V nemocnici v Barceloně transplantoval plíci robot

0
317
plici
Robotický systém da Vinci, na kterém operují nejen barcelonští, ale i čeští lékaři. / Foto: Masarykův onkologický ústav

Pětašedesátiletému pacientovi s plicní fibrózou v barcelonské nemocnici Vall d’Hebron poprvé na světě transplantoval plíci robot. Díky tomu se řezná rána zúžila na osm centimetrů. Jinak dosahuje třicet centimetrů.

O úspěšně provedené transplantaci plíce, kterou čtyřramenný robot Da Vinci pacientovi provedl již koncem letošního února, informují španělská média. Pětašedesátiletý pacient jménem Xavier se cítí dobře, jak veřejnosti potvrdil na dnešní [17.4.] tiskové konferenci.

Lékaři mu nabídli robotickou operaci poté, kdy měl těžké problémy s dýcháním. Xavier řekl, že při výkonu necítil žádnou bolest.

„Zvážil jsem pro a proti. Měl jsem naprostou důvěru ve stroje, protože snižují lidské chyby,” vysvětlil muž.

Robotický systém mu při operaci odejmul nemocnou plíci a namísto ní mu voperoval plíci od dárce. To, že roboti snižují lidskou chybovost, souhlasí i lékaři z barcelonské nemocnice. Právě ta patří k nejaktivnějším centrům transplantace plic na světě.

Robot plně transplantoval plíci

Díky použití robota se stává jinak velmi náročný zákrok pro pacienta méně rizikový. A výrazně ulevuje i samotným operatérům. Pro plně robotickou transplantaci plíce podle nich stačil zhruba osmicentimetrový řez v dolní části hrudní kosti pacienta, to místo zhruba třiceticentimetrového řezu, který si vyžaduje obvyklý postup při transplantaci.

Už i lékaři v Česku operují slinivku břišní roboticky

Podle šéfa tamního oddělení plicní transplantace Alberta Jaureguiho se bolest, kterou pacient zažíval, prakticky snížila na nulu. Významně díky menší ráně kleslo i riziko infekce po operaci, kdy pacient dostává léky na potlačení imunity. Stejně tak použití robota při transplantaci zkracuje dobu pooperační rehabilitace. Návrat pacienta do obvyklého života je podle lékařů podstatně rychlejší.

„Je to historický výsledek, který povede ke zlepšení kvality života pacientů,” uvedli zástupci nemocnice.

Ve FN Olomouc vyjmuli ledvinu s pomocí robota

Podle španělského tisku jde o první transplantaci plíce provedenou plně robotem. Podle deníku El País jedna částečně robotická transplantace plíce se ale již dříve uskutečnila v Los Angeles. V Barceloně se nyní lékaři chystají v příštích měsících otestovat nový postup za použití robota Da Vinciho i při transplantaci obou plící. A v budoucnu chtějí tuto techniku zdokonalit tak, aby se jí dostalo širšího využití. To nejen v transplantologii.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here