O dotace v Karlovarském kraji si zažádají přímo lékaři

0
156
dotace
Ilustrační foto: Pixabay.com

Dotace na zřízení a rozšiřování ordinací praktických, dětských, zubních lékařů a gynekologů, které nabízí Karlovarský kraj, se zjednoduší a bude je možné použít i na další účely. Změny už schválili krajští zastupitelé.

O dotace už nebudou žádat obce a města, v nichž ordinace mají být, ale přímo jejich provozovatelé, tedy lékaři. Na jednání [19.6.] zastupitelstva o tom informoval hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek [za STAN]. Kraj si od změny slibuje zrychlení a zjednodušení procesu získávání dotací, a tím i větší šanci přilákat do kraje lékaře.

Nově tak budou žadateli poskytovatelé zdravotních služeb – lékaři. Karlovarský kraj už jen plně dohlédne na jednotlivé závazky lékařů plynoucí z poskytnuté podpory bez nutnosti uzavírání smluv mezi obcemi a lékaři.

Důvodem aktualizace dotačního programu byla především velká administrativní zátěž pro obce. Ty jsou v současném programu oprávněnými žadateli o dotaci pro vznik ordinací primární péče na svém území. Podmínky programu určovaly příjemci dotace, tedy obci, povinnost hlídat závazky lékařů. Patřily sem například stanovené ordinační doby či soubor poskytovaných zdravotních služeb po dobu alespoň čtyř let. Obce dotace také schvalovaly, což často trvalo i několik měsíců, a vyúčtovávaly.

Další úpravy dotačního programu

Dotační program nově zahrnuje i případy, kdy ordinace hlavního lékaře rozšíří své služby tím, že přijme dalšího lékaře nebo dosavadnímu zvýší jeho úvazek. Podporu získá i ten lékař, který otevře ordinaci v jiné obci. Většina praktiků má více ordinací v různých obcích, které pravidelně objíždí.

Dotační částky zůstávají zatím stejné. Pro ordinaci praktického lékaře a gynekologa v obci do 8 000 obyvatel to může být až 800 000 korun, ve větších městech pak až 400 000 korun. Ordinace zubních lékařů mohou na provoz dostat až jeden milion korun.

Zubní pohotovost v Karlových Varech ve všední dny zavře

Dotace na podporu ordinací Karlovarský kraj nabízí od dubna roku 2021. Podpořil již devět obcí. I díky nim v kraji vznikly tři zubní ordinace a šest ordinací praktických lékařů.

Kraj dává dotace i na vybavení ordinací

Karlovarský kraj koncem loňského roku vyhlásil i nový dotační program, prostřednictvím kterého přispívá obcím na pořízení a obnovu zdravotnické techniky a přístrojového vybavení pro specializovanou ambulantní péči. Nově si celkem 800 000 korun mezi sebou rozdělí město Nejdek a obec Krajková, které úspěšně splnily podmínky programu. Rozhodla o tom Rada Karlovarského kraje na prvním červnovém zasedání​.

​„Kromě toho, že poskytujeme stipendia studentům lékařských fakult, kteří se po studiu vrátí zpět do regionu a posílí kapacity zdravotnického personálu, přispíváme také na vybavení a obnovu ordinací lékařů. Současně podporujeme menší obce v nákupu nové, modernější lékařské techniky pro jejich specializované ambulance,“ tvrdí Kulhánek.

Maximální výši dotace, tedy 500 000 korun, obdrží město Nejdek. Využije ji na nákup rentgenového přístroje do místní polikliniky. V případě obce Krajková jde o finanční příspěvek 300 000 korun. Obec za ně pořídí přístroje do oční ambulance pro děti a dospělé.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here