I starší ženy touží po milostném životě. I když ne všechny

0
5266
zeny
Foto: Pixabay.com

Ani ženy ve středním věku a později neztrácejí zájem o sex. Roli v tom hraje jejich zdravotní a psychický stav, socioekonomické postavení a osobní život. Uvedl to server CNN s odkazem na výzkum sledující přes 3 200 žen po dobu přibližně 15 let.

Přestože dřívější studie tvrdí, že ženy mají s přibývajícím věkem tendenci ztrácet zájem o milostný život, odborníci nově hovoří o tom, že taková tvrzení neodpovídají realitě. Odvolávají se na nejnovější výsledky výzkumu University of Pittsburgh.

„Přibližně čtvrtina žen hodnotí sex jako velmi důležitý, a to bez ohledu na svůj věk,” říká autorka studie Holly Thomasová.

Podle odborníků existuje mnoho emocionálních, fyzických a psychologických faktorů, které ovlivňují vnímání sexu ze strany ženy. Patří mezi ně i období menopauzy, kdy se u žen projevují hormonální změny. Právě ty často způsobí, že pohlavní styk je méně uspokojivý nebo dokonce bolestivý. V době středního věku u žen často vznikají nebo se zhoršují i mnohé zdravotní potíže, které rovněž ovlivňují jejich sexuální apetit.

Studie ženy člení do tří kategorií

Výzkumníci ženy a jejich pocity ohledně vnímání sexu řadí do tří hlavních kategorií. Přibližně čtvrtina žen se v oblasti sexu řídí tradičními názory. To značí, že si v období středního věku milostného života cení o něco méně.

Druhá čtvrtina žen ve studii tvrdila pravý opak. Přibližně 27 procent z nich uvedlo, že sex zůstává velmi důležitý po celou dobu jejich 40. až 60. roku života. Tyto ženy měly společné charakteristiky. Dosáhly vyššího vzdělaní, netrpěly depresemi a před vstupem do středního věku zažívaly lepší sexuální uspokojení.

Většina zkoumaných žen [48 %] spadala do třetí kategorie. S nástupem menopauzy si vážily zdravého sexuálního života. Avšak mezi padesátým a šedesátým rokem života o něj postupně ztrácely zájem. Byť o něj neztratily zájem úplně.

Výzkumníci uvedli, že pokud ženu nedostatek sexu netrápí, pak není důvod navštěvovat lékaře. Podle dřívějších studií asi deset až 15 procent žen, které mají menší zájem o milostné vztahy, to ale trápí a hledají řešení. Existují způsoby, jak jim pomoci, včetně léků a terapií. Nejprve však musí žena oslovit svého lékaře a otevřeně si s ním promluvit.

Co ještě zjistili výzkumníci o ženách a sexu

Touhu po sexu u žen ovlivňují také prožité psychické a emocionální stavy. Sexuální nebo fyzické zneužívání v minulosti, boj s návykovými látkami a deprese, úzkosti a stres jsou v této kategorii hlavními faktory.

Ženy ve středním věku obecně často čelí dramatickým a znepokojivým změnám v osobním milostném životě. Mezi ně patří například ztráta partnera nebo prodělání vážné nemoci. To vše ovlivňuje i jejich touhu po sexu.

Ženy se zbavují implantátů. Nově frčí liposukce

V milostné pohodě žen stejně tak sehrávají významnou roli náboženské, kulturní a rodinné hodnoty. Ve zmiňované studii černošky mnohem častěji uváděly, že sex je pro ně důležitý po celou dobu středního věku. Naopak Číňanky a Japonky častěji hodnotily pohlavní styk v tomto období jako méně důležitý.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here