Nemocnice Náchod modernizuje jídelnu, urgent i pavilony

0
422
nemocnice_nachod
Vizualizace budoucího předprostoru nového hlavního vstupu do nemocnice. / Foto: Nemocnice Náchod

S rekonstrukcí a přístavbou stravovacího pavilonu začne Krajská Oblastní nemocnice Náchod letos na podzim. Náklady odhaduje na 58 milionů korun. Královéhradecký kraj plánuje i přestavbu urgentního příjmu a chystá druhou etapu modernizace.

Stávající kapacita přípravny jídel v Oblastní nemocnici Náchod pod Královéhradeckým krajem by měla vzrůst o čtvrtinu z 800 až na tisíc jídel denně. Náchodská nemocnice zajišťuje zdravotní péči pro více než dvě stě tisíc obyvatel v kraji.

„Budova stravovacího pavilonu v nemocnici je ve velmi špatném technickém stavu. Protékají stropy, nedrží izolace a jak jídelna, tak kuchyň již technicky i technologicky nevyhovují,” popsal stav budovy náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček [Piráti].

Nový stravovací provoz by měl nemocnici podle něj zajistit bezproblémové stravování na další desítky let. Rekonstrukce se začne nejspíš už letos na podzim a potrvá zhruba rok. Po dobu stavby bude jídla pro nemocnici vařit zatím nevyužívaná kuchyně střední školy v Opočně, odkud se bude jídlo do Náchoda vozit.

„Výdejna jídel pro zaměstnance a mycí automaty na jídelní boxy zůstanou v areálu nemocnice po celou dobu stavby,” uvedl Bulíček.

Výběrové řízení na stavební firmu kraj vypsal 11. dubna. Veřejný tendr na dodavatele vybavení začal v březnu.

Přestavba jídelny provoz nemocnice neohrozí

Stravovací pavilon nejenže projde rekonstrukcí, ale kvůli nutnosti navýšení kapacity dojde i k jeho přístavbě. V ní podle náměstka vznikne místo pro systém rozdělování a servírování jídel a technické zázemí. Rekonstrukcí zároveň projdou obě patra stravovacího pavilonu. Poskytování zdravotní péče se přestavba nijak nedotkne, ujistil veřejnost Bulíček.

Nemocnice hradeckého kraje povede Tomáš Halajčuk

Stavební část projektu má vyjít podle současného rozpočtu na 34 milionů korun. Vybavení stravovací části včetně jídelny a kuchyně vyjde na dalších čtyřiadvacet milionů korun. Z nich se nakoupí nové technologie. Jako jsou konvektomaty, kotle a mycí automaty. Rozpočet na vybavení zahrnuje i instalace přístrojů a dalšího zařízení.

Nemocnice Náchod pokračuje v další modernizaci

Před necelými třemi roky nemocnice dokončila první ze tří etap modernizace. První fáze zahrnovala investici v objemu 1,4 miliardy korun [bez DPH]. Vedení kraje v náchodské nemocnici teď chystá i stavbu urgentního příjmu. A spolu s výstavbou nového urgentu chystá i druhou etapu modernizace nemocnice za více než půl miliardy korun.

Druhá etapa zahrnuje demolici a následnou výstavbu pavilonu E a rekonstrukci pavilonu D. Po druhé etapě přestavby bude veškerý provoz nemocnice soustředěn na jednom místě v takzvaném dolním areálu. Loni v létě kraj v nemocnici otevřel parkovací dům pro 160 automobilů za 47 milionů korun bez daně.

Nemocnice v Náchodě bude dokončena koncem měsíce

Stravovací provoz chce kraj zmodernizovat i v další z jeho nemocnic, a sice v Oblastní nemocnici Trutnov. Práce započnou letos v červnu, předpokládané náklady činí zhruba 33 milionů korun. Zčásti dojde i ke stavební rekonstrukci stravovacího zařízení v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou, kde kraj už 12. dubna zahájil modernizaci a přístavbu centrálního pavilonu za 880 milionů korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here