Rakovina prostaty je dobře léčitelná, stačí jen přijít včas

0
1848
rakovina_prostaty
Ilustrační foto: Pixabay.com

Až 1 600 mužů ročně přichází k lékaři pozdě kvůli urologickým potížím, za nimiž je metastazující rakovina prostaty. Často i kvůli strachu a studu z vyšetření, které nebolí, trvá jen několik minut a dokáže zachránit životy stovkám mužů ročně.

Jako pokročilé stadium rakoviny prostaty označují specialisté stav, kdy se u pacienta vyskytnou metastázy, přičemž časem se stává léčba hormonální terapií neúčinnou.

Takzvaný metastatický kastračně rezistentní karcinom prostaty se týká 20 procenta pacientů, u nichž rakovinu odhalíme. Tyto nádory nejčastěji, až v 75 procent případů, metastazují do kostí,“ říká přednostka Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. LF UK Renata Soumarová.

Ročně u nás lékaři rakovinu prostaty diagnostikují přibližně osmi tisícům mužů. U 1 600 z nich je nemoc v pokročilém stadiu. Na rakovinu prostaty v České republice pak umírá 1 500 mužů ročně.

Pacienty, kteří dlouhodobě přehlíží problémy s močením, tak podle zkušeností urologů do ordinací často přivedou až silné bolesti pohybového aparátu. A přestože i těmto pacientům umí lékaři díky moderním lékům prodloužit život v dobré kvalitě, úplné uzdravení u nich většinou možné není. Pacienti tak umírají předčasně.

„Bohužel pro ty, kteří přijdou v pokročilé fázi nemoci, je fatální konec nevyhnutelný. Přitom bychom mohli časným záchytem rozvoji nemoci zabránit,“ říká primářka Onkologicko-chirurgického oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Jana Katolická.

V uroonkologii platí to, co v celé onkologii

Všechny muže, potažmo i ženy, které mohou rozhodnutí k návštěvě urologa u svého muže ovlivnit, upozorňuje, že i v uroonkologii platí to, co pro celou onkologii.

„Čím dříve rakovinu prostaty u pacienta odhalíme, tím větší naději na úplné uzdravení má. V časné fázi onemocnění lze nádor odstranit chirurgicky nebo radioterapií, někdy v kombinaci s hormonální léčbou,“ popisuje.

Při jakýchkoli problémech s močením by dle ní měl okamžitě zbystřit každý muž po čtyřicítce. Může totiž jít o první příznak rakoviny prostaty. V Česku tuto diagnózu lékaři sdělí ročně přibližně 8 000 mužů. Zhruba 20 procent z nich až ve chvíli, kdy mají metastázy v jiných částech těla a nádor již lékaři chirurgicky neodoperují.

Riziko rakoviny prostaty hlídá sledování hladiny PSA

Byť, jak lékaři upozorňují, současná medicína, um českých lékařů a již i v tuzemsku dostupná léčiva dokáží pomoci i pacientům v pozdějším stadiu nemoci. Výsledky léčby a doba přežití ale nejsou v porovnání s léčbou pacientů s karcinomem v časném stadiu nemoci srovnatelné.

Vyšetření na urologii je rychlé a bezbolestné

Z pohledu lékařů by v Česku nedobrou situaci, kdy rakovinu prostaty odhalí u 8 tisíců pacientů, přičemž u 1 600 z nich v pokročilém stadiu, pomohl změnit větší důraz na prevenci. Část českých mužů totiž nejenže nedodržuje preventivní prohlídky u praktika, ale při urologických potížích, jako jsou časté a obtížné močení či únik moči, k lékaři nepřijdou.

Pro některé muže je rakovina prostaty zvláště citlivé téma. Proto se i ostýchají jíž na vyšetření. Odložení návštěv u lékaře navíc umocnila dvouletá pandemie covidu. Což se dle zkušeností lékařů nyní ukazuje na vyšším počtu pacientů s karcinomem prostaty v pokročilém stadiu.

Loňské propady akutní a preventivní péče jsou alarmující

„Zrádné je u rakoviny prostaty také to, že v počáteční fázi nemoci se příznaky nemusí objevit vůbec. Je proto důležité, aby muži na preventivní prohlídky k urologovi chodili, i když potíže nemají,“ upozorňuje Katolická.

Pravidelné kontroly by měli pánové s negativní rodinnou anamnézou zahájit po 50. roce života. Muži, u nichž se v rodině rakovina prostaty potvrdila, pak po čtyřicátém roce věku.

„Vyšetření se muži nemusí bát, je krátké a nebolestivé. Zahrnuje odběr krve ke stanovení hladiny prostatického specifického antigenu [PSA] a vyšetření konečníku,“ ubezpečuje mužské pacienty Jana Katolická.

Opakuje, že až 70 procent bezpříznakových karcinomů rakoviny prostaty roste pomalu, ale když už se ohlásí obtížemi, může být na kompletní odstranění pozdě.

Rakovina prostaty se v Česku dotýká 60 000 mužů

Rakovina prostaty je u mužů v Česku nejčastějším solidním zhoubným nádorovým onemocněním. Podle odhadů urologů v tuzemsku žije přibližně 60 000 mužů, kteří se s nádorem v nějaké fázi léčí nebo léčili. Přibližně 1 500 pacientů ročně nemoci podlehne. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je Česko šesté, co se počtu nemocných týče. Ve světě je na třináctém místě. To nejsou vůbec lichotivá čísla.

Urologové nabízejí vyšetření prostaty bez žádanky

O důležitosti prevence a novinkách v léčbě pokročilé rakoviny prostaty proto budou urologové více debatovat na odborné konferenci Komplexní novinky v uroonkologii. Ta startuje v pátek 13. května v Praze.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here