Zdravotní připojištění představí MZ ČR příští rok

3
4784
zdravotni_pripojisteni
Foto: Pixabay.com

Chystané zdravotní připojištění chce Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] veřejnosti blíže představit příští rok. Resort připravuje připojištění zubní péče, zdravotně sociálního pomezí a odměny a benefity za péči o své zdraví.

Systém zdravotnictví v Česku podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] čekají co do financí lepší časy. Především díky, jak tvrdí, zavedení automatické valorizace plateb za státní pojištěnce od ledna 2024. Novinka podle něj do tuzemského zdravotního systému přidá 40 až 50 miliard korun.

„Velmi pravděpodobně bude [v r. 2024] úhrada za platby státních pojištěnců někde kolem 2 200 ne-li 2 300 korun. Což bude do systému dalších 40 až 50 miliard,“ řekl ministr Válek na sněmovním Výboru pro zdravotnictví [19.10.].

Zároveň potvrdil, že jeho resort už delší dobu pro veřejnost připravuje nabídku zdravotního připojištění. Konkrétně hovořil o třech skupinách připojištění pro oblast zdravotních služeb. Jedna skupina odborníků podle něj připravuje ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami model připojištění stomatologické péče.

„Bavíme se o té péči stomatologické, která je teď plně hrazená,“ řekl ministr Válek bez bližších podrobností.

Zdravotní připojištění do stávajících úhrad nezasáhne

K zavedení zdravotního připojištění, které je pro české pojištěnce absolutní novinka, byť v řadě evropských především západních zemí běžně funguje, ministr uvedl, že stávající rozsah zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění zůstane nezměněný.

Další oblastí s nabídkou připojištění by podle něj mělo být takzvané sociálně zdravotní pomezí. Produkt by kryl rizika, jak řekl ministr, horizontálně i vertikálně.

„Když se my necháme připojistit, abychom z našeho připojištění mohli hradit sociálně zdravotní pomezí svým rodičům, sobě i eventuálně svým dětem,“ vysvětlil ministr to, co znamená krytí rizik vertikálně a horizontálně.

Obavy lidí o soběstačnost a dostupnou péči sílí

Upřesněme, že sociálně zdravotní pomezí obvykle pokrývá zdravotní služby poskytované v zařízeních sociální péče nebo v terénu při domácí péči. Především o lidi s omezenou osobní obslužností kvůli často i více onemocněním. Domácnosti přitom ne vždy řeší finance na tuto péči, ale téměř vždy řeší dostupnost této péče.

Zdravotně ukáznění pojištěnci dostanou odměnu

Třetí oblast chystaného zdravotního připojištění nazývá ministr modelem holandským, který se zaměřuje na osobní odpovědnost pojištěnce směrem k vlastnímu zdraví.

„Ten se mi nesmírně líbí, protože je velmi sociální a velmi solidární,“ řekl k němu Válek s tím, že tento model umožní do systému dostat další peníze pro ty, co dbají o svou péčí, chodí na preventivní prohlídky a účastní se screeningových programů.

Roman Kraus: V plánu je doplňkové zdravotní pojištění

Součástí posledně jmenovaného modelu zdravotního připojištění, jehož přípravu vede předseda senátního Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus [ODS], by mělo být i odměňování pojištěnců formou benefitů.

Chystaný balíček s několika modely zdravotního připojištění plánuje ministerstvo blíže představit v druhé polovině roku 2023. Nejprve ho poskytne k jednání sněmovnímu a senátnímu výboru pro zdravotnictví. Poté půjde do legislativního připomínkového řízení.

Veronika Táchová

3 KOMENTÁŘE

  1. Pane Kalousku, dělejte si změny, ale ať na to nedoplácí chudý lid, který musí vyžít s minimálním platem…. a těch je pořád většina.
    Jste silně odtržen od reality běžného občana. Zdraví Litošová

    • On vůbec neví jaká je realita občanů. On má v v držce Fabii a kdo na to má? Z obyč, lidí nikdo. Hlavně že pojišťovny mají přebytek peněz

  2. Od reality je odtržen nejen pan Kalousek,ale většina politiků.Když se podíváme, jaké majetky si politikové vybudovali a budují, není co dodat.Jak by je mohly zajímat problémy lidí, kteři musejí obrátit každou korunu, než ji vydají.Marie

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here