Senát znovu navrhl zrušení pojištění cizinců jen u PVZP

0
925
senta
Foto: ZdraveZpravy.cz

Senát podpořil návrh části svých členů na zrušení pětiletého monopolu Pojišťovny VZP na pojišťování cizinců. Podle nich by se měl i zdvojnásobit minimální limit pojistného plnění u cizinců na 120 tisíc eur [cca 3 mil. Kč].

Horní komora parlamentu opět přijala návrh části senátorů na zrušení monopolu pojišťování cizinců po dobu následujících pěti let výhradně u Pojišťovny VZP [PVZP]. Normu dále upravili o zvýšení limitu pojistného plnění pro cizince s dlouhodobým pobytem na území ČR. A to na dvojnásobek současné sumy. Podle nich by se mělo nově sjednávat minimálně na 120 tisíc eur [cca 3 mil. Kč]. Navýšení pojistného limitu senátoři zdůvodňují tím, že se hranice nenavyšovala v posledních deseti letech.

Pojišťovny mají podle upraveného návrhu senátorů dostat také povinnost obnovit cestovní zdravotní pojištění těm pojištěncům, kteří o to projeví zájem. To by dle jejich názoru mělo zabránit situacím, kdy u nás zůstávají nemocní cizinci bez zdravotního pojištění.

Monopol PVZP prosadila bývalá Poslanecká sněmovna

Cizinci s uděleným dlouhodobým pobytem v České republice smějí podle novely cizineckého zákona z července roku 2021 uzavřít komplexní zdravotní pojištění, které je u nás povinné, pouze u Pojišťovny VZP. Ta je dceřiná společnost naší největší zdravotní pojišťovny Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR].

Za toto komplexní zdravotní pojištění více než 60 tisíců cizinců na území Česka vybrané pojišťovny ročně inkasovaly zhruba 600 až 800 milionů korun. Výhradní postavení v pojišťování cizinců ale teď má PVZP na dobu pěti let od platnosti zmiňované novely. Po uplynutí pěti let pak budou smět cizince zdravotně pojišťovat i ostatní pojišťovny.

Pojišťovna VZP získá díky poslancům až miliardu ročně

Dolní komora parlamentu novelu v létě prosadila i přes silnou nevoli ze strany Senátu, Ministerstva vnitra ČR. Dále i Ministerstva zdravotnictví ČR, Hospodářské komory ČR a České asociace pojišťoven [ČAP].

Kritizovaná úprava byla jejím navrhovatelem, poslancem ANO Miloslavem Janulíkem, zdůvodněna potřebou vyřešit problém s tím, že cizincům, kteří přijedou do Česka za prací, musí lékaři poskytnout zdravotní péči, aniž by měli jistotu, že jim bude proplacena.

Podle senátorů v čele s Tomášem Jirsou [ODS] je ale tato změna v rozporu s ústavním a evropským právem. Cizincům novela totiž upírá právo zvolit si zdravotní pojištění podle jejich preferencí. Čímž mimo jiného argumentují i zástupci ČAP.

Ti letos 29. listopadu podali stížnost k Evropské komisi pro porušení evropského práva Českou republikou. A chtějí se tím domoci zrušení takového monopolu na trhu s pojišťováním cizinců.

ČAP podala stížnost k EK kvůli pojišťování cizinců PVZP

Poslankyně a zastánkyně novely Věra Adámková, která je zároveň předsedkyní Správní rady VZP ČR, argumentuje zase tím, že VZP ČR jako naše největší zdravotní pojišťovna nese největší náklady na zvládání krize covid-19. A proto není od věci, když peníze za pojišťování cizinců zůstanou právě u ní.

Senát navrhuje registr pojistných smluv cizinců

Novela cizineckého zákona by měla také umožnit vznik registru uzavřených pojistných smluv, který by spravovala Česká kancelář pojistitelů. Registr by zahrnoval vybrané údaje o sjednaném komerčním zdravotním pojištění cizinců s uděleným dlouhodobým pobytem.

Přístup do něj by měli mít zaměstnanci Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] při řízení o žádostech o prodloužení pobytu. Dále Policie ČR při kontrole povinnosti pojištění u cizinců. Stejně tak ale i poskytovatelé zdravotní péče pro ověření například pojistných limitů u svých klientů. Tato kontrola by měla zabránit tomu, aby cizinci nezneužívali zdravotní péči v Česku. A to ve smyslu jejího čerpání, ale bez účasti na zdravotním pojištění.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here