Ve FN Ostrava atestovalo 31 dětských lékařek a lékařů

0
2181
lekarek
Čerstvě atestovaná dětská lékařka Anna Mikošková při přípravě na teoretickou část zkoušky. / Foto: FN Ostrava

Atestace v oboru dětské lékařství složilo na Klinice dětského lékařství FN Ostrava a LF Ostravské univerzity jednatřicet z dvaatřiceti lékařek a lékařů. Atestace v pediatrii se konají v Česku dvakrát ročně a vždy ve dvou fakultních nemocnicích.

Diplom opravňující lékaře pracovat samostatně v oboru pediatrie nově získalo v ostravské fakultní nemocnici jednatřicet z celkem dvaatřiceti ke zkoušce přihlášených lékařů. Dvě z lékařek již pracují na atestace pořádající Klinice dětského lékařství FN Ostrava.

Musím říct, že mě i kolegy z obou zkušebních komisí znalosti přihlášených lékařů příjemně překvapily. Mírně se projevily rozdíly mezi lékaři z fakultních a menších nemocnic, kteří zcela přirozeně nemají možnost vidět ty složitější případy, vyžadující vyšší odbornost,“ zhodnotil atestace na svém domovském pracovišti doc. Jan Pavlíček, přednosta Kliniky dětského lékařství Fakultní nemocnice Ostrava [FNO] a LF OU.

Přesto, že jeden z lékařů si atestační zkoušku zopakuje, hodnotí přednosta kliniky znalosti atestovaných pediatriček a pediatrů “na výbornou”.

„Celkově byli všichni připraveni výborně,“ pochvaluje si.

A i ho těší, že do skupiny úspěšně atestovaných lékařek a lékařů v oboru pediatrie patří dvě lékařky z kliniky, kterou vede. Nyní je tak v jeho lékařském týmu více než polovina pediatrů atestovaných.

Atestace dětských lékařek a lékařů ve FN Ostrava

Stejně jako tomu je u jiných medicínských oborů, musí i pediatři nejdříve absolvovat odbornou a posléze ústní zkoušku před odbornou komisí. Pocity před náročnou zkouškou blíže popsala Anna Mikošková z Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice. Dnes již v pediatrii atestovaná doktorka Mikošková skládala praktickou zkoušku v ambulanci dětské a prenatální kardiologie. A obavy ze zkoušky rozhodně neskrývala.

Rozsah těch otázek a všeho kolem je obrovský. Je to zápřah a člověk nemůže umět všechno. Ale snad to dobře dopadne,“ řekla doktorka Mikošková.

Dodala, že v budoucnu by se ráda specializovala na dětskou gastroenterologii. Ale nebrání se ani práci v primární péči.

Jak už bylo řečeno, atestace v oboru dětského lékařství se konají dvakrát ročně a organizují je vždy dvě fakultní nemocnice najednou. V České republice je nyní osm pracovišť, kde mají pediatři možnost tyto specializační zkoušky absolvovat.

Atestace v ostravské fakultní nemocnici

Loni v polovině roku organizovala ostravská fakultní nemocnice vůbec poprvé ve své historii atestace z kardiologie, oftalmologie a nefrologie. K atestaci v prvním oboru se tehdy přihlásilo 28 lékařů, v očním lékařství 32 lékařů a v nefrologii pak devět uchazečů.

Fakultám chybí výuka venkovského lékařství, říká David Halata

Ne všem se tehdy ale podařilo náročnou specializační zkoušku složit. Atestaci v očním lékařství nedokončil jeden lékař z celkem dvaatřiceti přihlášených. V oboru kardiologie skládalo v ostravské fakultní nemocnici atestaci celkem osmadvacet uchazečů a všichni specializační zkoušku úspěšně zvládli. V nefrologii se do specializační zkoušky tehdy přihlásilo devět uchazečů. Jeden z nich komisi o svých znalostech ale nepřesvědčil. A k atestaci se tak musí přihlásit znovu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here