Ženy se zbavují implantátů. Nově frčí liposukce

0
2225
liposukce
Foto: Nemocnice Na Františku

Estetických zákroků v roce 2021 meziročně přibylo o 19 procent. Na klinikách lékaři provedli přes 30 milionů takových úprav. Nejčastější estetickou plastickou operací je nově liposukce, tedy odsání tuku. Dříve šlo o zvětšení prsou.

Odborné odsání nežádoucího tuku z některé části těla z estetických důvodů v roce 2021 podstoupilo 14,8 procenta lidí z celkového počtu těch, kteří si nechali provést plastickou operaci. Zvětšit prsa si v témže roce nechalo třináct procent pacientek. Čísla vyplývají z analýzy Mezinárodní společnosti estetické plastické chirurgie [ISAPS] zveřejněné tento týden.

Zájem o zvětšení prsou mezi ženami opadl i kvůli zveřejnění studie, která dokládá souvislost mezi prsními implantáty a rozvojem nádoru z lymfatických buněk, jak ve studii upozornil její spoluautor a italský chirurg Gianluca Campiglio.

Údaje o certifikovaně provedených estetických úpravách za rok 2021 ukazují, že po celém světě strmě narůstají počty žen, které po klinikách požadují vyjmutí prsních implantátů, dodává Campiglio. Zájem o odstranění implantátů podle něj v posledních čtyřech letech celosvětově vzrostl téměř o 50 procent.

Estetická medicína se po covidu rychle oklepala

Celkový počet chirurgických zákroků vzrostl mezi lety 2017 až 2021 o více než 33 procent. Operací se nyní provádí ještě více než před pandemií covidu. Právě v jejím prvním roce [2020] prošel medicínský obor útlumem.

Trendy v estetické medicíně určují i sociální sítě

A touha žen i mužů po úpravě zevnějšku roste i v případě nechirurgických zákroků. I o ně je v posledních letech nebývalý zájem. Vůbec nejžádanějším nechirurgickým výkonem je aplikace botulotoxinu. V roce 2021 počty těchto výkonů vzrostly o více než polovinu, konkrétně o 54 procent, uvádí studie.

Liposukce, rinoplastika a abdominoplastika

Během roku 2021 provedli estetičtí lékaři po celém světě více než 1,9 milionu liposukcí, to je o 25 procent více než o rok dříve. Mezi další velmi oblíbené zákroky patří rinoplastika, tedy operace očních víček. Ve sledovaném období šlo o třetí nejčastější úpravu na světě a nejoblíbenější estetický zákrok mezi muži. Na předních příčkách zájmu v estetické medicíně je dále operace nosu a břicha, odborně zvaná abdominoplastika.

Sahejte si na prsa a varlata, nabádá Sahejtesinaně

Nejvíce plastických chirurgů na světě působí ve Spojených státech. Přibližně sedm tisíc chirurgů v této zemi provedlo téměř čtvrtinu zákroků na celém světě. Na druhém místě skončila Brazílie s 8,9 procenta a na třetím Japonsko s 5,7 procenta. Za estetickou plastickou chirurgií se nejčastěji cestuje do Turecka, Kolumbie, Mexika a Thajska. Společnost ISAPS, která sdružuje zhruba 5 600 certifikovaných chirurgů ve 117 zemích, varuje před využíváním služeb nedostatečně kvalifikovaných a vybavených poskytovatelů operací.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here