Česko Ukrajině darovalo autobus přestavěný na JIP

0
416
autobus
Autobus českými výrobci přestavěný na JIP vyrazí za pár dní pomáhat na Ukrajinu. / Foto: MZV ČR

Autobus českými výrobci upravený na jednotku intenzivní péče [JIP] za 9,5 milionu korun zajistí na Ukrajině péči o pět pacientů naráz. Lékaři v něm odoperují i menší výkony. 

O zdravotnický autobus požádala českou diplomacii v Kyjevě ukrajinská asociace urgentní lékařské péče a traumatologie vinické oblasti loni na podzim. Přestavba vozidla firmy Iveco trvala podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského [Piráti] zhruba tři měsíce. Nyní zdravotnický autobus s JIP vyrazí pomáhat na Ukrajinu.

„Jsme solidární a nepřestaneme Ukrajině pomáhat, dokud ve válce nezvítězí. Věřím, že speciálně upravený autobus se co nejdříve zapojí do pomoci všude tam, kde bude potřeba,“ řekl při představení vozidla veřejnosti Lipavský.

Pořízení a úpravu autobusu [jeho interiér na obrázku vpravo, zdroj: MZV ČR] podle něj resort zafinancoval z položky rozvojová a humanitární spolupráce. Obdobných forem pomoci směrem k Ukrajině ministerstvo zahraničních věcí podle Lipavského za loňský rok uskutečnilo více než padesát. Šlo například o zajištění zdravotnického materiálu, vybavení a péče o ukrajinské uprchlíky i mimo ukrajinské území.

Autobus přestavěný na JIP pojme pět pacientů

Zdravotnický autobus firmy Iveco přestavěla na zdravotnické zařízení firma Royax, která se zaměřuje na výrobu zdravotnického vybavení především v urgentní medicíně. Společnost v Česku funguje od roku 2010, skupina expanduje i na Blízkém východě a v regionu severní Afriky. Obě oblasti spadají pod centrálu se sídlem v Dubaji ve Spojených arabských emirátech.

Manažer společnosti Jan Peška při představení vozidla veřejnosti v zahradách Černínského paláce řekl, že autobus vybavila firma přesně podle požadavků ukrajinské asociace.

„Pět lůžek společnosti Linet je uzpůsobeno jak potřebám intenzivní péče, tak jednodenní chirurgii. Je možné dělat na nich menší zákroky a jsou vybaveny monitorováním pacienta,” popsal interiér vozidla Peška.

Na Ukrajinu z Česka zamířilo již devět kamionů s léky

Autobus podle něj poslouží i jako stacionární zařízení. Díky přídavným generátorům a klimatizaci funguje autobus nezávisle na okolí. Vybavený je záchranářskými taškami, nakládací rampou a evakuačními vozíky. Pro zdravotníky v něm firma ponechala šest klasických sedaček připomínající, že měl autobus původně sloužit k přepravě osob.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here