Severočeští celníci zabavili padělané léky na erekci

0
345
erekci
Při kontrole provozovny v severních Čechách celníci objevili blistry s léky na erekci ukrytými v batozích na stěně. Další léčiva nalezli v krabici pod pokladnou. / Foto: Celní správa ČR

Stovky tablet a desítky gelových sáčků s přípravky na mužskou erekci zabavili ústečtí celníci v jednom z obchodů se smíšeným zbožím na Chomutovsku. Prodavači je nabízeli i jako takzvané kusovky.

Rovných 1 206 tablet a šestapadesát gelových sáčků s léčivými přípravky na zlepšení erektilní funkce zajistili tento týden [24.4.] ústečtí celníci při kontrole provozovny se smíšeným zbožím v obci spadající do katastru Hora Svatého Šebestiána.

„Při kontrole provozovny celníci objevili blistry s léky ukryté v batozích zavěšených na stěně. Další léčivé přípravky nalezli také v krabici pod pokladnou,“ popisují zástupci Celní správy ČR.

Podle nich šlo konkrétně o 250 kusů tablet přípravků Cenforce 100mg, 210 kusů tablet Cenforce 200mg, 325 kusů tablet Kamagra Gold 100mg. Dále celníci zabavili 256 kusů tablet Cobra 130mg, 165 kusů tablet Cobra 120mg a 56 gelových sáčků Kamagra oral jelly 100mg. Ve všech případech jde o léky určené k léčbě erektilní dysfunkce.

„Část blistrů byla nastříhaná na jednotlivé tablety, což nasvědčovalo prodeji i po kusech,“ dodávají severočeští celníci.

Muži mohou kvalitu spermií zlepšit vlastním přičiněním

Původně se kontrolní akce celníků zaměřila na prodeje a skladování zboží porušujícího některá práva duševního vlastnictví. A rovněž na nezdaněné výrobky. O zabavených lécích informovali celníci Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL], který obratem rozhodl o zajištění objevených přípravků. Případ zároveň prošetří a rozhodne o sankci.

Nelegálně nabízené léky na erekci prošetří SÚKL

Zástupci Celní správy ČR veřejnost v souvislosti s nelegálně drženými a nabízenými léky, a to nejen na zlepšení mužské erektilní funkce, upozornili na vážnou hrozbu pro lidské zdraví.

„U padělků a nelegálních přípravků není možné hovořit o účinnosti, kvalitě, a hlavně bezpečnosti. Jejich užívání může způsobit vážná zdravotní rizika,“ říkají jasně celníci.

Seznam internetových stránek nabízející nelegální léčivé přípravky >

V posledních letech varuje lékový ústav i před nákupy neschválených léků nabízených na internetu. Prostřednictvím takových webových stránek bývají podle něj nabízeny:

  • Padělky a nelegální produkty.
  • Doplňky stravy, kterým jsou neoprávněně přisuzovány léčebné vlastnosti.
  • Přípravky neregistrované v České republice.
  • Léky, jejichž registrace byla pozastavena či ukončena v evropských zemích či celosvětově. To z důvodu výskytu zvýšených zdravotních rizik.
  • Léky vázané na lékařský předpis. To s ohledem na nutný lékařský dohled při jejich užívání, který minimalizuje rizika zdravotních komplikací.
  • Produkty bez ověřené kvality, účinnosti a tedy možným rizikem na zdraví.

SÚKL ve spolupráci se zahraničními lékovými agenturami kontroluje nelegální nabídky přípravků určených k léčbě. Jak ale upozorňuje, virtuální prostor poskytuje prodejcům anonymitu, a proto není možné všechny nabídky odhalit a odstranit. Celý seznam internetových stránek nabízející nelegální léky je zde.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here