Nemocnice hradeckého kraje povede Tomáš Halajčuk

0
865
kraje
Oblastní nemocnice Náchod, která spadá pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje / Foto: Nemocnice Náchod

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, jehož 100% akcionářem je Královéhradecký kraj, nově povede Tomáš Halajčuk. Nahradí Mariana Tomáška, jenž bude místopředseda představenstva holdingu.

Do funkce předsedy představenstva holdingu nastoupí Tomáš Halajčuk 1. února. Důvod pro personální změny ve vedení společnosti je podle hejtmana kraje Martina Červíčka [ODS] zefektivnění stávajícího způsobu řízení nemocnic.

„Od 1. února připravujeme zásadní organizační a personální změny v našem zdravotnictví, které se budou týkat především zdravotnického holdingu, ale i způsobu řízení krajských nemocnic,“ uvedl Červíček.

Zdůraznil, že změny nemíří na práci zdravotníků, ale práci managementu nemocnic, holdingu a upraví i odpovědnosti politiků, kteří stojí ve vedení kraje. Pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje spadají nemocnice v Jičíně, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě. Pod poslední z nich spadá i nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.

Vedení kraje zredukuje počty členů představenstva

Halajčuk dříve působil na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Hradec Králové. Podle Červíčka má bohaté zkušenosti ze zdravotnictví, a to i v mezinárodním měřítku. Specializuje se na kybernetickou bezpečnost.

„Má velké manažerské předpoklady, přichází z prostředí vojenského zdravotnictví, ukončil angažmá v armádě,“ vyzdvihl hejtman.

Rychnovská nemocnice se přeci jen dočká státní dotace

Další novinka je, že počet členů představenstva holdingu se sníží ze sedmi na pět.

„Zástupci nového představenstva budou lidé, kteří odpovídají za holding, a zároveň posílíme roli kontrolní,“ řekl hejtman.

Podle něj by se měla změnit i struktura řízení krajských nemocnic. Byť nejde o výměny samotných ředitelů těchto zařízení, upozornil.

Šéfem představenstva holdingu by měl být zmíněný Halajčuk, první místopředseda Jiří Řezníček, druhý pak Tomášik. Součástí představenstva bude také předsedkyně zdravotnického výboru kraje Dana Kracíková a nově pouze jeden zástupce ředitelů nemocnic, přičemž zhruba po roce se budou tito ředitelé v představenstvu střídat. Dosud v něm jsou zastoupeni čtyři ředitelé nemocnic v Náchodě, Trutnově, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem. A to Jan Mach, Miroslav Procházka, Tomáš Sláma a Miroslav Vávra.

Nemocnice v Náchodě bude dokončena koncem měsíce

„Neměníme ředitele nemocnic, ale strukturu jejich řízení prostřednictvím správních rad. Nově tam nebudou dva zástupci nemocnice a jeden zástupce holdingu, ale ředitel nemocnice, zástupce holdingu a zástupce vedení kraje,“ vysvětlil.

Ve správní radě trutnovské nemocnice by měl být z vedení kraje radní pro regionální rozvoj a dotace Adam Valenta [Piráti], ve správní radě náchodské nemocnice pak hejtman Martin Červíček [ODS], dvorské nemocnice radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink [HDK]. A ve vedení jičínské nemocnice má usednout náměstek hejtmana pro finance Rudolf Cogan [STAN].

Kraj se dle slov svých představitelů těmito kroky snaží posílit kontrolní činnost ze strany vedení kraje. A současně i rozhodující činnost o strategii krajského zdravotnictví.

Tomáš Halajčuk přichází z vojenského zdravotnictví

Za poslední roky jde již o druhou zásadní změnu ve vedení královéhradeckého zdravotnického holdingu. V prosinci 2020 došlo k jedné z nejvýraznějších personálních změn po nástupu nové krajské vlády. Dozorčí rada holdingu tehdy odvolala předsedkyni představenstva holdingu Ivanu Urešovou. Ve funkci ji nahradil místopředseda holdingu Marian Tomášik, který byl předsedou představenstva ještě před příchodem Urešové. Podle kraje holding pod vedením Urešové ale nenaplnil očekávání, které od ní kraj žádal.

„S panem Tomášikem jsme se po výměně paní Urešové dohodli, že než rozhodneme o těchto změnách, dočasně holding povede. Není to tedy žádné překvapení,” dodal Červíček.

Královéhradecký kraj nyní vede koalice čtyř subjektů. Tvoří ji ve volbách vítězná koalice ODS, STAN a Východočeši a dále Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj [KDU-ČSL, VPM, Nestraníci] a Spojenci pro Královéhradecký kraj [TOP 09, HDK, LES]. V 45tičlenném zastupitelstvu má vládnoucí koalice většinu 27 hlasů.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here