Zubní pohotovost v Karlových Varech ve všední dny zavře

0
1267
zubni pohotovost
Foto: Karlovarská krajská nemocnice

Obyvatelé Karlových Varů a okolí od dubna přijdou o možnost navštívit zubní pohotovost v krajské Nemocnici Karlovy Vary. Pohotovost ve všední dny zavře. Otevřeno bude mít o víkendech. Kraj hledá řešení.

Informaci potvrdil na svých stránkách Karlovarský kraj. Jeho zástupci uvedli, že stomatologům nabídli velmi výhodné finanční podmínky k tomu, aby zubní pohotovost udrželi v provozu, ti je ale odmítli.

„Karlovarský kraj již učinil veškeré nutné, možné a potřebné kroky, aby zubní pohotovost ve všední den zachoval. Snažili jsme se vyjít vstříc zubařům a byli jsme připraveni přijmout jejich finanční požadavky i úpravu provozní doby,“ přiblížil jednání se zubaři hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek z Karlovarské občanské alternativy [KOA].

V péči o zuby Češi selhávají. A v péči o zuby Čechů selhává i stát

Podle jeho slov zubaři bohužel nabídku kraje neakceptovali. A tak nadále odmítají sloužit pohotovostní službu v Karlových Varech. Od dubna tak budou muset pacienti s akutními zubními problémy dojíždět na pohotovost do sousedních krajů.

„Já to vnímám jako velký problém. Protože se s tímto řešením nechci smířit, oslovil jsem předsedu Oblastní stomatologické komory Karlovarského kraje,“ dodal Kulhánek.

Co předcházelo omezení provozu

Ve zprávě kraj uvádí, že byl v prosinci 2022 ze dne na den postaven před rozhodnutí oblastní stomatologické komory, že od 1. 1. 2023 nebudou její členové sloužit ve všední den zubní pohotovostní služby v Karlovarském kraji. Na základě osobních jednání a výrazné finanční motivace z rozpočtu kraje se podařilo zubní lékaře přesvědčit, aby pohotovostní služby v pracovní dny zajistili ještě v prvním čtvrtletí letošního roku.

„Tímto kraj získal čas pro vypsání veřejné zakázky,“ stojí ve zprávě.

Což také kraj udělal. Ve výběrovém řízení poptával zajištění pohotovostní služby v oboru zubní lékařství v Karlových Varech. Žádný ze zubařů se do něj ale nepřihlásil. A to přesto, že pro lékaře nijak neomezil hodinovou sazbu za jejich práci.

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

I to má však své důvody. Podle předsedy oblastní stomatologické komory Jaroslava Vaňka dochází k přetížení pohotovostní služby. A to především proto, že pacienti vnímají pohotovost jako alternativu standardního ošetření. Což ale není jejím primárním posláním. Má se jednat o ambulantní péči v případech náhlé změny zdravotního stavu nebo zhoršeného průběhu onemocnění.

Co dál říká kraj a radí pojištěncům

Hejtman Kulhánek uvedl, že kraj bude problém s ukončením činnosti zubní pohotovosti ve všedních dnech dále řešit.

„Pro veřejnost je rozhodně velmi důležitá informace, že zubní lékaři mají ze zákona povinnost vyšetřit a případně i ošetřit každého, tedy nejen jejich pacienta, který se v rámci ordinačních hodin dostaví do ordinace s bolestivým nebo jiným neodkladným stavem,“ připomněl karlovarský hejtman.

Zubní pohotovost v Karlových Varech a okolí
  • Karlovy Vary: Nemocnice Karlovy Vary / sobota, neděle, svátky: 9.00 h – 14.00 hod.
  • Sokolov: Nemocnice Sokolov / sobota, neděle, svátky: 9.00 h – 14.00 hod.
  • Cheb: Sobota, neděle, svátky: 9.00 – 14.00 hod. ve vlastních ordinacích stomatologů.

Zároveň vyjádřil přesvědčení o tom, že pokud stomatologové dodrží tuto povinnost, značně klesne potřeba služeb lékařské pohotovosti. Dodejme, že vzhledem k současné praxi, která platí pro dostupnost stomatologické péče takzvaně na pojišťovnu v České republice, patří takové přesvědčení spíše „do říše snů“.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here