Senátoři odmítli pojištění cizinců jen u Pojišťovny VZP

0
653
pojisteni_cizincu
Foto: ZdraveZpravy.cz

Cestovní zdravotní pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem v ČR má být nově sjednáváno alespoň na 120 tisíc eur [cca 3 mil. Kč]. Úpravu novely cizineckého zákona včera [29.6.] doporučil senátní zdravotní výbor. Zároveň odmítl navrhované pojištění cizinců jen u Pojišťovny VZP po dobu pěti let.

Podle nové úpravy by cizinci s dlouhodobým pobytem v ČR měli mít povinně sjednané cestoví zdravotní pojištění minimálně na částku 120 tisíc euro [cca 3 mil. Kč]. Což je dvakrát více než nyní. Výbor na svém jednání dále navrhl zřídit Registr zdravotního pojištění cizinců, který by spravovala Česká kancelář pojistitelů [ČKP]. Což by umožňovalo v případě potřeby zjistit přesnější počty v Česku přebývajících cizinců. Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR] o nich, jak se ukázalo i v pandemii covidu-19, totiž nemá v podstatě žádné souhrnné informace. Novelu má horní komora Parlamentu ČR projednat ještě do konce tohoto týdne.

Pojištění cizinců u VZP budí odpor

Senátoři zároveň odmítli navrhované pojištění cizinců jen u Pojišťovny VZP po dobu pěti let. Výhradní pojištění cizinců u Pojišťovny VZP prosazuje předsedkyně sněmovního zdravotnického výboru Věra Adámková [za ANO] a poslanec a místopředseda výboru Miloslav Janulík [ANO]. Ten návrh zdůvodňuje potřebou vyřešit problém s tím, že cizincům, kteří přijedou do Česka za prací, musí lékaři poskytnout zdravotní péči. Přitom nemají žádnou jistotu, že jim bude služba od pojišťovny proplacena.

Komerční zdravotní pojištění cizinců toho moc nenabídne

Komerční pojišťování cizinců s dlouhodobým pobytem [nad 90 dnů, pozn. red.] na dobu pěti let spadající výhradně pod Pojišťovnu VZP, která je dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR], odmítá i samotné Ministerstvo zdravotnictví ČR. Dále například Hospodářská komora ČR [HK ČR] a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže [ÚOHS]. Tyto instituce se shodují v názoru, že by šlo o nepřípustnou monopolizaci v oblasti komerčního zdravotního pojištění. Pojišťovna VZP totiž není v Česku jediná pojišťovna, která u nás dokáže cizince s dlouhodobým pobytem komerčně pojistit. Navíc by šlo o značný zásah do již běžícího trhu, který by poškodil ty pojišťovny, které se na něm již pohybují. Cizinci zejména z mimounijních zemí dnes v Česku tvoří významnou skupinu na trhu práce.

Novela řeší i práva rodinných příslušníků z ciziny

V senátu aktuálně projednávaná novela cizineckého zákona má v souvislosti s novým vydáváním dokladů pro občany Evropské unie [EU] upřesnit i okruh osob, které budou považovány za jejich rodinné příslušníky. V podstatě by měla oddělit nejbližší rodinu od příbuzných, kteří mají s občany unijních zemí pouze vzdálenější rodinnou vazbu.

Česká strana totiž dosud nerozlišovala mezi rodinnými příslušníky, tedy manželi, dětmi a rodiči občana EU, a takzvanými oprávněnými osobami. To jsou například nesezdaní partneři nebo lidé závislí na péči občana EU. Obě skupiny tak měly stejná práva. Což podle ministerstva vnitra není v jiných zemích běžné a není to ani opodstatněné. Do budoucna by měli mít nárok na pobytovou kartu k přechodnému pobytu a kartu trvalého pobytu pouze užší rodinní příslušníci, jak upravuje novela.

Je však třeba dodat, že i vzdálenější příbuzní osob z unijních zemí budou mít dle návrhu pobyt na území ČR o něco snadnější než ostatní cizinci. Nepůjde však o automatické právo na vstup do Česka. Výhoda pro ně má spočívat v tom, že průkazy o pobytu dostanou na delší dobu. A nebudou muset dokládat ani účel jejich pobývání v Česku. Cizinci, kteří u nás již nyní pobývají, si své stávající postavení dle novely budou smět ponechat.

Povolení k pobytu nejsou dost zabezpečena

Novela podle ministerstva vnitra reaguje hlavně na unijní nařízení, aby průkazy totožnosti a vydávaná povolení k pobytu pro občany unie měly silnější zabezpečení. Některé doklady proto bude potřeba vyměnit.

Brexit zasáhne i unijní systém zdravotního pojištění

Předloha v souladu s dohodou o odchodu Velké Británie z EU také umožňuje další pobyt v Česku Britům, kteří tu oprávněně bydleli nejpozději do konce loňského roku.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here