Sotva vyšel David Rath z vězení, už má funkci ombudsmana

26
36768
Rath
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Za korupci odsouzený bývalý středočeský hejtman, poslanec a ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath tento týden opustil brněnskou věznici. A hned se stane pacientským ombudsmanem ČR. Dosud je jím pro Prahu a Středočeský kraj.

O úmyslu jmenovat Davida Ratha pacientským ombudsmanem do konce května informuje Svaz pacientů ČR v tiskové zprávě. Právě jeho zástupci již Ratha v lednu loňského roku po jeho podmínečném propuštění z výkonu trestu jmenovali ombudsmanem pro Prahu a Středočeský kraj, nyní má zastupovat zájmy pacientů z celé ČR.

„Doktor Rath se za více než rok osvědčil jako pacientský ombudsman pro Prahu a Středočeský kraj. A proto jsme se rozhodli rozšířit jeho působnost na celou Českou republiku,“ uvádí prezident Svazu Luboš Olejár.

Ombudsmany pro jiné regiony Svaz na webu neuvádí. Rath po svém jmenování do krajské funkce ombudsmana uvedl, že pozice má pomoci chránit práva pacientů a plnit roli mediátora. Řekl rovněž, že finanční odměnu za tuto práci pobírat nebude. Pracovat se rozhodl i v hostivické ordinaci. A také ve zdravotním středisku brněnské věznice, kde jako lékař poskytoval zdravotní služby i v době výkonu trestu.

V Česku platí, co doktor, to politik! Je to ale dobře?

Pacientský ombudsman není pozice zřizovaná státem. Svaz se na svém webu definuje jako „občanský humanitární spolek pacientů“, který provozuje poradnu. Podobné ombudsmany zřizují i některé nemocnice a funguje i Kancelář ombudsmana pro zdraví.

David Rath opět opustil věznici

David Rath opustil věznici v Brně tento týden v úterý [16.5.] poté, kdy brněnský městský soud minulý týden ve čtvrtek rozhodl o jeho propuštění. Žalobce si podle jeho advokáta Romana Jelínka nechal lhůtu pro podání stížnosti, která uplynula v pondělí. Jelikož ji žalobce nepodal, David Rath mohl následující den opustit věznici.

Advokát Jelínek uvedl, že Rath se bude dále věnovat lékařské praxi. Při dvoutřetinovém úvazku bude docházet i do pražské pankrácké věznice.

Do výkonu trestu se David Rath vrátil letos v lednu. Loni v červnu jej totiž soud uznal vinným i v druhé větvi korupční kauzy a dříve uložený sedmiletý trest mu o rok prodloužil. Podle pravomocného verdiktu Rath přijímal úplatky a manipuloval s tendry ve Středočeském kraji.

Dárek pro lékaře je i není korupce, myslí si Češi

Tehdejšího středočeského hejtmana policie zadržela v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případu ovlivňování veřejných tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. V této větvi kauzy Rath dostal sedmiletý trest vězení, desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti. To za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození zájmů EU. Z finančního trestu zatím zaplatil zhruba polovinu.

Ve druhé větvi kauzy prodloužil soud loni v červnu Rathovi trest ještě o další rok. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu soudu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební společnosti Metrostav. Nicméně soudní řízení není u konce. Rozsudek v druhé větvi korupční kauzy nyní přezkoumává Nejvyšší soud. Dovolání k němu podal David Rath, Kateřina a Petr Kottovi, Metrostav i nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

–ČTK/VRN–

26 KOMENTÁŘE

  1. Nevím ale myslím si ze taková funkce pro trestaneho není možná.Normální zlodejicek s podmínkou nema šanci sehnat práci,proto ze nema čistý trestní rejstřík.Tento podvodník ho čistý nema,zneužil kde co a práci má ještě jako ombucman nechápu.Po třech letech si muže zažádat o výmaz,tak to platí pro všechny trestance,proč ne pro Ratta?

      • Tak to teda nemá. Bol pravoplatné odsúdený a má záznam v registry trestov. Po právnej stránke by mu nemál byť vydaný ani živnostenský list. Výmaz trestu si može podať až po 10 rokov po ukončení trestu, teda aj podmienky ktorú má.

  2. Svaz, který se zvolí trestance na tuto pozici, by neměl mít právo na dotace, slovo ve veřejném prostoru a nikomu z nich bych ruku nepodal. V tom je rozdíl např. mezi ČR a USA: i tam jsou dobytkové a není jich málo, ale slušný člověk má problém se s nimi jakkoli spojit.

    • Píšete to přesně. Ona totiž historie nutila obyvatele se přizpůsobit a přežít. Což je přirozená věc. Ale charakterově je to zlomilo. Bohužel. Myslím, že zrovna včera jsem diskutoval, kdy diskutující psal, že když někdo na DPP jako zaměstnanec, tedy že je pracovitý, pro stát oproti chronickým čerpačům dávek nemálo přináší, což je samozřejmě velká pravda, tak že neplacení odvodů v podstatě ani moc nevadí. Zdálo se mně, že toto jasné porušování zákona nechápe jako závažný principiální problém. Pak se zbavíme komunizmu, který svobody omezoval, kam se člověk podíval, nesouhlasícím lidem ničil kariéry a když byl jako nový prezident zvolen typický kariérní komouš, který s tímto systémem aktivně a snaživě spolupracoval, tak se podívejte na články o něm. Samá pozitiva. Pracovitý a reprezentativní je, o tom nemluvím, ale o jeho bezcharakternosti, která jako by pro polovinu obyvatel a pro novináře už vůbec ne, neexistovala. Jako by to pro ty obyvatele bylo něco jako špatné zaparkování. Takže Rath je už jen další ukazatel cíle na tomto způsobu života. A nebude poslední.

  3. Tato „zpráva“ měla původně vyjít 1.dubna. Ale dnes? Jenže 1.dubna byl pan Rath zřejmě ještě “ na vojně “ 🙂

  4. Příště ho ten náš „skvělý národ“ zvolí prezidentem-čím větší lump tím vyšší postavení, „ať žije demokracie“. Já se za své názory nestydím. Někdy mám pocit , že žiji v Rusku.

  5. Veliká škoda, že tito úžasní, bezúhonní přispěvatelé se neusilují o nejvyšší posty, je škoda, že jejich talent a jejich charakter zůstane nevyužitý. Kvůli tomu se na tyto posty dosazují dle jejich soudu samí bezcharaktení karieristi a zločinci. Myslím, že jim jejich sebedůvěru můžeme jen závidět.

    • Opět jsem zabrousil na starší články, co je pod nimi nového a když vidím smysl vašeho příspěvku, tak bych vám rád vysvětlil stav věci. Protože jste úvahově naprosto mimo podstatu věci a toho vždy rádi využívají různí manipulátoři. Nejen minule při volbě prezidenta, ale nově v situaci s Ukrajinou, ať už je to na naší vládní straně, či straně ruské. Podívejte. Stát je neživá věc. Je to něco jako nemovitost. Je to půda, skutečné nemovitosti i celá organizace státu. A to vše patří nám, včetně moci. Nám, lidu. Nakonec přečtěte si ústavu, tam se to výslovně píše. A ústava, to je něco jako pozemské svaté právo. My jsme majitelé ČR úplně stejně, jako třeba vy jste majitelkou své kabelky. A v takovém případě jde o něco jako vztah majitele k věci. Jenže stát je navíc velmi složitý mechanismus, tak má složitou strukturu, co se týká jeho řádného řízení. Proto si majitelé, což jsme my, vybíráme lidi, kteří tuto práci pro nás budou vykonávat. Tušíte už kam mířím? A v tomto případě je skoro vždy nepodstatné, kdo jsme my sami. Kdo a jaký jsem já, kdo a jaká jste vy, myšleno z hlediska schopností, charakteru, majetku, pohlaví a ostatních věcí. Jsme prostě majitelé a to vše nám tu patří. Takže vše, co sem napíšeme, komu to u voleb hodíme, je v podstatě vykonávání svých vlastnických práv. A ty jsou bezpodmínečné, bez jakýchkoliv podmínek. Tedy kromě jedné, že naše výkony vlastnických práv musí být v souladu s ústavou a zákony. A to tu lidé, nakonec i vy, svými diskuzními příspěvky dělají. Je to součást výkonu jejich vlastnických práv. Prostě se zajímají, co jim jejich zaměstnanci, tedy lidé placení z jejich daní ve firmě zvané ČR dělají a samozřejmě jací jsou. Charakterově, pracovně a často i rodinně. Zda například nepodvádějí manželky, jestli žijí spořádaně a další. A pokud by se jim to nelíbilo, nemusejí se do takového zaměstnání, zaměstnání spravovat nám společný majetek hlásit. Zájemců za ty peníze a možnosti se najde vždy dost.

  6. “ Doktor Rath se za více než rok osvědčil jako pacientský ombudsman pro Prahu a Středočeský kraj.” – a včera ho propustili z vězení v Bně. To jako dělal ombutsmana z vězení? Fajn a teď tu o Karkulce prosím…. :(((

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here