně / Foto: NMB

Řád Milosrdných bratří chce převzít Nemocnici Milosrdných bratří [NMB] v Polní ulici v Brně. V části jejích budov již řád působí. Nemocnici ale provozuje město na základě dlouhodobé smlouvy o spolupráci s řádem.

Zastupitelstvo Brna dnes [6.4.] vzalo na vědomí záměr konventu převzít zodpovědnost za Nemocnici Milosrdných bratří. Zároveň uložilo radě uspořádat jednání zástupců všech klubů v zastupitelstvu, řádu i vedení nemocnice. Řád si od nemocnice nyní pronajímá jen část budov. Smlouva mu vyprší v dubnu. Nemocnice Milosrdných bratří je jednou ze dvou brněnských nemocnic, kterou provozuje město. Druhou je Úrazová nemocnice. Obě zdravotnická zařízení mají shodně zhruba 500 zaměstnanců.

O nemocnici se jedná dlouhodobě

Původně mělo zastupitelstvo města Brna na svém jednání schválit deklaraci záměru převzetí nemocnice. Po dlouhé diskusi koaličních a opozičních zastupitelů i zástupců řádu Milosrdných bratří a zaměstnanců nemocnice primátorka Markéta Vaňková [ODS] ale navrhla, aby se hlasovalo o tom, že zastupitelé berou na vědomí záměr řádu převzít provoz nemocnice. To zastupitelé schválili. Nyní jsou v plánu další jednání, která mají napovědět, jak to bude dále s provozem nemocnice.

Podle Vaňkové je hlavním cílem města udržení zdravotní péče nemocnice. Což chce podle ní i řád. Proto předpokládá, že se obě strany dohodnou na dalším prodloužení smlouvy o pronájmu, která končí letos v dubnu.

Převor řádu Martin Macek novinářům řekl, že zatím neví, co udělá. Trvá však na tom, že řád chce nemocnici od města převzít. Podle něj provozuje po světě 450 zdravotnických zařízení a ročně ošetří 20 milionů lidí.

„Srovnatelnou nemocnici máme například v Bratislavě a 15 let jsme nebyli v červených číslech,” uvedl Macek.

Smrt není prohra, říká sekretář ČBK Stanislav Přibyl

Podle náměstka primátorky zodpovědného za zdravotnictví Petra Hladíka [KDU-ČSL] a také ředitele nemocnice Pavla Pilera není převzetí nemocnice jednoduché. Už s ohledem na to, že by musela nejspíš městská organizace zaniknout a musela by vzniknout nová. Je potřeba řešit smlouvy s pojišťovnami, zaměstnanci a jiné. Což má nyní nemocnice nasmlouváno jako organizace města. Hladík plánuje jednat se všemi dotčenými zástupci.

Řád Milosrdných bratří nemocnici vybudoval

V areálu se navíc nachází část objektů patřících řádu a část městu. Většina pozemků je ve vlastnictví řádu, některé z nich i státu a město proto jedná o jejich nabytí. Macek uvedl, že by město mělo řádu pronajmout objekty za symbolickou cenu, jako to nyní dělá řád se svými objekty. Uvedl, že řád stále ze strany města čeká na nacenění přístrojů a movitého majetku. To proto, aby si konvent mohl část odkoupit a případně se stanovila cena za pronájem. Bez toho podle Macka nemůže řád řešit pojišťovny ani zaměstnance, což vyřešení situace taktéž blokuje.

„Pokud by ale byla vůle, dalo by se vše vyřešit tak, abychom mohli od příštího roku nemocnici provozovat,” řekl převor Macek.

Jaroslav Štěrba k 30. dubnu končí ve vedení FN Brno

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně v Polní ulici je vůbec nejstarší souvisle fungující městská nemocnice na Moravě. Po pražské Nemocnici Na Františku jde pak o druhou nejstarší nemocnici v Česku. V roce 2017 oslavila výročí 270 let od svého vzniku. Založil ji v roce 1747 moravský hrabě Jan Křtitel Leopold z Dietrichsteina. Podle plánů proslulého brněnského stavitele Františka Antonína Grimma se zprvu postavil konvent s lékárnou a nemocnice se sedmdesáti lůžky.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here