Lékárníci představují lékárníky i další personál lékáren

0
444
lekarnici
Centrální laboratoř lékáren Dr.Max v pražských Řepích. / Foto: ZdraveZpravy.cz

Na čtvrtek 15.6. připadá již 25. ročník tradičního Dne lékáren. K němu se váže akce České lékárnické komory [ČLnK], která veřejnosti přiblíží práci lékárníků, farmaceutických asistentů, sanitářů i provozních týmů v lékárnách.

Do týdenní akce, kterou ČLnK naplánovala od 12.6. do 18.6., se zapojí 1 300 lékáren po celé České republice. V praxi to znamená, že pacienti ve vybraných zúčastněných lékárnách například obdrží informační materiály o práci farmaceutů, farmaceutických asistentů a dalšího personálu lékáren.

„Některé lékárny si připravily i individuální programy, například pro děti,“ upřesnila pro ZdraveZpravy.cz mluvčí ČLnK Michaela Bažantová.

Prezident ČLnK Aleš Krebs v souvislosti se Dnem lékáren okomentoval aktuální nedohodu se zdravotními pojišťovnami v dohodovacím řízení pro rok 2024. Dohodovací řízení o úhradách za zdravotní služby pro příští rok zatím skončilo ve všech čtrnácti segmentech nedohodou.

„Nyní jsou před námi ještě další jednání, takže ta nedohoda není finální. My jsme upozornili zdravotní pojišťovny například na nevhodnost setrvávání na hodnotě signálního výkonu. Dochází ke snížení kvůli tomu, že bude upravena daň z přidané hodnoty z deseti na dvanáct procent,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz šéf lékárníků.

Pokud k dohodě mezi zdravotními pojišťovnami nedojde, s řešením pak musí přijít ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím úhradové vyhlášky.

Lékárníci představují lékárníky i asistenty

Co se týče speciální akce ČLnK, ta letos upozorňuje na to, že lékárníci jsou absolventi magisterského studia oboru farmacie, ale i získávají [po složení rigorózní zkoušky, pozn. red.] titul Doktor farmacie – PharmDr. Obor farmacie v Česku studují na dvou vysokých školách. A sice na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové a pak na Farmaceutické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

„Studium farmacie je náročné. Absolventi oboru získávají komplexní znalosti o jednotlivých lécích. Vědomosti farmaceutů zahrnují znalost chemické struktury, fyzikálních vlastností a účinků léčiv. Vědí, jak se lék v těle pohybuje, kde a jak účinkuje a jaké má nežádoucí účinky,“ uvádí děkan Farmaceutické fakulty v Hradci Králové Jaroslav Roh.

Součástí vzdělání farmaceutů je podle něj znalost toho, jak konkrétní léky interagují s jinými léčivy, stravou, nápoji, ale i to, jak se vyrábí. Avšak jsou to právě znalosti o výrobě léků absolventů farmaceutických fakult, kterou dlouhodobě kritizují výrobci léčiv. Podle nich se studium soustředí hlavně na profesi lékárníka, ale už ne tolik na výzkum, vývoj a výrobu nových terapeutik. Což v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz zmínil ředitel vývoje a výzkumu společnosti Zentiva Pavel Šebek.

„Vzdělávací systém v Česku, jak je nastaven, směřuje zejména na vzdělávání a přípravu farmaceutů do lékáren. A velice málo studentů se věnuje technologiím a inovacím lékových firem tak, aby dělali akademický výzkum v této oblasti, anebo by pracovali pro industriální vývoj,“ uvedl.

Většina užívaných léků může být lepších, ale není

 „Co se týče personálního zajištění, máme problémy zejména v oblasti farmaceutických technologií,“ dodal Šebek.

Podle Aleše Krebse ČLnK o těchto problémech farmaceutických firem hlubší povědomí nemá. Jak uvedl, otázky tohoto charakteru musejí směřovat hlavně na farmaceutické fakulty.

„Na nás se v tomto ohledu prozatím nikdo neobrátil,“ vyjasnil pro ZdraveZpravy.cz.

Lékárníci a jejich denní chléb

Stejně jako lékaři musí i farmaceuti absolvovat specializační vzdělávání, jehož ukončením je státní zkouška, někdy označovaná jako atestace, aby mohli vykonávat pozici vedoucího lékárníka nebo odborného zástupce. Vedoucí lékárník odborně řídí kolektiv pracovníků lékárny a odpovídá za její správný chod.

„Stěžejní činností lékárníka je výdej léčivých přípravků na recept a komunikace s pacientem o jejich správném užívání. Radí se správným dávkováním. Lékárník upozorňuje na nežádoucích účinky a ověření, že pacient pokynům rozumí,“ říká prezident ČLnK Aleš Krebs.

Lékárníci nahlížejí do lékových záznamů pacienta. Čímž mohou zabránit zdvojenému užívání léků, interakcím nebo kontraindikacím. Mezi další stěžejní každodenní úkoly patří ověřování pravosti léků a individuální příprava léků. A nejen to. V poslední době lékárníkům podstatnou část pracovní doby vezme i shánění léků, které zrovna nejsou na trhu.

Léky musí za pacientem, ne za lékárnou, říká náměstek ministra

„Žádná lékárna nemůže fungovat bez lékárníka. Ten musí být v lékárně po celou pracovní dobu. Zároveň mohou pacienti za tárou vidět i farmaceutické asistenty, jim se dříve říkalo laboranti,” doplnil Krebs.

Nejen lékárníci, ale i farmaceutičtí asistenti

Upřesnil, že i profese farmaceutického asistenta vyžaduje specifické, vyšší odborné nebo středoškolské zdravotnické vzdělání a odborné dovednosti. Podle Aleny Šindelářové z České komory farmaceutických asistentů v Česku funguje jedenáct vyšších farmaceutických škol, které před několika lety nahradily stejně zaměřené střední školy.

„Letos opustilo tyto školy 154 farmaceutických asistentů. A ne všichni bohužel odešli do praxe,“ říká Šindelářová.

Farmaceutičtí asistenti v lékárnách vydávají léky, které se neváží na lékařský předpis. Poradí i se samoléčbou nebo výběrem doplňků stravy. Také zajišťují objednávání léků a jejich správné uchovávání a vydávají pacientům zdravotnické prostředky. Diplomovaní farmaceutičtí asistenti – podobně jako lékárníci, farmaceuti – připravují individuální léčivé přípravky. Nejčastěji masti, čípky nebo tobolky.

„Většinu naší pracovní doby v poslední době stále něco sháníme. Buď to byly v době pandemie covidu ochranné prostředky, teď to jsou antibiotika a další léčiva, u nichž dochází k výpadkům na trhu,“ tvrdí Šindelářová.

V lékárnách pracují i sanitáři a další profese

Jelikož je lékárna zdravotnickým zařízením, platí pro ni stejně jako třeba nemocnici zvýšené nároky na hygienu. O to se starají sanitáři pro zařízení lékárenské péče. Ti zodpovídají za úklid a čistotu lékárenských prostor, dezinfikují povrchy a sterilizují potřebné nástroje a obaly pro individuální léčivé přípravky.

Tito pracovníci absolvují akreditovaný sanitářský kurz. Po splnění praktické a teoretické zkoušky získají osvědčení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Až poté mohou pracovat ve zdravotnickém zařízení pod odborným dohledem.

V lékárně funguje i provozní tým. Do něj patří uklízečky či uklízeči, účetní a administrativní pracovníci. Občas se při návštěvě lékárny jejich klienti a pacienti setkávají i se studenty vysokých a vyšších odborných škol. Ti se v nich připravují na profesi lékárníka nebo farmaceutického asistenta v praxi.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here