Když nemají peníze, čekají Češi na kloubní náhradu i tři roky

17
51630
kloubni
Foto: Pixabay.com

Na velké kloubní operace čekají pojištěnci i v bolestech až tři roky. Jedinou pomocí jim jsou v té době léky na bolest, s nimiž začínají a končí svůj den. Někteří si za dřívější termín operace připlatí, těm bez peněz nezbývá než čekat.

Účast na veřejném zdravotním pojištění je v České republice ze zákona povinná. Pokud ho i jen jeden měsíc pojištěnec nezaplatí, zdravotní pojišťovna ho obratem vyzve k úhradě obvykle s již vyměřeným penále za zpožděnou platbu. Oproti tomu jsou pojišťovny povinny zajistit svým klientům hrazené zdravotní služby vyjmenované v zákoně o veřejném zdravotním pojištění v předepsané časové a místní dostupnosti. To ale v praxi už ne vždy funguje. Za nedodržení povinnosti ale na rozdíl od pojištěnců zdravotním pojišťovnám žádná sankce nehrozí.

Dokládá to i příběh sedmašedesátiletého Pavla. Ten kvůli neustupujícím bolestem shání ortopedické pracoviště, které by mu klouby vyměnilo dříve než za dva roky. A aniž by to zruinovalo jeho životní úspory.

„Ambulantní ortoped mě doporučil k výměně kloubů u obou kolen, je to už skoro rok. Ujdu sotva pár metrů, bolesti si mírním alespoň ibalginem,“ vypráví Pavel.

Od té doby, kdy mu lékař řekl, že potřebuje co nejdříve kloubní implantáty, obvolal už několik nemocnic.

„V jedné z menších nemocnic mi dali termín za skoro dva roky,“ popisuje s tím, že s ohledem na svůj zdravotní stav, kdy se v noci i ve dne potýká s bolestmi a jedinou jeho možností pro přesun mimo domov je jeho malé elektrokolo, zkoušel štěstí i jinde, ale neúspěšně.

Na kloubní náhrady se čeká i tři roky

Zjistil, že především ve velkých fakultních nemocnicích, kde s ohledem na velikost pracovišť a personální zázemí čekal kratší čekací doby, dostane termín nejdříve za tři roky.

„Za tři roky už by mohl být manžel pravděpodobně plně na invalidním vozíku,“ přidává se do hovoru jeho manželka.

Ta se na doporučení známých obrátila i na soukromá zařízení s ortopedickými klinikami. I když ani v nich není čekací doba ideální, podstatně kratší přeci jen je. Má to ale jednu podmínkou, není to zadarmo.

„Za vstupní pohovor jsme v jedné z takových klinik zaplatili 2 500 korun. A za každé koleno by si řekli kolem 35 tisíc korun s tím, že na výkon by se dostal zhruba za tři čtvrtě roku,“ vypráví.

Zmiňuje, že se dokonce v jednom případě dostali i k jakémusi zprostředkovateli, který jim za úplatu sjedná výkon v dřívějším termínu v nemocnici s návazností na smluvní zdravotní pojišťovnu.

„To nás trochu překvapilo. A asi i proto se nemůžeme pak divit, že standardně se pacient dostává skrze čekatelskou listinu na operaci třeba i za tři roky,“ poznamenává.

I české zdravotnictví se stává velký byznys

Pavel si proto alespoň zarezervoval termín v jedné z krajských nemocnic, kde termín dostal zhruba za dva roky. A pak v jedné ze soukromých klinik nedaleko Brna, kde by se k operaci dostal počátkem příštího roku. Ovšem s tím, že ho výměna obou kolen vyjde na skoro 100 tisíc korun. Pro kterou z variant se rozhodne, zatím ale ještě neví.

„Od vyučení pracuji, déle než čtyřicet let platím každý měsíc zdravotní pojištění, nikdy jsem nebral žádné sociální podpory a státní výhody, a nyní, když mám kolena pryč, mi je ani na pojišťovnu nevymění,“ zlobí se vcelku oprávněně Pavel.

A není jediný. S dlouhými čekacími lhůtami, především na výměny kolenních a kyčelních kloubů se v Česku potýkají možná i tisíce lidí. A často stejně jako Pavel v permanentních bolestech. Dlouhé čekací doby na endoprotézy dokládají i samotné nemocnice, které už mají povinnost zveřejňovat zevrubné čekací doby na plánované výkony.

Například v královéhradecké fakultní nemocnici se na výměnu kolenního kloubu čeká 104 týdnů, na kyčle pak 72 týdnů. V brněnské fakultní nemocnici je čekací doba u kyčle zhruba 36 měsíců a kolene dokonce až 40 měsíců. A například pražská Fakultní nemocnice Motol na svých stránkách uvádí v obou případech čekací dobu kolem 12 měsíců. Ovšem s dodatkem, že probíhá aktualizace průměrných čekacích dob.

České zdravotnictví funguje velmi dobře, míní plátci

I přes již u široké veřejnosti dobře známé dlouhé čekací doby na kloubní náhrady a nejen ty, uvedl v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz ředitel největší zdravotní pojišťovny Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Zdeněk Kabátek, že české zdravotnictví funguje velmi dobře a je v dobré kondici.

„Vy máte pocit, že české zdravotnictví je nestabilní, že mu hrozí nějaký fatální problém? Já vůbec ne. Já si myslím, že v současné době české zdravotnictví funguje velice dobře,“ zhodnotil stav zdravotnictví v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz Zdeněk Kabátek.

Zdravotnictví funguje velice dobře, říká šéf VZP ČR

Současně v podcastu akcentuje i naplnění zákona, že je to právě zdravotní pojišťovna, která je povinna svým klientům zajistit místně i časově dostupnou zdravotní péči. Navíc péči kvalitní a bezpečnou.

„Náš klient se nemusí obávat, když přijde na naši pobočku a na přepážce sdělí svůj problém, ať už je to primární péče, nebo velké elektivní výkony, čekací lhůty, vždy dostane jasnou zřetelnou odpověď, jak má postupovat dál. Na koho se má obrátit, na jaké pracoviště,“ uvedl a dodal: „Samozřejmě, žiji v reálném světě. Takže je to hodně o lidech, ale za mě je to, co popisuji, úplně ideální situace.“

Co říká nařízení vlády

Jím zmiňované obě dostupnosti upravuje nařízení vlády č. 307/2012 Sb. o místní a časové dostupnosti zdravotních služeb. A podle tohoto nařízení činí lhůta časové dostupnosti, kterou nelze překročit, u náhrady kyčelního kloubu 52 týdnů. Stejnou lhůtu na zajištění výkonu ukládá nařízení pojišťovnám i v případě indikace k výměně kyčelního kloubu. Tedy rovněž dvaapadesát týdnů. To odpovídá zhruba deseti měsícům.

Jak ale dnes každý dobře ví a dokládají i zveřejněné čekací doby na kloubní náhrady některých nemocnic i zkušenosti samotných pacientů, realita se výrazně odchyluje jak od znění nařízení, tak i tvrzení zástupce největší tuzemské zdravotní pojišťovny. A tak české zdravotnictví v případě kloubních náhrad funguje tak, že někteří pacienti si za dřívější termín operace výměny kloubu připlatí a těm, co nemají dost peněz, pak nezbývá než doufat, že na ně přijde řada dříve, než už žádnou výměnu kloubů potřebovat nebudou.

Veronika Táchová

17 KOMENTÁŘE

    • Draha damo, stydet by se meli primarni cesti pred/duchodci. Nejvyzranejsi z cele EU. Nejvice kourici z cele ceske populace; ktera ma jako celek sedmou nejvyssi spotrebu cigaret na celem svete. Nejvice pravidelne konzumujici alkohol z cele ceske populace. Ortopedii jedou na plne obratky, nikdo se v pracovni dobe neflaka, jenze to nestaci. Spitalu mame vic nez Nemci. Tedy z rovnice mi vychazi, ze stav populace je tristni, ne stav zdravotnictvi.

      “ V roce 2015 trpělo přibližně 35 % starších mužů v České republice (ČR) obezitou; to je téměř dvakrát vyšší hodnota než v Itálii a Španělsku a hodnota více než o 50 % vyšší než v zemích západní Evropy (cca 23 %).
       BMI českých žen je srovnatelný s hodnotami v Estonsku a Slovinsku, ale výrazně vyšší než například v Švýcarsku, Itálii, Dánsku nebo Švédsku. Míra obezity u starších žen byla v roce 2015 v ČR podobná jako u starších mužů, přibližně 35 %. Tato hodnota se podobá hodnotám ve východních zemích – Estonsku a Slovinsku. V porovnání se západní a severní Evropou, kde se míra obezity u žen blíží hodnotě 20 %, je však dvakrát vyšší.
       Současná vysoká míra obezity českých seniorů je z velké části způsobena významným trendem zvyšování BMI a obezity u mužů i žen od roku 2007.
       Růst obezity je obzvláště výrazný u osob s nižším vzděláním (se základním a středním vzděláním). Například míra obezity českých žen se základním vzděláním se v posledním desetiletí zvýšila ze 30 % na téměř 45 %. U českých žen a mužů s vyšším vzděláním není možné pozorovat vzestupnou tendenci k obezitě. Napříč profesemi se míra obezita zvyšuje zejména u seniorů v manuálních profesích lidí zaměstnaných v sektoru služeb.
       V neposlední řadě ukazujeme, že změny struktury českých seniorů z hlediska vzdělání, zaměstnání, zdravotního stavu, věku apod. nemohou vysvětlovat růst obezity v Česku.
       Stejně tak rozdíly ve struktuře českých a zahraničních seniorů nemohou vysvětlit vyšší míru obezity českých seniorů ve srovnání s jinými evropskými zeměmi.”

      https://zpravy.aktualne.cz/domaci/tretina-cechu-nad-50-let-je-obezni-stejne-spatne-je-na-tom-p/r~170eaffcad2311e895620cc47ab5f122/ ……………………………..

      cesti pred/duchodci jsou nejobeznejsi ve sve vekove kategorii v cele Evrope – se Slovinci – BTW tohle je z roku 2015, dnes jsou cisla u senioru opet horsi …………………………. https://idea.cerge-ei.cz/files/IDEA_Studie_9_2018_Obezita_v_Cesku/files/downloads/IDEA_Studie_9_2018_Obezita_v_Cesku.pdf …………………………….

  1. Mám vyměněný kyčelní kloub je to asi 5 let. Už v této době byly čekací doby dlouhé, skoro dva roky.Měla jsem úporné bolesti, ani prášky už nezabíraly.Vydržela jsem ty bolesti půl roku. Pak jsem řekla,že asi půjdu skočit pod vlak, že už to nevydržím. A po půl roce mě vzali. Moje kamarádka jde na operaci po čekací době asi rok a půl. Tak ať mě nikdo nevykládá, že naše zdravotnictví funguje dobře. Panu Kabátkovi,který to tvrdí bych přála, aby ho začaly bolet kolena nebo kyčle a byla bych zvědavá, jestli by ty úporné bolesti vydržel. Jenže, on by měl určitě protekci.

    • Vpořádku, v tom případě ať po mě stát nevymáhá výpalné daně za život, v podobě zdr. pojištění.

  2. Jak dlouho by čekal Kábátek na kolínka,kdyby je potřeboval ?
    Týden ?
    Běžte k šípku soudruzi………

  3. Dnes si musíte zaplatit třeba formou sponzorského daru danému s.r.o. apod., ale operace proběhne pěkně ve státní nemocnici.
    Divná, divná doba a peníze nesmrdí.

  4. Že je tlak na operace velkých kloubů, to se při tloustnutí české populace ani nedivím. Myslím, že dnes existuje tolik kliník pro nemoci pohybového ústrojí, že člověk se na operaci dostane v kratší lhůtě, než je v textu. Rozhodně rychleji než za socialismu. Aspoň já se ani při operacích (TEP) nesetkal s nikým, kdo by tak dlouho čekal. Ani v lázních jsem nikoho takového nepotkal. Tím ale neříkám, že takové případy nejsou.

  5. Sledoval jsem celé 3 roky, a víte, k něčemu je to dobré, my mladí aspoň na rodičích vidíme, jak dopadají, dopadli, když poctivě dřeli a hlavně volili… Sledovat jak tady musel fotr v bolestech pajdat 3 roky, že se nestydíte. Já osobně, téměř od dětství žiji mimo celé vaše zdravotnictví, i když paradoxně ani né. Hold kdo se mě pokusí okrást, nemůže se divit když skončí okraden. Což je jedno s druhým. Vím už téměř o všech levárnách co tenhle stát páchá, je to neuvěřitelné. A prej že se nedá zaplatit… já už nemám moc slov. Jen teda, jsem rád, že se dovedu o sebe postarat převážně sám, a k medicíně, doktorům a těmto expertům přistupuji s bezpečnou opatrností. )

  6. Žasnu nad představou, že bolesti a trápení s výměnu kloubů si obézní zaslouží. Je to důsledek neošetřované a neléčené artrózy spojené s věkem. Nemožnost zdravě se hývat navíc vede k problémům s žílami, cévy a tromboze. V důsledku je to velmi nebezpečné, protože krevní sraženina se můýe utrnout a nastaně embolie plic nebo mrtvice. Ano, my, co tímto trpíme se nemůžeme zdravě hýbat a máme velmi nekvalitní život. Bolesti, které nám narušují zdravý spánek, ale i spo lečenský život , rodinu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here