Na Karláku vyrostou mobilní ordinace, nabídnou vyšetření zdarma

0
1148
na_Karlaku
Ilustrační foto: VFN

Jedinečná příležitost vyšetření lékařem zdarma a bez objednání se nabízí ve středu [21.6.] v Praze na Karlově náměstí. V rámci Dne prevence na Karláku lékaři z nedaleké VFN vyšetří příchozím mateřská znaménka, plíce a nejen je.

V parku na pražském Karlově náměstí ve středu 21. června od 13:00 do 17:00 hodiny vyroste městečko mobilních ordinací se špičkovými lékaři a specialisty. Akci pořádá Všeobecná fakultní nemocnice v Praze [VFN] a ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem. Konzultace a všechna vyšetření budou pro návštěvníky zdarma a bez nutnosti doložení doporučení od praktického lékaře. Akce Den Prevence na Karláku nabídne letos následující vyšetření.

  • Vyšetření mateřských znamének
  • Vyšetření plic
  • Lékové poradenství
  • Vyšetření diabetu a hladiny krevního tlaku
  • Poradna pro zdravý životní styl a odvykání kouření
  • Gynekologická poradna
  • Konzultace s psychologem
  • Simulační alkoholové brýle
  • Ukázky samovyšetření prsu na modelech

Konzultace návštěvníkům nabídnou i lékaři a odborníci z poradny pro odvykání kouření, psycholog a odborníci z oblasti gynekologické prevence. Přítomni budou i nutriční specialisté a specialisté na nadváhu.

„Prevence je nejjednodušší způsob, jak včas předejít zdravotním komplikacím, které později pacienty přivádějí k našim lékařům,“ láká na akci ředitel VFN profesor David Feltl.

Zdraví se zlepší už 20 minut od poslední cigarety

Zdůrazňuje, že mnoho odborných preventivních vyšetření lékaři zájemcům provedou bez doporučení praktického lékaře a zcela zdarma.

Co nabízí lékaři v rámci Dne prevence na Karláku

Akce cílí na prevenci běžných onemocnění, jako je cukrovka, obezita, vysoký krevní tlak nebo rakovina. Prevence sice není povinná, mnohdy ale zachraňuje životy. Státní zdravotní ústav připravil pro návštěvníky navíc poradenství v oblasti zdravé výživy zaměřené na množství cukru a soli v potravinách. Součástí prezentace Ústavu je i možnost vyzkoušet si speciální brýle, které simulují účinky alkoholu, drog, nedostatku spánku či poruchy zraku.

„Návštěvníci si ale i mohou prohlédnout, jak vypadá miminko, jehož matka pila v těhotenství alkohol. Mohou se naučit samovyšetření prsu na modelech a také si připomenout, na jaké všechny preventivní prohlídky bychom neměli zapomínat. Zájemcům o jednotlivé ukázky a informace se budou věnovat odborníci z Centra podpory veřejného zdraví,” říká vedoucí tohoto centra Marie Nejedlá.

Čekání na jednotlivá vyšetření zájemcům o ně zpříjemní občerstvení ze stánku s výběrovou kávou Naturpark 12. Její servis zajistí Spolek Revenium, jenž pomáhá zaměstnávat osoby se zdravotním postižením a zdravotním znevýhodněním. V nabídce budou i dobroty z kavárny Modrý domeček, která rovněž poskytuje chráněná pracovní místa lidem s mentálním a duševním onemocněním. Na závěr dodejme, že partnerem akce je Magistrát hlavního města Prahy, Městská část Praha 2 a 1. lékařská fakulta UK.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here