Vaginální mykózy utlumí absence alkoholu i sladkého

0
2027
vaginalni_mykozy
Foto: Pixabay.com

Vaginální mykózy trápí tři čtvrtiny žen, o něco více ty ve věku od 20 do 30 let. Významně častěji se s vaginální mykózou trápí ženy s vyšším přísunem sladkého a alkoholu. Kvasinky se totiž živí cukrem.

Na vaginální mykózu ženu upozorní pálení a svědění. Často se objevují i potíže s močením, začervenáním a otoky. Vaginální mykózy se projeví tlakem a bolestmi v podbřišku, výtoky a přítomná bývá podle lékařů i vaginální suchost.

„Většinou bývá příznaků více najednou. Začíná to svěděním a pálením, pak se přidají další potíže a výtok,” říká gynekoložka Kristýna Koutná.

Podle jejích slov vaginální mykóza za život potká až tři čtvrtiny českých žen. Polovinu z nich dokonce opakovaně. Vůbec nejčastěji řeší mykózy mladší ročníky, konkrétně věková skupina žen od 20 do 30 let. Podstatně méně se s nepříjemnou diagnózou setkávají ženy ve věku 45 a více let.

I bakteriální nemoci lze zvládnout bez antibiotik

Lékaři tvrdí, že výskyt vaginálních mykóz souvisí s vyšší spotřebou cukru a alkoholu.

„Kvasinky se živí cukrem,” vysvětluje Kristýna Koutná s tím, že kvasinky v poševním prostředí v určitém množství běžně přebývají, stejně jako některé bakterie či laktobacily.

Dalším důvodem častých vaginálních mykóz bývají antibiotika nebo jiné pravidelně užívané léky. Koutná navíc tvrdí, že více se vyskytují už žen s diagnostikovaným diabetem.

Vaginální mykózy: Důležitá je prevence i partner

Ženy trpící na pohlavní mykózy by si podle lékařky měly všímat, kdy se jim potíže objevují. A s čím by mohly souviset. Většina žen léčí podle průzkumu mykózu sama prostředky volně prodejnými v lékárně. Čtvrtina jich čeká, až potíže samy odezní. Lékaře vyhledá asi jen šest procent. Gynekolog může předepsat léky antimykotika, někdy je třeba ale přistoupit i k léčbě sexuálního partnera.

„K rozvoji mykózy může přispět i změna sexuálního partnera, kdy si mikrobiom ženy a muže nemusí vzájemně vyhovovat, a může tak docházet k narušení pH v pochvě,” dodává Koutná s tím, že obvykle po nějakém čase potíže zmizí.

Prohlídka u gynekologa snižuje riziko vzniku rakoviny

Častěji vaginální mykózy gynekologové léčí v letních měsících a v období kolem vánočních svátků. Objevují se ale i po sexu nebo pravidelně kolem menstruace. Příčinou mykóz v letních období jsou podle lékařů vyšší teploty především v kombinaci s vlhkým prostředím. Dlouhodobě proto lékaři varují před setrváváním v mokrých plavkách po koupání. Vliv má i upnuté oblečení nebo neprodyšné materiály.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here