České eRecepty v Chorvatsku zpracuje přes 1 300 lékáren

0
323
eRecepty_v_Chorvatsku
Ilustrační foto: Pixabay.com

Léky na eRecepty si Češi vyzvednou i v Chorvatsku. Do přeshraniční e-preskripce se v zemi zapojilo přes 1 300 lékáren. Za léky vyzvednuté v cizině na eRecept se stejně jako na listinný recept nejprve zaplatí, poté úhradu vyrovná pojišťovna.

Po Polsku si mohou elektronicky vystavené recepty na léky čeští pojištěnci vyzvednout nově také v Chorvatsku. Systém elektronické preskripce léků je podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] v Chorvatsku zatím spuštěn jednostranně. To znamená, že v Chorvatsku vystavené eRecepty si v tuzemských lékárnách pacienti ještě nevyzvednou.

„Aktuálně je na seznamu 1 340 chorvatských lékáren, kde je možné uplatnit český eRecept. Lékárny jsou i ve městech, která Češi ze svých cest dobře znají,“ říká ředitelka SÚKL Irena Storová.

Příkladem jmenuje oblíbená přímořská města Záhřeb, Split, Dubrovník a Zadar. Na webových stránkách lékového ústavu funguje seznam lékáren, které se do přeshraniční preskripce zapojily, včetně jejich přesné adresy. Odkaz na tabulku SÚKL je zde. Vydávat zahraniční eRecepty není pro lékárny v Česku stejně jako v kterékoli jiné unijní zemi povinné, ale dobrovolné.

Česko-polská spolupráce lékáren na eReceptech

Od 12. června se dají vyzvedávat v Česku vystavené eRecepty v Polsku a naopak. Šlo o první spolupráci Česka v přeshraniční elektronické preskripci léků, která je součástí jednotné Sítě pro elektronické zdravotnictví [eHealth Network].

Při vyzvedávání léku na eRecept v některé z unijních zemí [nyní v Polsku a Chorvatsku, pozn. red.] musí pacient počítat s tím, že za lék vystavený na eRecept zaplatí jeho plnou cenu. Teprve poté doklad o zaplacení předá smluvní zdravotní pojišťovně, která mu sjednanou úhradu z veřejného zdravotního pojištění vyrovná. Stejně tak to funguje u listinných receptů na léky vyzvedávaných v cizině. I za ně pacient nejprve zaplatí plnou cenu a následně mu náklady proplatí pojišťovna.

Léky na eRecept v cizině si lidé nejdříve zaplatí

Unijních zemí, ve kterých si budou moci čeští pacienti vyzvedávat elektronicky předepsaný recept, bude podle ředitelky lékového ústavu postupně přibývat. Aktuálně se pracuje na vzájemném zavedení elektronické výměny eReceptů s Finskem, Estonskem, Portugalskem a Španělskem. Rychlost propojení systémů s ostatními unijními zeměmi se podle SÚKL odvíjí hlavně od úrovně elektronizace zdravotnictví v dané zemi.

Při vyzvedávání léku na eRecept v zahraničí český pacient v dané lékárně předloží osobní doklad, cestovní pas nebo občanský průkaz, a spolu s ním identifikátor eReceptu. Což je stejně jako v Česku z SMSky, e-mailu nebo stažené aplikace. Lékárník se následně spojí s českým systémem eRecept a ověří identitu pacienta, platnost a vydatelnost elektronického receptu. Při výdeji samotného léku farmaceut sleduje léčivou látku. Nikoli obchodní názvy léčiv, které se v různých zemích liší.

Ne každý eRecept platí čtrnáct dnů

„Díky centrálním evropským číselníkům a katalogům dostane lékárník prostřednictvím systému informace o účinných látkách, formě, množství a dávkování tak, aby mohl spolehlivě posoudit, jaký lék vydat,“ vysvětluje fungování přeshraničního výdeje léčiv SÚKL.

Veškeré informace získává lékárník v úředním jazyce dané země. K ruce má i originál eReceptu. Jakmile farmaceut lék vydá, odejde informace o výdeji zpět do země vystavení eReceptu. Díky tomu má lékař, který lék předepsal, přehled, jestli si pacient léčivo vyzvedl.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here