Google propouští lidi ze zdravotnické divize

0
199
Google
Foto: Verily Life Sciences

Vlastník Google, společnost Alphabet, propustí zhruba dvě stovky zaměstnanců divize Verily Life Sciences [VLS]. To je firma, kterou Alphabet využívá pro výzkum a vývoj produktů zaměřených na lidské zdraví.

Informaci o propuštění zhruba 15 procent zaměstnanců VLS přinesla agentura Reuters. Upozornila na to, že je to poprvé za nejméně šest let, kdy Alphabet nebo její dceřiná společnost oznámily propouštění. Naposledy v roce 2016 propustila část zaměstnanců divize Access, pod kterou spadá Google Fiber.

Propouštění ve firmě přichází v době, kdy podobná opatření podnikají i další americké podniky, zejména technologické firmy a banky. Společnosti se snaží omezovat výdaje kvůli obtížné ekonomické situaci. Zejména technologické firmy vykazují na finančních trzích významné propady cen svých akcií. Důvodem je jejich nadhodnocení v době konjunktury a propady zisků při současných ekonomických problémech.

Verily Life Sciences pracuje s miliardami korun

Firma Verily vznikla z výzkumného programu Google X v roce 2015. Loni v září získala od mateřského Alphabetu jednu miliardu USD [cca 22,3 mld. Kč]. V té době zároveň oznámila, že funkci generálního ředitele převezme bývalý prezident Stephen Gillett a spoluzakladatel firmy Andy Conrad se stane výkonným předsedou správní rady.

„Kombinujeme data a design zaměřený na člověka, abychom pomohli lidem žít zdravěji,“ shrnuje slogan zaměření firmy na jejích stránkách.

Společnost podle svého prohlášení zastavila vývoj svého analytického nástroje Verily Value Suite a některých dalších produktů, které byly v počáteční fázi. Dodala také, že se někteří zaměstnanci v rámci interní struktury přesunou na jiná místa.

Do čeho dále investuje Google prostřednictvím VLS

Verily Life Sciences na sebe v posledních letech upozornila, když od společnosti Liftware koupila technologii kyberpříborů pro pacienty s Parkinsonovou chorobou. Speciální příbory kompenzují otřesy pacientů a usnadňují jim běžnou konzumaci potravin. Jakmile VLS firmu koupila, snížila cenu příborového setu z 295 USD na 195 USD [cca 4 400].

Pro přesnost je třeba uvést, že tehdy se zdravotnická divize Alphabetu jmenovala Google Life Sciences. Ke změně názvu došlo po restrukturalizaci společnosti Google v roce 2015, kdy se stala součástí holdingu zvaného Alphabet. Pod něj přešly i mapové služby a YouTube.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here