Muž prodával domácí prdelačku. Dostal pokutu

11
15750
prdelacku
Foto: SVS

Inspektoři Státní veterinární správy [SVS] zjistili, že na farmářském trhu v Brně na Vinohradech prodával začátkem října stánkař polévku z domácí zabijačky. Inspektoři prdelačku, jak polévce lidé říkají, znehodnotili a muži dali pokutu.

Předpisy muž porušil tím, že prodával polévku ze zvířete, které neprošlo veterinární prohlídkou. A pokud zvíře neprojde veterinární prohlídkou, nelze z něj prodávat žádané masné výrobky. Byť by pocházelo z ekologického domácího chovu.

„Maso z takto poraženého prasete je určeno pouze pro omezený okruh spotřebitelů [domácnost chovatele a osoby blízké, pozn. red.]. Rozhodně není možné maso z doma poražených zvířat veřejně nabízet a prodávat,“ vysvětluje ve zprávě k případu tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Upřesňuje, že přesto se inspektoři SVS čas od času setkají s případy, kdy prodejce porušuje zákon. Norma přitom jasně stanovuje povinnost porazit jatečná zvířata na jatkách, pokud se maso a orgány dále uvádějí na trh. Jsou to právě jatka, která spadají pod veterinární dozor. Což ale muž v Brně v případě své polévky ignoroval.

Inspektoři prdelačku znehodnotili a muži dali pokutu

A protože stánkař v Brně zákon porušil, inspektoři mu polévku zabavili. Zároveň mu udělili pokutu. A nejen za porážku zvířete mimo jatka.

„Veterinární inspektoři nabízenou polévku na místě znehodnotili a zakázali ji stánkaři dále prodávat. Zároveň mu SVS uloží pokutu v řádu jednotek tisíc korun. A to proto, že kromě prodeje produktu z domácí porážky navíc výroba této potraviny probíhala bez povinné registrace výrobny u krajské veterinární správy,“ potvrzuje Vorlíček.

České restaurace stále ještě smaží na přepáleném oleji

Znovu opakuje, že zákon jasně stanovuje povinnost porazit jatečná zvířata na jatkách. Pokud maso a orgány jdou dále na trh. Výjimku tvoří pouze domácí porážky, zabíjačky, kde maso a orgány prasat poražených v hospodářství chovatele, spotřebuje pouze úzký okruh spotřebitelů definovaný zákonem [osoby blízké, viz výše, pozn. red.].

Právě z důvodu takto úzkého a legislativou omezeného okruhu spotřebitelů, kdy chovatel v podstatě bere případná rizika spojená s podáním potraviny své rodině na sebe, je možné konzumovat maso a orgány prasete, které nebylo veterinárně prohlédnuto,“ říká ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví SVS Jan Váňa.

Kdy lze prodávat maso z domácí zabijačky

Veřejnou akci [např. pod názvem zabíjačkové hody, či jiným podobným názvem] lze uspořádat, ale pouze za té podmínky, že pořádající prase porazí ve schváleném zařízení, tedy na jatkách. Tam prase veterinárně prohlédnou a rozbourají. Jen tak mohou pořadatelé zabíjaček pochoutky nabídnout. A je jedno, zda zdarma, za úplatu, v rámci veřejného stravování nebo u stánku. To samozřejmě pouze za předpokladu, že dotyčný splní veškerá, zejména hygienická pravidla.

Zmrzlináři ohrožují zdraví Čechů. Nedbají na pravidla

Jan Váňa dále upozorňuje, že legislativa desítky let nepovoluje ani nic takového, jako je „veřejná zabíjačka“. S ohledem na zvíře, které má být poraženo šetrně a v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání, by podle něj nemělo jít o žádné „divadlo“.

–DNA–

11 KOMENTÁŘE

  1. Seriozní periodikum by namělo používat název jako je “prdelačka” . Toto pojmenování si vymysleli maloměštští návštěvníci zabijaček, kteří pozváni svými venkovskými příbuznými, známími nebo přáteli se na zabijačku přijeli pouze nacpat aniž by přiložili rujku k dílu. Výslužkou nepohrdli. V pondělí v práci pak dávali v kolektivu stejně “inteligentních” lidí k dobru historky o tom, jací jsou ti venkované křupani. Člověk , který se okolo prasátka točí celý rok by nikdy pro tuto vynikající polévku takové slovo nepoužil.

  2. Proč Vás to Mílo tak bere? Naši děda s babčou měli celý život na vesnici na každý rok 2 čuniky a polévce jinak než prdelačka neřekli a taktéž celá vesnice i okoli dalšich vesnic jedli a rozdávali PRDELAČKU !

  3. Nechápu že to každý řeší za první republiky to fungovalo bez problémů teď se každý do všeho rýpe
    Navíc to vše bylo poctatne kvalitnější

  4. Přesně jste to,Jirko, řekl ! Trochu něco vím o tom, kde také někdy končí zabavené věci .Nejen od hygieniků, ale i od celníků…

  5. Přesně řečeno, Jirko!
    Dobře vím, kde někdy končí zabavené věci, nejen od hygieny, ale i od celníků nebo exekutorů (jednak osobní zkušenost a také i v okolí – na vlastní oči “).
    Pravda je ale, že pán dost riskoval, pokud si nebyl jistý , jestli je prasátko ok zdravotně.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here