Vláda je pro konec monopolu PVZP v pojišťování cizinců

0
1497
cizincu
Foto: Pixabay.com

Senátní návrh na zrušení pětiletého monopolu Pojišťovny VZP, a.s. na zdravotní pojišťování cizinců s dlouhodobým pobytem podpořila na jednání [6.4.] vládní koalice. Opatření loni i přes nesouhlas Senátu prosadila tehdejší Sněmovna.

Podle loni schválené novely cizineckého zákona cizinci s přiznaným dlouhodobým pobytem na území České republiky uzavírají komerční zdravotní pojištění povinně u Pojišťovny VZP, a.s. [PVZP]. Ta je dceřinou společností největší tuzemské Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR]. Do té doby si cizinci takové pojištění, jež je v Česku povinné, uzavírali u zhruba dalších čtyřech pojišťoven.

Za zdravotní pojištění více než 60 tisíců cizinců na území Česka vybrané pojišťovny ročně inkasovaly zhruba 600 až 800 milionů korun. Výhradní postavení v pojišťování cizinců má za stávajících podmínek PVZP, a to na dobu pěti let od platnosti zmiňované novely. Po uplynutí pěti let pak budou smět cizince zdravotně pojišťovat i ostatní pojišťovny.

Konec pětiletého monopolu PVZP na pojišťování cizinců

Avšak zrušení monopolu Pojišťovny VZP a.s. na zdravotní pojištění cizinců včera [6.4.] podpořil kabinet. K senátnímu návrhu zaujal podle výsledků zasedání souhlasné stanovisko.

Senátoři podobně jako loni navrhli, aby zdravotního pojištění cizincům nabízel větší okruh pojišťoven. Jejich návrh stále počítá se vznikem registru zdravotního pojištění cizinců, který by spravovala Česká kancelář pojistitelů [ČKP]. Součástí registru mají být vybrané údaje o sjednaném komerčním zdravotním pojištění cizinců. Přístup do něj by měla zdravotnická zařízení a v případě potřeby také policie.

Kabinet ve stanovisku uvedl, že senátní záměr podporuje. Podotkl však, že správa registru zdravotního pojištění cizinců ČKP je možné řešení. V platné právní úpravě nepředstavuje dle vlády systémový prvek.

„Oprávnění a povinnosti ČKP se doposud týkají problematiky pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla,“ konstatuje vláda.

Děti cizinců mají být zdravotně pojištěny až na 12 měsíců

Novela má cizincům dále umožnit do tří měsíců vypovědět smlouvu s Pojišťovnou VZP a pojistit se u pojišťovny podle jejich uvážení. Děti cizinců, které se narodily v Česku, by podle senátora Lumíra Kantora [KDU-ČSL] neměly být pojištěny z veřejného pojištění pouze na první dva měsíce od narození, ale až na 12 měsíců. Změna by se týkala jen dětí, jejichž matka nebo otec mají v Česku povolený trvalý pobyt. Podle Kantora to bude stát jednotky milionů korun ročně.

Senát znovu navrhl zrušení pojištění cizinců jen u PVZP

Součástí novely je i dvojnásobně vyšší limit plnění zdravotního pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem. Ti by si jej sjednávali na alespoň 120 000 eur [cca tři miliony korun]. Autoři předlohy to zdůvodňují tím, že limit se deset let nezvyšoval. Pojišťovny mají podle návrhu dostat povinnost obnovit cestovní zdravotní pojištění pojištěnci, který o to projeví zájem. Což dle nich zabrání situaci, že by nemocný cizinec v ČR zůstal bez pojištění.

Monopol pro PVZP prosazovali poslanci hnutí ANO

Kritizovanou úpravu cizineckého zákona jeden z jejích navrhovatelů, poslanec hnutí ANO Miloslav Janulík, zdůvodňoval potřebou vyřešit problém s tím, že cizincům, kteří přijedou do Česka za prací, musí lékaři poskytnout zdravotní péči, aniž by měli jistotu, že jim ji pojišťovna proplatí. Podle senátorů v čele s Tomášem Jirsou [ODS] je ale tato změna v rozporu s ústavním i evropským právem. Cizincům totiž odebrala právo zvolit si zdravotní pojištění podle jejich preferencí.

Na což loni upozornila Česká asociace pojišťoven [ČAP], která již loni na konci roku podala stížnost k Evropské komisi. V ní pak napadá zmiňovanou novelu cizineckého zákona, jež PVZP zaručuje pětiletý monopol v pojišťování cizinců pobývajících v Česku.

ČAP podala stížnost k EK kvůli pojišťování cizinců PVZP

O pětiletém monopolu pro PVZP loni dolní parlamentní komora rozhodla navzdory tomu, že se proti změně vyhranily kromě Senátu také ministerstva vnitra a zdravotnictví, Česká asociace pojišťoven a Hospodářská komora ČR.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here