MZ ČR vydalo metodiku pro nemocniční ombudsmany

0
214
nemocnicni_ombudsmany
Foto: Pixabay.com

Od nového metodického pokynu pro nemocniční ombudsmany si Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] slibuje zlepšení komunikace mezi pacienty a zdravotníky. Metodika má zrychlit i reakce na stížnosti a zkrátit dobu jejich vyřizování.

Metodika upravující zřizování a fungování nemocničních ombudsmanů je závazná pouze pro ministerstvem přímo řízené nemocnice, tedy většinou fakultní nemocnice. Pro ostatní poskytovatele jednodenní nebo lůžkové péče resort dokument popisuje jako “vysoce doporučený”.

„Mezi klíčové principy fungování patří, že ombudsman působí přímo u poskytovatele, zná konkrétní prostředí, má vybudovanou autoritu a důvěru zaměstnanců. Tím může svou práci vykonávat efektivněji,“ říká k metodice náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Cílem ministerské metodiky je podle něj poskytovatelům nemocničních zdravotních služeb pomoci v nastavení jednotného postupu ve vyřizování stížností. Za současné praxe se totiž řešení stížností odlišuje napříč poskytovateli.

„Někde se jimi zabývá vedení, jinde právní oddělení nebo manažer kvality. Pacient tak může být nejistý, na koho se vlastně má obrátit,“ vysvětlili důvody zástupci MZ ČR.

Hlavní podstatou manuálu je, aby stížnosti nepovažovali poskytovatelé pouze za formalitu. Důležité je, aby manuál skutečně posiloval roli pacienta ve veřejném zdravotnictví. Dokument má rovněž posílit komunikaci a porozumění mezi pacienty a zdravotníky.

Ombudsmana má 34 nemocnic, z toho osm fakultních

Ombudsman aktuálně funguje ve čtyřiatřiceti nemocnicích. Z toho jich osm připadá na fakultní nemocnice. V Česku funguje kolem 150 nemocnic.

„Metodický pokyn je designovaný tak, aby z něj všichni účastníci stížnostního procesu vytěžili maximum. Pacienti pochopení, zdravotníci ulehčení a poskytovatelé efektivitu,“ popisuje jedna z jeho tvůrkyň, vedoucí oddělení podpory práv pacientů na ministerstvu Šárka Liolia.

Když nemají peníze, čekají Češi na kloubní náhradu i tři roky

Podle ní má pokyn poskytovatele navést ke správnému nastavení funkce nemocničního ombudsmana. A spolu s tím i zvýšit kvalitu poskytovaných zdravotních služeb. Fungování právě vydaného návodu, jak správně nastavit funkci nemocničního ombudsmana, už si v praxi pochvalují i někteří zástupci lůžkové péče.

„Jsem spokojen s implementací funkce nemocniční ombudsmanky, která nám přináší zvýšení kvality poskytovaných služeb. Vnímání podnětů a případných důvodných stížností jako cenné zpětné vazby, jejich pečlivé vyhodnocování a následné zavádění vhodných nápravných opatření nám umožňuje neustále se zlepšovat,“ pochvaluje si metodiku v praxi ředitel Oblastní nemocnici Náchod, která spadá do portfolia nemocnic zřizovaných Královéhradeckým krajem, Jan Mach.

Dárek pro lékaře je i není korupce, myslí si Češi

Na metodice ministerstvo spolupracovalo s Asociací ombudsmanů ve zdravotnictví a inspirovalo se i jejich postavením v praxi v zahraničí. Resort v této souvislosti zdůrazňuje, že nemocniční ombudsmani jsou jedinými ombudsmany zapojenými do zákonného procesu podávání stížností ve zdravotnictví.

„Jmenování ombudsmanů neziskovými organizacemi není ze systémového hlediska pro pacienty nijak významné, nejedná se o veřejně jmenované ochránce práv,“ uvedlo MZ ČR.

Zřejmě tak činí v narážce na nedávno z výkonu trestu propuštěného [16.5.] Davida Ratha, jehož nezisková organizace Svaz pacientů ČR hodlá jmenovat pacientským ombudsmanem.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here