EK dá zdarma dezinfekční roboty i českým nemocnicím

0
257
dezinfekcni_roboty
Foto: UVD Robots

Dezinfekční roboty zbaví standardní nemocniční pokoj od bakterií a virů, včetně koronaviru do 15 minut. Získat darem od Evropské komise [EK] je můžou i české nemocnice v rámci projektu na pomoc unijním zemím v boji s covidem-19.

Nemocnice v unijních zemích od EK již přijaly na sto dezinfekčních robotů a žádat si o ně mohou i nadále. K tomu je třeba vyplnit krátký formulář na stránkách EK [odkaz zde], jejíž zástupci se mají po jeho odeslání obratem ozvat.

„Dezinfekční roboty budou nemocnicím darovány na základě standardizované darovací smlouvy,“ uvádí EK s dodatkem, že v žádosti upřednostňuje hodnotící komise ty nejpotřebnější nemocnice.

V Česku již nabídku na získání dezinfekčního robota darem využily Fakultní nemocnice Plzeň a Fakultní nemocnice Brno, které si do projektu vytipovalo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Další nemocnice o ně mohou i nadále žádat, tvrdí zástupci EK.

Školení i servis robota jdou na vrub výrobce

Kompletní školení obsluhy dezinfekčního robota poskytne jeho výrobce nejpozději do jednoho týdne od jeho dodání. Stejně tak zajišťuje jeho průběžnou údržbu a servis. Výrobce je dánská společnost UVD Robots, u níž si EK objednala dvě stovky těchto pomocníků. Pořizovací cena jednoho přístroje vychází na 65 000 euro [1,625 milionu Kč].

„V zásadě je možný provoz ve dvou režimech. Autonomní provoz, který ale vyžaduje specifické provozní podmínky [namapování, naprogramování a synchronizace místa pohybu robota, odstranění nevhodných překážek, zamezení přítomnosti osob a rostlin, …] a manuální režim, ve kterém dojde k přistavení robota na místo použitím ovládacího tabletu,“ popisuje fungování robota mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová.

Testování MHD v Praze virus v přepravě nepotvrdilo

Dezinfekční roboty zničí viry i bakterie

Dezinfekční roboty dezinfikují pokoje i operační sály s pomocí ultrafialového světla, čímž by měly zahubit přes 99 procent veškerých bakterií a virů v místnosti. A to i koronaviru, jak upozorňuje EK.

„Významně tak snižuje riziko nákazy nemocničního personálu,“ tvrdí EK ve své zprávě.

Robot si zprvu zmapuje místnost a do své paměti si uloží několik bodů. Podle nich se pak při dezinfikování místnosti orientuje a zaměřuje na místa, která má ještě vyčistit. Určitá nevýhoda může být, že kvůli poměrně silnému záření nesmí být při jeho práci v místnosti žádní lidé. Roboty se ovládají s pomocí tabletu.

„Dezinfekce standardního pokoje jim obvykle trvá nejvýše 15 minut,“ tvrdí zástupci EK.

Dodávají, že dezinfekční roboty pracují na jedno nabití minimálně dvě hodiny. Po práci se pak automaticky vracejí do nabíjecí stanice. Na závěr je třeba upozornit, že při posuzování žádostí upřednostňuje hodnotící komise nejvíce potřebná zdravotnická zařízení v zemi. Z čehož je zřejmé, že ne každá nemocnice, která si o dezinfekčního robota zažádá, jej také automaticky dostane.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here