FemTech jako nový obor cílí na zdraví i wellness žen

0
444
FemTech
Ilustrační foto: Pixabay.com

Investoři podceňují technologický sektor, jemuž se říká FemTech. Jde o oblast zaměřující se na zdraví a wellness žen. A jak uvedla americká zpravodajská televize CNBC, jde o sektor, jehož potenciál se počítá v desítkách bilionů korun.

CNBC odhadla, že jen do roku 2027 hodnota tohoto sektoru dosáhne v přepočtu 22,1 bilionu korun. Sektor podle ní zahrnuje všechny inovace určené k řešení zdravotních problémů, jimiž trpí buď výhradně, nebo rozdílně a neúměrně ženy. Zahrnuje vše od zdraví již v době těhotenství, menopauzy až po Alzheimerovu chorobu a HIV.

Televizní stanice argumentuje tím, že ženy tvoří více než polovinu světové populace. Což znamená, že cílový trh pro produkty zaměřené na jejich zdraví je obrovský. Podle digitální poradenské společnosti Rock Health však v letech 2011 až 2020 směřovalo do zdraví žen v USA jen 3,3 procenta investic do digitálního zdraví.

Ženy se v mužském světě obtížně prosazují

Tania Bolerová založila v roce 2013 technologickou společnost zaměřenou na zdraví žen zvanou Elvie. Učinila tak poté, kdy narazila na nedostatek produktů určených pro novopečené matky.

„Ne každý bral můj podnik vážně. A abych byla zcela upřímná, v technologickém průmyslu si mysleli, že je to vtip,” vzpomíná na dobu svých začátků zhruba před deseti lety Bolerová.

FaF MU otevřela zbrusu nový obor Kosmetické prostředky

Nyní patří její firma k jedné z těch největších v oblasti FemTech s ročními tržbami přes 100 milionů USD [2,24 mld. Kč]. Podle Bolerové za úspěchem její firmy stojí jak moderní technologie, tak i „osobní porozumění produktům pro ženy“.

Tomu odpovídá skutečnost, že více než 70 procent firem ze sektoru FemTech má nejméně jednu zakladatelku ženského pohlaví. Celkový průměr u společností je přitom 20 procent.

Mám raději americký přístup než ten, který je teď v Evropě

Podle vyjádření Bolerové pro CNBC 70% účast žen v sektoru FemTech ale není dostatečná. Problém podle ní spočívá v tom, že v investičních společnostech rozhodují hlavně muži. Argumentuje zprávou organizace sdružující investorky rizikového kapitálu European Women in VC z roku 2022. Podle ní je mezi těmi, kdo ve fondech rizikového kapitálu skutečně rozhodují o investicích, jen 15 procent žen.

A ryze mužským světem zůstávají stále i startupy. Podle údajů obchodní školy INSEAD v roce 2020 putovaly do startupů s ženami ve vedení méně než tři procenta rizikového kapitálu. A ženy podnikatelky mají o 63 procent menší šanci získat peníze rizikového kapitálu než muži.

FemTech roste rychlým tempem

I přes úskalí, která ženy podnikatelky a investorky musejí překonávat, sektor FemTech roste až ohromujícím tempem. Z výzkumu FemHealth Insight vyplývá, že za posledních deset let se zvýšil počet podniků v této oblasti o 1 000 procent. Anebo to, že více než 60 procent startupů v tomto odvětví vzniklo v období pěti let do roku 2022. CNBC tempa růstu hodnotí jako povzbudivá pro celé odvětví, jakkoli to se podle televize obtížně prosazuje a naráží na nesčetné překážky.

Startupů ve zdravotnictví je v Česku jako šafránu

CNBC zároveň dodává, že z podpory inovací v oblasti zdraví neprofitují jen ženy. Odvolává se na výzkum neziskové organizace Women’s Health Access Matters. Ta se zaměřuje na financování výzkumu v oblasti ženského zdraví. Podle jejích propočtů investice 300 milionů USD [cca 6,72 mld. Kč] do zlepšení zdraví žen v globální ekonomice vygeneruje zhruba 13 miliard USD [cca 291,2 mld. Kč].

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here