Prodeje nelegálních léků se rozjíždí i v Sapě, varuje SÚKL

0
959
leku
Hlavní vchod do pražské tržnice Sapa / Foto: Sapa

V pražské tržnici Sapa celníci minulý týden zabavili nelegálně prodávané léky. Celkem šlo o 89 kusů přípravků. Před nákupy léků mimo legální a kontrolované sítě varuje Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL], který ve věci uděluje i postihy.

Při kontrolách prodejců a jejich zboží v pražské vietnamské tržnici Sapa se celníci obvykle zaměřují hlavně na značení lihovin a tabákových výrobků a padělky parfémů, obuvi a oděvů. Minulý týden v Sapě ale narazili i na nelegálně prodávané léky. Obratem proto informovali SÚKL, do jehož kompetencí daná agenda spadá.

S prodejci, kteří nelegálně nabízeli léčivé přípravky, bude zahájeno přestupkové řízení, přičemž jim hrozí pokuta až do výše 20 milionů korun,uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová s tím, že zabavená léčiva po skončení řízení odborníci zlikvidují.

Nicméně skutečně vyměřované sankce za tuto nelegální činnost se pohybují ve významně nižších částkách, jak ukazují dříve uložené sankce. Za nelegální prodeje či uchovávání léčivých přípravků uložil lékový ústav v letošním roce zatím deset pokut za 138 000 korun. V dalších třiadvaceti případech zahájil přestupková řízení. A ani v loňském roce nebyly pokuty za prodeje nelegálních léků nikterak astronomické. V roce 2022 došlo ze strany lékového ústavu k pětadvaceti finančním postihům za tuto nelegální činnost v celkové částce 534 000 korun. Data uvedla na čtvrteční [7.9.] tiskové konferenci SÚKL jeho ředitelka Irena Storová.

Ředitelka SÚKLu dále potvrdila, že celkem u tří prodejců v Sapě celníci zabavili 89 kusů nelegálně obchodovaných léčivých přípravků.

Nejvíce léků se nelegálně prodává na internetu

V souvislosti s nelegálně prodávanými léky ředitelka Storová uvedla, že je často nabízejí i obchodníci na internetu. Většinou jde o léky na vysoký krevní tlak, cukrovku, parazitární nemoci a vysoký cholesterol. Tito nelegální prodejci, které lékový ústav nazývá “lékovými šmejdy”, pacientům slibují až zázračné účinky u takových preparátů. Jak ale ukazuje praxe SÚKLu, po jejich analýze jde o běžně dostupné vitamíny a vlákninu. To v tom lepším případě.

Nelegální prodejce léků poznají lidé například podle toho, že na dané webové stránce nedohledají konkrétní název výrobce nebo provozovatele, kdy je e-shop vybídne pouze k vyplnění objednávkového formuláře.

„Nabídky bývají často anonymní. A pokud je v nich uveden název společnosti, po ověření v obchodním rejstříku zjistíme, že společnost neexistuje,“ říká k nelegálním prodejcům léků na internetu Storová.

Severočeští celníci zabavili padělané léky na erekci

Všem pacientům doporučuje, aby takové výrobky neobjednávali a důvěřovali svým lékařům a lékárníkům. Na internetu nelegálně nabízené léky totiž představují pro pacienty i zdravotní riziko, protože mohou obsahovat jedovaté látky.

Nelegální prodejci zneužili tvář a jméno prof. Pirka

Lékový ústav varuje rovněž před marketingovými taktikami prodejců nelegálních léků. Ti na pacienty tlačí například prostřednictvím časově omezených akcí, množstevními slevami nebo i zneužitím veřejně známé tváře. S tím má zkušenosti i známý kardiochirurg a dnes i pražský senátor profesor Jan Pirk. Nelegální prodejci zneužili jeho fotografii a v inzerátu tvrdili, že sám podstupuje pravidelně „očistné kúry“ daným přípravkem. Nic z toho ale nebyla pravda, potvrzuje prof. Pirk.

Mohu pacienty ujistit, že jsem nikdy nepropagoval žádné zázračné přípravky. Mé jméno, fotografie i odbornost byly zneužity a já vše řeším s policií,“ řekl ke kauze.

Složení s jeho osobou spojovaného léku si nechal SÚKL laboratorně analyzovat a zkoumání ukázalo, že údajný lék se zázračnými účinky neobsahuje žádné léčivé látky.

Kontrola SÚKL potvrdila, že pacient zaplatí nemalou částku a dostane jen pár tobolek přípravku, který pro jeho zdraví nemůže mít velký přínos, očekávaný efekt se nedostaví,“ dodal prof. Pirk.

Za porušení zákona o cenách SÚKL udělil pokutu 9 mil. Kč

Daný přípravek lékový ústav zapsal na takzvaný black list, To je seznam internetových stránek s nelegálními nabídkami neschválených přípravků. Před nákupem nelegálních léků by mělo pacienty odradit i to, že nejde jen o finanční ztrátu, ale některá z nelegálně nabízených léčiv představují vážné zdravotní riziko.

Nezapomínejme, že léky vázané na lékařský předpis mohou vydávat pouze farmaceuti v lékárnách, zákon nedovoluje prodávat je přes internet ani v tržnicích,“ říká šéfka SÚKL.

Léky nabízené mimo lékárnu jsou velmi rizikové. Mohou být prošlé, skladované v nevhodných podmínkách, které mají vliv na jejich účinnost. Anebo může jít o padělky a neregistrovaná léčiva obsahující nebezpečné látky. Užívání takových léků přímo ohrožuje zdraví i život pacienta.

VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here