Robotické minioperace šetří lékaře i pacienty

0
700
roboticke_minioperace
Robotický systém da Vinci, na kterém lékaři Masarykova onkologického ústavu operovali přes tisíc onkopacientů. / Foto: MOÚ

Robotické minioperace jsou přesnější, k tkáním šetrnější a značí nižší riziko vedlejších komplikací. A při práci si je chválí i samotní lékaři. V Masarykově onkologickém ústavu [MOÚ] za sebou mají už tisíc takových minizákroků.

Robotický operační systém ulehčuje práci i lékařům. Při operativním výkonu s pomocí robota se nemusejí často i několik hodin sklánět nad operačním lůžkem. Robotický systém přenáší pohyby ruky operatéra na konzoli a mění je ve velmi přesné pohyby nástrojů. Konkrétně ve zmiňovaném MOÚ chirurgové používají robota da Vinci Endowrist. Jde o technologii takzvaného endoskopického zápěstí, díky níž mají lékaři ve srovnání s lidskou rukou daleko větší rozsah pohybu. To jim umožňuje snadnější přístup do místa zákroku.

„Ne každý operatér dokáže robotický systém ovládat. Jsme rádi, že máme v MOÚ lékaře, kteří se robotické operativě věnují, a navíc ji stále rozvíjejí. Na prvním místě jsou pro nás pacienti a je proto důležité, že jim můžeme nabídnout takové způsoby operativy, které umožňují rychlejší návrat do běžného života,“ říká náměstek ředitele pro léčebně preventivní péči v MOÚ doc. Igor Kiss.

Upozorňuje, že robotická chirurgie není ani pro zkušeného chirurga zprvu jednoduchá. Lékaři se jí dlouho učí. Vyplatí se ale jak pro pacienty, tak pro lékaře. V praxi to vypadá tak, že chirurgické nástroje drží robotická jednotka, a tu řídí proškolený lékař.

Malý výkon značí malý zásah

I miniinvazivní výkony s pomocí robota šetří čas a zvyšují úspěšnost léčby. To potvrzuje i jeden z loňských pacientů MOÚ Milan Horáček. Do rukou operatéra se dostal krátce poté, kdy u něj praktická lékařka zjistila vyšší hladinu PSA. Což u mužů značí vyšší riziko karcinomu prostaty, v lepším případě zvětšenou prostatu či zánětlivé onemocnění.

Riziko rakoviny prostaty hlídá sledování hladiny PSA

„Prošel jsem několika vyšetřeními a následně mi byla doporučena léčba v Masarykově onkologické ústavu. Na základě vyšetření PET-CT jsem se dostal v srpnu do rukou pana docenta Staníka a nastala velmi rychlá akce. Operován jsem byl 1. září, za šest dní jsem byl propuštěn,“ vzpomíná Milan Horáček, který robotickou operaci podstoupil na Oddělení urologické onkologie MOÚ.

Navíc jak dodává, již po dvou týdnech mu lékaři odstranili katetr a po měsíci od operace se vrátil zpátky do práce v běžném režimu.

Robotické minioperace pomáhají v urologii i gynekologii

Miniinvazivní chirurgie, kterou podstoupil i pan Horáček, se provádí pomocí krátkých řezů. Tím se snižuje, dle lékařů téměř minimalizuje, riziko pooperačních komplikací a bolestí. Oproti tomu v klasické chirurgii lékaři provádí poměrně velký řez, aby operovanou část dobře viděli. Někdy se jí říká také otevřená operace. A při miniinvazivních výkonech chirurg vytvoří pouze otvor pro průchod sondy s kamerou a potřebných nástrojů.

Robotické pomocníky dnes používají všechny tuzemské nemocnice. Své uplatnění při malých operacích nacházejí hlavně v urologii, chirurgii a gynekologii. K vůbec nejčastějším operačním výkonům MOÚ v rámci urologické onkologie patří operace pro zhoubné onemocnění prostaty a ledviny.

„Provedli jsme již téměř 700 operací, z toho přibližně 500 prostatektomií. Přináší to výhody především pro naše pacienty, kteří výrazně profitují z miniinvazivního přístupu,“ popisuje primář Oddělení urologické onkologie doc. Michal Staník.

Experti: Onkologii by prospěla svižnější modernizace

Dle jeho kolegy z Kliniky operační onkologie doc. Romana Šefra v chirurgické onkologii pomáhá robotický systém hlavně při operacích tlustého střeva a konečníku.

„Každým rokem zvyšujeme počet provedených robotických operací, v loňském roce to bylo 55,“ říká Šefr a dodává, že hlavní výhoda pro operatéra je výborný trojrozměrný obraz a velký rozsah pohybů operačních nástrojů.

Z gynekologické onkologie operační systém chirurgové používají často k léčbě zhoubného onemocnění dělohy. V loňském roce provedli gynekologové 50 robotických hysterektomií.

„Délka hospitalizace pacientek byla v průměru kratší o dva dny a dále se zkracuje,“ říká Richard Feranec z oddělení gynekologické onkologie.

Základními výhodami operativy s využitím robotického systému pro pacienty tak dle lékařů jsou lepší tolerance a šetrnost ke tkáním. dále i menší pooperační bolesti, brzký návrat do běžného života a nižší procento hnisavých komplikací. Pacienti tráví i kratší dobu v pracovní neschopnosti a dámy u těchto operací ocení často až neviditelné pooperační jizvy na kůži.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here