Ostravská univerzita má tříletou akreditaci zubního lékařství

0
245
zubniho
Foto: Pixabay.com

Rada Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství udělila akreditaci Lékařské fakultě Ostravské univerzity [LF OU] na studijní program Zubní lékařství. Akreditace je na tři roky. Letos do programu nastoupí dvacet studentů.

Zatím tříletou akreditaci pro výuku zubního lékařství na LF OU potvrdil dnes [7.9.] na sociální síti X uvedl předseda Národního akreditačního úřadu [NAÚ] Robert Plaga.

„Rada Národního akreditačního úřadu pro VŠ rozhodla o udělení akreditace studijnímu programu Zubní lékařství Lékařské fakultě Ostravské univerzity na dobu tří let,“ uvedl Plaga.

Po roce podle něj dojde na kontrolu kvality výuky a požadovaného rozvoje programu přímo na Lékařské fakultě. Výuku zubního lékařství chce vedení fakulty zahájit ještě letos. Do prvního ročníku plánuje přijmout dvacet studentů.

První studenti do programu nastoupí ještě letos

Mluvčí fakulty Hana Hanke říká, že na otevření nového studijního programu se dlouhodobě připravovala. V krátké době vyhlásí přijímací řízení. Učiní tak okamžitě po obdržení oficiálního souhlasného stanoviska NAÚ a schválení přijímacích podmínek Akademickým senátem Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Na přijetí přihlášek bude mít měsíc. Samotná výuka by mohla začít na konci října.

„Pro naši lékařskou fakultu i univerzitu je to dobrá zpráva a zároveň velký závazek,” uvedl k udělení akreditace rektor Petr Kopecký.

Stomatologická péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným zdravotním službám, nejhůře jsou na tom Karvinsko a Bruntálsko. V kraji loni vznikla výzva k zajištění stomatologické péče, kterou podpořil i Moravskoslezský kraj a podepsali zástupci více než stovky měst a obcí z regionu. Ve výzvě iniciátoři poukazovali na skutečnost, že zubní lékař chybí v kraji nejméně 80 000 až 100 000 obyvatel.

„Je to skvělá zpráva hlavně pro ty občany, kteří dlouhodobě nemohou sehnat pro sebe nebo svého rodinného příslušníka zubního lékaře. Věřím, že naši absolventi do značné míry pomohou s nepříznivou situací s dostupností termínů u zubních lékařů v našem regionu,“ reagoval děkan LF OU Rastislav Maďar.

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

Nejmenší problémy s dostupnou zubní péči podle něj mají lidé v těch městech, ve kterých lékařské fakulty vychovávají vlastní absolventy.

Studenti zubního lékařství se na Ostravsku uplatní

Někteří lidé žijící v Moravskoslezském kraji nebyli na zubní prohlídce i déle než deset let. Například nemocnice v Krnově na Bruntálsku a Bohumíně na Karvinsku se  snaží zajišťovat stomatology vlastními silami a snaží se otevírat nové zubní ordinace. Nicméně poptávku ze strany pacientů ani to neuspokojí. Například ve dvou ambulancích na Bruntálsku loni na konci roku před jejich otevřením rozhodl o tom, které pacienty ordinace přijme, los.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity letos zřídila ve spolupráci s městem a krajem nové prostory, ve kterých se budou studenti zubního lékařství připravovat první dva roky na praxi. Jejich součástí je například učebna s fantomy, na kterých se studenti učí jednotlivé zákroky a trénují stomatologické dovednosti. Součástí vybavení je i zubní laboratoř a ambulance se dvěma zubními křesly. Ve třetím ročníku se studenti v rámci klinické praxe přesunou do Fakultní nemocnice Ostrava.

Lidé na Bruntálsku losují o volné místo u zubaře

„Už teď máme pro studenty připravené tři nové, kompletně vybavené ambulance, postavené speciálně pro výuku stomatologů. Postupně na oddělení vybudujeme další ordinace se zubařskými křesly i moderní laboratorní zázemí,“ uvedl ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant.

Klinickou praxi fakultní nemocnice pro studenty zajistí určitě v plném rozsahu, tvrdí Havrlant. Na jejich výuce se budou podílet také lékaři z Oblastní stomatologické komory.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here