Výbor: Covid je pod kontrolou, riziko ale zůstává

0
532
covid
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Covidová vlna v Česku podle statistických dat, která vycházejí z klinicky potvrzených nákaz, neeskaluje. Zdravotníci z praxe ale tvrdí, že lidé covid léčí doma bez ohlášení lékaři a data se do systému nedostávají.

O průběhu epidemie covidu-19 a jeho rizik nekontrolovaného šíření v populaci promluvil na včerejším [19.10.] sněmovním Výboru pro zdravotnictví ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] profesor Ladislav Dušek.

„Populace se imunizuje a nějakým způsobem to pokračuje,“ řekl poslancům s tím, že v populaci, a nejen té české, ale celoevropské, si covid udržuje stále vysokou prevalenci.

I přesto, že omikron varianta koronaviru je podle něj co do nakažlivosti ve srovnání s původní wuchanskou variantou nesrovnatelná, tedy se mezi lidmi velmi snadno rozšiřuje, tak epidemie v Česku podle dat ÚZIS nijak významně neeskaluje.

V září a prvních říjnových týdnech zůstávají příjmy nemocnic poměrně dobře pod kontrolou. Na intenzivní péči nepobývalo podle dat ÚZIS více než 100 až 120 pacientů s covidem.

„Zátěž se nyní jeví jako zvládnutelná, po celou dobu podzimu tomu tak bylo,“ shrnul profesor Dušek situaci s tím, že denní sledování dat a jejich vyhodnocování pokračuje.

Data ÚZIS naznačují mírný optimismus

Při sledování nasbíraných dat se odborníci z ÚZIS zaměřují na tři rizikové parametry, které značí šíření koronaviru. Prvním je počet hospitalizovaných s covidem na JIP, u nichž zdravotníci zjistili covid pozitivitu v den příjmu do zařízení. To je podle Duška známka šíření covidu ve zranitelné komunitě. Významný indikátor jsou i nákazy zdravotnického personálu.

„To, když se zvedalo, tak to s předstihem ukazovalo, že pojede prevalence v populaci,“ vysvětlil profesor Dušek.

Dalším vykřičníkem jsou podle něj vyšší počty nákaz v sociálních zařízeních. I zde jsou ale podle něj čísla “opatrně pozitivní”. Obecně pak dle jeho slov platí, že v porovnání s předchozími obdobními evropská populace zřejmě skutečně získala imunitní rezistenci. K čemuž dopomohlo, jak zdůraznil, očkování proti covidu.

Konkrétně v Česku dostalo základní očkování proti covidu podle dat ÚZIS přibližně 76 procent populace. Lidé v seniorním věku dosahují dokonce 90% proočkovanosti a například u diabetiků dosahuje proočkovanost 95 procent.

„To není málo,“ podotkl Dušek.

Oproti tomu proočkovanost druhou posilovací dávkou dosahuje ve zranitelných skupinách pouhých cca 20 procent. Celková proočkovanost populace posilovací dávkou je pak kolem jedenácti procent. Posilovací dávku dostalo přes 452 tisíc lidí. I v zájmu o očkování posilovacími dávkami se podle něj potvrzuje trend z minulosti, kdy východní část republiky je v porovnání se středem a západem země o něco nižší.

Praktici začali s očkováním proti covidu i proti chřipce

Ladislav Dušek upozornil na stále poměrně širokou skupinu čítající cca 1,5 milionu osob, které dostaly poslední dávku očkování nebo prodělaly infekci déle než před 8 měsíci. A je tu ještě dalších 200 tisíc osob ve skupině zranitelných, kteří nemají doloženo žádné očkování ani prodělané onemocnění covid-19.

„To je kohorta, která představuje riziko v budoucích měsících,“ dodává ředitel ÚZIS.

Optimismus není namístě, tvrdí někteří poslanci

Mírný optimismus kolem šíření covidu v tolik obávaném podzimním čase na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví mírnili někteří jeho členové. Koronavirus se podle nich v Česku šíří poměrně více než ukazují data.

„Data zachytávají pouze nákazy potvrzené testem od zdravotníka. A někteří pacienti podle mých zkušeností rezignují i na zodpovědné chování. […] Víme z praxe, že někteří lidé jsou jasně covidoví a testovat se prostě nepůjdou a šíří to dál,“ řekl Miloslav Janulík [ANO].

Současně upozornil, že ochota k očkování proti covidu, především posilovacími dávkami, je v populaci mizivá a získaná ochrana před infekcí brzy vyprchá.

„Přetrvává efekt očkování, on ale bude postupně vyprchávat a stejně tak vyprchává i ta očkovací kampaň, která vlastně není,“ řekl s tím, že strategická komunikace k očkování ze strany vlády či Ministerstva zdravotnictví ČR se nijak nedostavila.

Tendr na očkovací kampaň získala McCann-Erickson

„Babí léto skončí a řekneme si to na dušičky.…,“ dodal s tím, že datové křivky o šíření covidu budou kolem Vánoc vypadat jinak.

Jeho slova Ladislav Dušek nerozporoval. Uznal, že nárůst nakažených může skutečně kolem vánočních svátku přijít. Už kvůli tomu, že tu máme 200 tisíc lidí bez očkování a dalších 1,5 milionu s vyprchávající imunitou.

Není tu jen covid, upozornili někteří poslanci

Za důležité považují členové zdravotnického výboru i zvýšení ochrany očkováním před chřipkou, která se v zemi, jak tvrdí, poslední dva roky nešířila.

„Všichni jsme ztratili přirozenou obranyschopnost,“ upozornila místopředsedkyně výboru Věra Adámková [ANO].

Zvýšení proočkovanosti spatřuje především v edukaci široké veřejnosti.

„To je jediné, co je třeba využít,“ řekla a dodala, že ministerstvo zdravotnictví by mělo do očkovací kampaně zapojit Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví [IPVZ].

„Zapojte do toho IPVZ, oni jsou schopni udělat velké věci,“ řekla jasně.

Podle poslankyně Romany Bělohlávkové [KDU-ČSL] by se do očkování měly aktivně zapojit zdravotní pojišťovny formou nabídky benefitů pro své pojištěnce, kteří se nechají proti chřipce naočkovat. Příkladem toho, jak nabídka odměny za očkování funguje v praxi, uvedla mladoboleslavskou Škodovku, která má 100% proočkovanost svých zaměstnanců. Za očkování proti chřipce totiž pracovníkům připisují týden dovolené navíc.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here