Ministr Válek chce zavést regulační poplatky za urgentní příjem

6
11291
regulacni_poplatky
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek / Foto: Úřad vlády ČR

Lidé podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] zneužívají urgentní příjmy nemocnic. Proto chce zavést regulační poplatky. Konkrétní návrh ministr očekává od Národní ekonomické rady vlády [NERV].

Ministr to řekl Mladé frontě Dnes [MfD]. Regulační poplatky by podle něj mohli hradit například pacienti, kteří nejdou nejprve k praktickému lékaři, ale rovnou do zdravotnického zařízení.

„Regulace na urgentních příjmech je potřeba, mnoho lidí tam chodí zbytečně,” řekl ministr zdravotnictví Válek.

A to přesto, že lidé v současnosti již platí za využití lékařské a zubní pohotovostní služby 90 korun. Vedle pohotovostí v Česku fungují také urgentní příjmy zdravotnických zařízení. A právě ty lidé podle Válka nadužívají. Za nepřijatelné ministr považuje, aby o tom, kdo má platit, a kdo ne, rozhodovali lékaři na příjmu.

„Musela by být předem jasná definice, zda z toho budou osvobozeni lidé, kteří přijedou sanitkou,” doplnil ministr.

Návštěvu praktických lékařů by Válek nezpoplatňoval.

„Spíš si dokážu představit to, že pacient zaplatí za to, že nejde nejdřív k praktikovi, ale přímo do zdravotnického zařízení,” uvedl.

Poukázal na to, že dostupnost praktiků není všude stejná. Proto by bylo nekorektní trestat člověka, který ho nemá za to, že jde rovnou do nemocnice.

Placení legálních i nelegálních poplatků u lékařů

Ministr se pro MfD vyjádřil i k tomu, že někteří lékaři, zejména gynekologové či zubaři, od pacientů již nyní vybírají peníze i za zákroky hrazené zdravotními pojišťovnami. Podle Válka by právě pojišťovny měly takové případy řešit.

„Děje se spousta věcí, které jsou nelegální. A ten, kdo takovou činnost provozuje, by měl být stíhaný,” řekl ministr ve čtvrtek serveru Deník N.

Podle Válkova názoru není vybírání poplatků za výkony placené pojišťovnami v Česku plošným jevem. Takové případy označil za jakousi daň za demokracii.

„Kdybychom měli diktaturu, tak osvícený diktátor půjde a lékaře, kteří porušují zákony a vybírají nějaké nelegální poplatky, zavře,” řekl Válek.

Legální regulační poplatky Češi začali platit v lednu 2008. U lékaře a za položku na receptu vydávali 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Ochranný limit na výdaje činil 5 000 korun. Poplatky zavedla koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, Poslanecká sněmovna příslušný zákon schválila 21. srpna 2007. Jednotlivé poplatky se časem měnily a zanikaly. Naposledy od ledna 2015 zanikla povinnost třicetikorunových poplatků v ambulancích a lékárnách. Dodnes zůstala platba 90 korun za ošetření na pohotovosti.

Nejen regulační poplatky neplní svou roli, tvrdí ČLK

Na regulační poplatky za návštěvu pohotovosti před nedávnem upozornil i šéf České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek. Ten loni v listopadu v České televizi uvedl, že neplní svou funkci, protože jsou příliš nízké. Nepřispívají ke snižování přetíženosti lékařských pohotovostních služeb. Podle něj by poplatek mohl být třeba až 200 korun. O nutnosti jeho zvýšení se ČLK usnesla na svém sjezdu.

Podle Kubka toto ale není jediný problém. Uvedl, že zdravotní systém zatěžuje více to, že na pohotovosti vozí pacienty sanitky záchranářů, v jejichž posádkách chybějí oproti minulosti lékaři, kteří mohou posoudit, zda nemocný odvoz do nemocnice potřebuje, nebo ne.

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

Milan Kubek také řekl, že výši poplatku nepovažuje za nejdůležitější problém trápící pohotovosti v době, kdy se rozpadl systém lékařských pohotovostí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek tehdy reagoval, že pokud mu Komora návrh přednese, otevře o něm diskusi na vládě.

–ČTK/DNA–

6 KOMENTÁŘE

  1. Doporučením je obnovit pohotovostní služby lékařů k pacientům, zbytečné výjezdy trestat.
    Obnovit důslednou kontrolu ordinovaných výkonů k příslušné dg. Vrátit zdravotnictví tam kam patří a to je zrušení vlastnictví velkých celků v soukromých rukou. zde dochází k nadbytečným výkonům, které jsou mnohdy zbytečné. Tím narůstají náklady pojišťoven.
    Dále vychovávat pacienty. Důsledná kontrola větších celků a indikace k výkonům.
    Odsuzuji jednodenní medicínu ve výkonech, které patří hospitalizaci.

    • Aby nedocházelo ke zbytečným výjezdům, měli bychom si všichni vystudovat medicínu, abychom dokázali svůj stav kvalifikovaně posoudit.

  2. Zneužívají? Příklad. Praha před vánocemi. Malá nemocná skoro 41 teplotu a hnusně sípe, léky (sirupy) v lékarnách nejsou, ale laicky to stejně vypadá spíš na zápal plic. Přečkáme noc, abysme jsme neotravovali na pohotovosti (a nezneužívali jí) když to není “akutní”, hned ráno volám doktorce. Má dovolenou. Volám zástupujícímu lékaři. Má narvanou ordinaci máme přijít, ale neví jestli nás stihne vzít, protože ordinuje jen tři hodiny a ordinaci má narvanou a neví jestli vůbec “odbaví ty co už tam má”. Stejně se tam vydáváme. Holka v horečkách úplně apatická. Po několika hodinách….. Nedostalo se na nás. Hmmm skvělé. Co máme dělat. Jeďte na pohotovost. Ok děkuju. Jedu s malou na pohotovost do Motola. Tam trávíme dvě hodiny a nemáme vidinu že nás vůbec vezmou. Obvolám známé a jedeme (100km) do sousedního města kde nás lékař kterého zná kamarádka prý vyšetří. Po rengenu se skutečně potvrdí zápal plic a dostáváme ATB. Kdyby byly volně k prodeji tak bych je holce dal snad radši laicky než jí týrat se čtyřicítkama hodinama po čekárnách a kilometry po silnicích. Takovéhlemu martýriu říká pan Válek zneužívání? Ať se jde vysr….

    • Taky tam Válek nemá co dělat. Včera bylo pozdě, aby šel od vál(k)u. Snad se při NEJBLIŽŠÍCH volbách najde dost lidí, aby to týhle sortě spočítali přinejmenším NA HODNĚ DLOUHO, NE-LI NAVŽDY.

  3. Dopadne to podobně jako u pokut za dopravní přestupky – ti, co mají hodně peněz, to zneužijou stejně, když budou chtít, zatímco ti, co mají málo peněz A TŘEBA TO NIKDY ANI NEZNEUŽILI, na to doplatí.

  4. Tady je vidět , že by tito (slušně ) ……. , měli mít jen průměrný plat, nebo průměrný důchod, a bez vedlejších příspěvků aby jim už konečně došlo kam jsme díky vládě a pomoci jiným dospěli. Někteří lidé už nemají na jídlo a tito …. furt vymýšlí jak odrbat lidi úplně na kost. Hlavně, že : https://www.parlamentnilisty.cz/profily/Radek-Rozvoral-22025/clanek/Vlada-Petra-Fialy-extremne-zadluzuje-zemi-i-kdyz-slibovala-opak-123480
    A potom přidat jen sobě a ještě hledat cestičky, jak znemožnit i to živoření tady. Něco podobného bylo i kdysi v rusku a nyní se o tom hovoří jako o genocídě.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here