Šíření delta varianty viru přimělo úřad k letním restrikcím

0
445
delta_varianty_viru
Foto: Pixabay.com

Rozšíření delta varianty viru a další vlně covidu-19 v Česku mají zabránit přísnější opatření. Lidé po první dávce vakcíny budou bezinfekčnost prokazovat negativním testem. Předkládat by ho měli i svým zaměstnavatelům po návratu z dovolené. Zkrátit se má i interval u očkování látkou Comirnaty.

Delta varianty viru se v Česku potvrdily podle Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Státního zdravotního ústavu [NRL] u 120 analyzovaných vzorků [data k 29.6.]. Šlo o nákazy v Praze, Libereckém, Ústeckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji a také na Vysočině. Středočeské laboratoře potvrdily dokonce i první záchyt varianty lambda, která dominuje hlavně v jihoamerickém Peru. Zdroj u nás potvrzené nákazy pochází zřejmě z Německa.

Indická mutace koronaviru znepokojuje Británii i EU

Obavy z delta mutace, která se již nekontrolovaně rozšířila na britských ostrovech, odkud se postupně dostává přes západní Evropu i na české území, mají odborníci hlavně kvůli její vysoké nakažlivosti. Podle britských expertů je tato varianta nakažlivější až o 80 procent ve srovnání s původní alfa mutací [britskou, pozn. red.]. A v Británii tvoří přes 95 procent všech pozitivních výsledků. Naopak dobrá zpráva je, že tato mutace nemá horší průběh onemocnění, než zmiňovaná alfa varianta.

Delta mutace má reprodukční číslo osm

Riziko rychlého a nekontrolovaného rozšíření delta mutace už v době léta potvrdil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

„Číslo R delta mutace je osm. Riziko vzedmutí další vlny covid-19 je vysoké, musíme na to reagovat,“ upozornil.

Reprodukční číslo [R] udává, kolik lidí se nakazí od jedné pozitivně testované osoby. Pro srovnání u alfa neboli britské mutace, která u nás převládla počátkem letošního roku, se R zvýšilo o 0,4 až 0,7 bodů proti původnímu koronaviru.

Delta mutace koronaviru se i přes očkování rychle šíří

Vláda proto na návrh Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] vydala s platností od 1. července povinnost každý pozitivní výsledek z PCR vyšetření ověřit navíc takzvaným diskriminačním PCR. Díky dvojí kontrole se dle ministra dají zachytit již známé mutace podstatně dříve a dokáže se tak zabránit i komunitnímu šíření nákazy.

Mezi další předkládané návrhy proti šíření delta varianty viru patří i povinnost zaměstnanců předložit po návratu z dovolené svému zaměstnavateli potvrzení o negativním výsledku testu. Jestli má jít o výsledek PCR, antigenního testu, nebo snad i volně dostupných samotestů, už však ministr neuvedl.

Ministerská opatření proti šíření delta varianty viru

Opatřeními proti šíření delta mutaci viru se bude na svém mimořádném zasedání ve čtvrtek 1. července zabývat vláda. Ministr Vojtěch přesto již avizoval některá z chystaných opatření. S platností od 1. července nesmí lidé z Česka vycestovat do Ruska. Od pondělí 28. června pak ani do Tuniska. Dá se ale předpokládat, že k těmto zemím přibydou i další zakázané destinace. Mezi další navrhovaná opatření pak podle ministra patří povinnost prokazování bezinfekčnosti negativním testem nově i pro očkované první dávkou vakcíny.

„Kvůli šíření delta mutace budu ve čtvrtek na mimořádné vládě navrhovat, aby lidé očkovaní jen jednou dávkou prokazovali bezinfekčnost negativním testem. Po první dávce vakcíny je totiž účinnost jen 33 procent,“ uvedl Vojtěch s tím, že taková ochrana není s ohledem na mutace dostatečná a musíme být obezřetní.

Varianty viru mění názvy. Určí je písmena řecké abecedy

Zde je třeba zmínit, že zhruba před měsícem, kdy vláda uznávání bezinfekčnosti již po třech týdnech od aplikace první dávky vakcíny proti covidu-19 schválila, na vysoké riziko přenosu nákazy upozorňovali epidemiologové i další odborníci.

„Účinnost vakcín proti britské a indické mutaci je dostatečný až po druhé dávce. Proto návrat k 21/28dennimu intervalu mezi dávkami by naopak měl být co nejrychlejší. Jinak hrozí po dovolených import mutací,“ varoval například již počátkem června předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Na jeho slova nakonec došlo. Zkrácení intervalu druhé dávky na původně doporučovaných 21 dnů u vakcíny Comirnaty včera 29. června na sociální síti avizoval ministr Vojtěch.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here