Rakouská multimilionářka rozdělí dědictví v bohulibých projektech

0
4380
rakouska
Marlene Engelhornová / Foto: Hanna Fasching

V nejbližších dnech dostane do schránky 10 000 Rakušanů dopis, v němž se jich rakouská dědička Marlene Engelhornová zeptá, jak má naložit se zděděnými 25 miliony eur [cca 620 mil. Kč]. Informují o tom The New York Times [NYT].

NYT v článku Heiress Seeks 50 Austrians to Give Away $27 Million uvádí, že nejde o omyl, nebo jakousi marketingovou akci. Rakušanka Marlene Engelhornová se naopak snaží otestovat systém, který jí právě umožnil získat miliony eur. Avšak popořadě…

Jedenatřicetiletá Engelhornová z Vídně celá léta bojovala za prosazení daňové politiky, která by uměle redistribuovala zděděné bohatství, a napravila tak ekonomickou nerovnost. Obrátila se proto na veřejnost, aby jí poradila, jak s těmito penězi naložit.

Z 10 000 Rakušanů, kteří odpoví na její výzvu, jich vybere 50, a ty určí reprezentativní demografický vzorek, podle pohlaví, věku a výše příjmu. Tato skupina se pak pojmenuje Guter Rat [Výbor pro dobro] pro redistribuci. A následně se výbor letos sejde během šesti víkendů v Salcburku, aby rozhodl o nejlepším využití těchto prostředků.

„Jen to, že si přeju zlepšit stav naší společnosti, neznamená, že mám dobrý plán. Dobrý plán musí být perspektivní. Proto o něm nerozhodne jenom sám dědic, který k penězům snadno přišel,“ uvádí Engelhornová v prohlášení na webové stránce projektu.

Dědictví Engelhornové pochází od Friedricha Engelhorna, zakladatele společnosti BASF, jedné z největších chemických společností na světě. Tu Engelhorn založil už v roce 1865. Rodina Engelhornová navíc vlastnila do roku 1997 i farmaceutickou firmu Boehringer Mannheim, aby ji nakonec prodala za jedenáct miliard dolarů [cca 248 mld. Kč].

Výbor pro dobro v praxi

10 000 adresátů dopisu Engelhornová vybrala náhodným způsobem z národní databáze. Účastníci musí být starší 16 let, nemusí být občanem Rakouska nebo mluvit německy. Vybraná skupina se sejde v rozmezí dubna a června na profesionálně vedených sezeních. Na nich si vyposlechne odborníky v otázkách přerozdělování bohatství a způsobu financování nevládních organizací. V záloze bude ještě 15 náhradníků, pokud by někdo z vybraných účastníků nemohl a na sezení se nedostavil.

Odměna členů Výboru pro dobro bude 1 200 eur [cca 29 734 Kč] za každý víkend. Náklady na ubytování v hotelu, stravu a cestovné jim Engelhornová uhradí, jakož i náhradu za problémy, které jim cesta na jednání přinese. Například jde o výdaje na zajištění péče o děti nebo překladatele.

„Účast bude anonymní, pokud o to účastníci budou stát,“ stojí na stránkách projektu.

Ty i stanovují omezení, podle kterých se peníze [ne]využijí. Nemohou je dostat skupiny nebo lidé, kteří se chovají „protiústavně, nepřátelsky nebo nelidsky“. A nesmějí být investovány do společností pracujících za účelem dosažení zisku. Peníze nemohou být postoupeny ani „spřáteleným stranám.“

Pokud výbor nakonec nerozhodne o využití peněz, vrátí se zpět Engelhornové.

Jak a proč to rakouská multimilionářka dělá

Engelhornová uvedla, že chce svým projektem opustit metodu, kterou využívají superbohatí lidé, když se rozhodnou k „dobrým skutkům“. To znamená, že si obvykle založí nadaci a rozhodují o tom, do čeho peníze vloží.

„Tato cesta stále dodává bohatým lidem moc, kterou si nezasluhují,“ vysvětlila své počínání.

V prohlášení dále uvádí, že darování peněz „neřeší problém selhání politiků“ a že „jí dává moc, kterou by neměla mít“.

„Redistribuce je proces, který mě přesahuje,“ vysvětluje.

Až bude Výbor pro dobro ustanovený, tak se Engelhornová z projektu stáhne a nechá rozhodnutí jenom na něm.

„Samozřejmě, že si vyhrazuje právo činnost výboru komentovat, ale nemá právo veta. Rozhodnutí je plně na výboru,“ uvádí webová stránka.

Než Engelhornová zveřejnila informace o projektu, veřejně deklarovala, že se vzdá 90 procent svého dědictví. Americký list v této souvislosti upozornil, že Rakousko zrušilo dědickou daň v roce 2008. Ale i dodal, že Engelhornová, která patří do úzké skupiny superbohatých lidí, neuvedla, kolik peněz ze svého dědictví vloží do Výboru pro dobro. Bernhard Madlener, mluvčí projektu, již ale oznámil, že je to „velká většina.“

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here