Léky na eRecept v cizině si lidé nejdříve zaplatí

0
502
v_cizine
Foto: Pixabay.com

Léky na eRecept si od příštího týdne vyzvednou čeští pacienti jako v první zemi Evropské unie v Polsku. Pacienti ale musí počítat s tím, že léky vyzvednuté v cizině sami zaplatí a následně jim je pojišťovna proplatí.

Prvním unijním státem, ve kterém si budou moci od pondělí 12. června vyzvednou čeští pojištěnci léky vázané na elektronický předpis, je Polsko. Ta samá možnost začne platit i pro polské občany, kteří si léky na eRecept vyzvednou i v některé z lékáren na území Česka.

„Aktuálně si pacienti mohou vyzvednout v zahraničí léky pouze s listinným receptem. V Polsku bude od příštího týdne možné předložit také identifikátor eReceptu, který zašle lékař z ČR,“ potvrzuje novinku ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Irena Storová.

Dodává, že Česká republika aktuálně dostala od Evropské komise [EK] souhlas k přeshraniční výměně elektronických receptů, který je součástí Sítě pro elektronické zdravotnictví [eHealth Network]. Při rozšíření přeshraniční preskripce do dalších států už Síť pro elektronické zdravotnictví stanovisko nevydává. Členský stát unijní orgán o rozšíření přeshraniční preskripce na další stát jen informuje.

Léky na eRecept vyzvednuté v cizině

Při vyzvedávání elektronicky předepsaného léku v Polsku, v budoucnu i v jiných unijních státech, musí pacient počítat s tím, že za lék vystavený na eRecept zaplatí jeho plnou cenu. Teprve poté doklad o zaplacení předá své smluvní zdravotní pojišťovně, která mu sjednanou úhradu z veřejného zdravotního pojištění vyrovná. Stejně tak to funguje u listinných receptů na léky vyzvedávaných v cizině. I za ně pacient nejprve zaplatí plnou cenu a následně mu náklady proplatí pojišťovna.

Další důležitou informací související s vyzvedáváním léků na eRecept v zahraničí je i to, že se do přeshraniční elektronické preskripce zapojují lékárny zatím dobrovolně. Ne všechny lékárny v Česku a dalších zapojených státech tak budou na vydávání léků na přeshraniční eRecept připraveny.

„I po spuštění elektronické preskripce nadále zůstane zachována možnost předepisování listinných receptů, které je možné uplatnit ve všech zemích EU,“ dodávají zástupci SÚKL.

Ne každý eRecept platí čtrnáct dnů

Unijních zemí, ve kterých si budou moci čeští pacienti vyzvedávat elektronicky předepsaný recept, bude podle ředitelky lékového ústavu postupně přibývat. Aktuálně SÚKL otestoval fungování přeshraniční preskripce s Chorvatskem, které především o letních měsících potěší většinu českých dovolenkářů. Nyní už se čeká jen na technické posouzení Expertní skupinou zemí EU pro elektronické zdravotnictví.

„Což je poslední krok, kterým je nutné před spuštěním projít,“ tvrdí SÚKL.

Dále se pracuje na zavedení elektronické výměny eReceptů s Finskem, Estonskem, Portugalskem a Španělskem. Rychlost propojení systémů s ostatními unijními zeměmi se podle SÚKL odvíjí hlavně od úrovně elektronizace zdravotnictví v dané zemi.

Vyzvednutí léku na eRecept v cizině

Při vyzvedávání léku na eRecept v zahraničí český pacient v dané lékárně předloží osobní doklad, cestovní pas nebo občanský průkaz, a spolu s ním identifikátor eReceptu. Což je stejně jako v Česku z SMSky, e-mailu nebo stažené aplikace. Lékárník se následně spojí s českým systémem eRecept a ověří identitu pacienta, platnost a vydatelnost elektronického receptu. Při výdeji samotného léku farmaceut sleduje léčivou látku. Nikoli obchodní názvy léčiv, které se v různých zemích liší.

„Díky centrálním evropským číselníkům a katalogům dostane lékárník prostřednictvím systému informace o účinných látkách, formě, množství a dávkování tak, aby mohl spolehlivě posoudit, jaký lék vydat,“ vysvětluje fungování přeshraničního výdeje léčiv SÚKL.

Veškeré informace získává lékárník v úředním jazyce dané země. K ruce má ale i originál eReceptu. Což například pro polské lékárny může být užitečné, dodává ústav. Jakmile farmaceut lék vydá, odejde informace o výdeji zpět do země vystavení eReceptu. Díky čemuž má i lékař, který lék předepsal, přehled o tom, jestli si pacient léčivo vyzvedl.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here