Da Vinci ve FN Ostrava odoperuje i výkony na plicích

0
680
na_plicich
Hrudní chirurgové FN Ostrava operují s pomocí robota Da Vinci i výkony na plicích / Foto: FN Ostrava

Robot Da Vinci rozšířil své pole působnosti do hrudní chirurgie. Ve Fakultní nemocnici Ostrava s ním specialisté poprvé provedli operační výkony i na plicích. V jednom případě šlo o složitou anatomickou resekci.

V urologii, gynekologii a nově i hrudní chirurgii pracuje při náročných operacích se specialisty v ostravské fakultní nemocnici robotický systém Da Vinci. Podle hrudního chirurga a vedoucího týmu operatérů Chirurgické kliniky FN Ostrava Marcela Mittáka přístroj otevírá možnosti hlavně v jemnější manipulaci s křehkými útvary a tkání.

„Robot tou jemnou manipulací umožňuje dělat výkony, které [bez něj, pozn. red.] buď vůbec nejdou, nebo jsou velmi komplikované,“ říká k novince Mitták.

daS pomocí robota Da Vinci [na obrázku vpravo konzole, s jejíž pomocí chirurg ovládá ramena robota, která operují pacienta, pozn. red.] ostravští chirurgové odoperovali prvních pět pacientů s nálezy na plicích. V oboru hrudní chirurgie se tak FN Ostrava stala druhým pracovištěm v České republice, které výkony v této oblasti provádí. U prvních pěti pacientů použili lékaři přístroj u základních výkonů, jeden z nich se nakonec ale ukázal jako komplikovanější případ.

U jednoho z nich se ukázalo, že jednoduchý výkon nestačí a museli jsme provést velmi složitou anatomickou resekci. Díky tomu, že máme bohaté zkušenosti s videoskopickým operováním, tento výkon proběhl hladce a bez komplikací,“ popisuje první zkušenosti s použitím robota Da Vinci v hrudní chirurgii Marcel Mitták.

Da Vinci bude podle jeho slov lékařům v oblasti hrudní chirurgie pomáhal především u složitých operací, zejména nádorových onemocnění.

V nemocnici v Barceloně transplantoval plíci robot

 

„Budeme provádět lobektomie [odstranění plicních laloků] případně segmentektomie [odstranění plicního segmentu, což jsou anatomické podjednotky laloků]. Roboticky budeme operovat i brzlík u pacientů s myasthenia gravis, což je neurologické onemocnění,“ přibližuje Mitták, který operační systém ovládal z konzole.

Asistence při robotické operaci na plicích

I při výkonech prováděných robotem Da Vinci asistuje další ze zkušených lékařů přímo u pacienta. Tedy v místě, kde pracují ramena robota ovládané zkušeným specialistou z nedaleko umístěné ovládací konzole. Pokud by došlo k nečekané události, třeba masivnímu krvácení, asistující lékař rychle zasahuje.

„Robot nám ulehčuje operaci, redukuje rizika vyplývající z únavy a z různých nepřesností. V konečném důsledku z toho má zisk nemocný, kterého operuje tým zatížený menší fyzickou únavou. Výkon probíhá uvolněněji,“ přibližuje Lubomír Tulinský, který asistoval přímo u pacienta operovaného robotem Da Vinci.

Rozšíření portfolia operací prováděných pomocí robota těší rovněž přednostu Chirurgické kliniky FN Ostrava doc. Lubomíra Martínka.

Až doposud jsme robota my, chirurgové, využívali zejména u resekcí konečníku. Jsem velmi rád, že jsme se stali po FN Motol druhým pracovištěm v republice, které bude s jeho pomocí provádět i složité operace plic,“ říká přednosta Martínek.

Už i lékaři v Česku operují slinivku břišní roboticky

Jednu z hlavních výhod robotických operací spatřuje v tom, že pracuje pouze na operovaných tkáních. Tudíž nezasahuje a nijak neohrožuje případnými poraněními jejich okolní struktury. Což přispívá k rychlejší pooperační rekonvalescenci pacienta, zkracuje dobu hospitalizace a snižuje riziko případných pooperačních komplikací.

Da Vinci v ostravské fakultní nemocnici pomáhá na operačních sálech druhým rokem. Dosud jej lékaři využívali v urologii a gynekologii a nyní nově i v hrudní chirurgii. Loni s jeho pomocí specialisté odoperovali 314 pacientů, za prvních pět měsíců letošního roku už více než dvě stovky pacientů. Letos by mohl počet robotických výkonů přesáhnout hranici pět set, to díky rozšíření jeho využití právě do hrudní chirurgie.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here