Za delší pobyt v LDN lidé zaplatí jako v domově důchodců

16
52935
pobyt_v_LDN
Foto: Pixabay.com

Ze zdravotního pojištění hrazený pobyt v léčebně dlouhodobě nemocných delší než 90 dnů by měla nově schvalovat zdravotní pojišťovna. Její revizní lékař by hrazený pobyt mohl prodloužit o 180 dnů, to i opakovaně. 

Změny přináší návrh novel o sociálních službách, o zdravotních službách a o veřejném zdravotním pojištění. Předložilo ho Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] k připomínkování do 23. ledna. Novely řeší především fungování a úhrady zdravotně-sociálních služeb. Tedy takových služeb, kdy klient sociálního zařízení vyžaduje i ošetřovatelskou péči a zdravotního zařízení zase sociální péči. Podle novel by zdravotně-sociální služby od roku 2025 poskytovaly nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných [LDN], domovy pro seniory a centra duševního zdraví.

„Samostatný legislativní a organizační rámec pro sociální a zdravotní služby a oddělené financování obou služeb přináší v praxi určité problémy zejména tam, kde se oba systémy setkávají u jednoho uživatele,” uvádí MPSV v podkladech k novele.

Píše v nich, že v sociálních zařízeních se poskytuje zdravotní péče omezeně. A v léčebnách zase pacienti dostávají jen základní pomoc se zvládáním osobních potřeb.

Sociálně-zdravotní služby by proto měly zahrnovat potřebný rozsah obou druhů péče. Mohly by je nabízet zmiňované domovy pro seniory, zdravotně postižené či se zvláštním režimem. Dále stacionáře, centra duševního zdraví, denní centra, odlehčovací zařízení a nemocnice i léčebny. Ošetřovatelskou péči by v nich zajišťovali buď zaměstnanci, nebo externí poskytovatelé. Požadavky na vybavení a personální zajištění stanoví vyhláška a za neplnění povinností hrozí poskytovatelům sankce.

Platba za pobyt v LDN po 90 dnech

Z návrhu novely dále vyplývá, že od roku 2027 za pobyt v léčebně dlouhodobě nemocných, LDN, by pacienti platili obdobně, jako je tomu v sociálním zařízení. Například v domovech pro seniory či domově se zvláštním režimem. Tedy za pobyt a stravu. To v případě, že by v LDN zůstávali nikoli ze zdravotních, ale ze sociálních důvodů. Na návrhu novely MPSV spolupracovalo s resortem zdravotnictví. To ale nyní ohrazuje, že by se za pobyt v LDN mělo platit. Návrh novely takový krok podle něj neobsahuje. Zástupci resortu tvrdí, že zdravotní služby zůstanou vždy hrazené ze zdravotního pojištění.

„Návrh právní úpravy nic takového neobsahuje. Pobyt pacienta hospitalizovaného na lůžku dlouhodobé péče v LDN bude po třech měsících zhodnocen revizním lékařem zdravotní pojišťovny a bude-li shledáno, že zdravotní důvody k hospitalizaci trvají, bude tato dále pokračovat beze změny,“ uvedl vedoucí tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] Jan Řežábek.

Příspěvek na péči lidem otevírá dveře do sociálních zařízení

A bude-li zjištěno, že důvody pobytu pacienta jsou převážně sociální, bude snahou zdravotnického zařízení pacienta přemístit do sociálně zdravotní péče, dodal Řežábek.

Záměr na zpoplatnění pobytu v LDN zveřejnil resort již zhruba před rokem. Tehdy za to sklidil kritiku, proto takový návrh stáhl. Jelikož se návrh novely připomínkuje do 23. ledna, je možné, že v něm dojde ke změnám.

Lidé v LDN zůstávají, protože nemají, kam jít

Za stravu a ubytování v zařízeních sociální péče klienti platí vyhláškou MPSV regulované ceny. Pro letošek může platba za obě položky dosáhnout maximálně 560 korun na den. Ovšem za podmínky, že klientům těchto zařízení zůstane po úhradě za ně alespoň 15 procent příjmu. A strava a ubytování by si měly platit i v sociálně-zdravotních službách. Podle stejných pravidel by se tedy podle návrhu mělo zřejmě začít od roku 2027 platit po třech měsících i v LDN, pokud by zdravotní stav pacienta již nevyžadoval dlouhodobou zdravotní péči.

„Dlouhodobá lůžková péče je hrazenou službou nejvýše po dobu 90 dnů. S výjimkou dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče,” stojí v návrhu zákona.

Podle něj by delší úhradu z pojištění musela schválit zdravotní pojišťovna. Mohla by ji prodloužit až o 180 dnů, to i opakovaně.

Sociální služby postrádají až 10 tisíc lůžek, potřeba roste

Úhrada na tři měsíce má podle autorů novely omezit “nadměrný výskyt” takzvaných sociálních hospitalizací. Lidé často v LDN zůstávají, protože návazná péče chybí, tedy nejsou kapacity v zařízeních sociální péče. Podle kontrol zdravotních pojišťoven je to 15 až 20 procent pacientů, uvedlo ministerstvo práce v podkladech.

Podle resortu by se do tří let do zavedení platby kapacita těchto zařízení a služeb měla rozšířit. Přispět k tomu mají evropské peníze. Podle podkladů by vytvoření a vybavení nového zdravotně-sociálního lůžka stálo asi 3,1 milionu korun. V domově by přeměna běžného lůžka na zdravotně-sociální vyšla na 620 000 korun. V léčebně či nemocnici na 150 000 korun.

Resort práce očekává, že se část léčeben a domovů přemění na sociálně-zdravotní zařízení. Domovy a stacionáře se k poskytování sociálních služeb registrují a musí mít i oprávnění ke zdravotní péči. Pokud o něj požádají, uzavře s nimi zdravotní pojišťovna smlouvu na ošetřovatelskou péči. Při porušování požadavků může pojišťovna kontrakt zrušit a nemusí ho pět let obnovit. Zdravotnická zařízení pak s klienty uzavřou smlouvu na sociální služby.

–ČTK/RED–

16 KOMENTÁŘE

  1. Mladí lidé ať se snaží vydělávat ale těm starým by se mělo pomáhat
    A těm osamělých a nemocným

  2. Hmmm, to je nápad !!! Tak z jedné podpory v žebrotě zvané důchod budou platit dva pobyty ,např.nájem či domov důchodců a k tomu pobyt v LDN. Začíná zde být nějak předemokratizováno. Ekonomové radí ” na důchod si naspořte minimálně 2.000.000,-Kč, ALE JIŽ NIKDO NEŘEKNE Z ČEHO ” !! Ono se dá šetřit z platů ministrů,poslanců,senátorů,vrchního agenta pávka,nervu atd. z cca 260.000,-čisřýho příjmu měsíčně,ale jak spořit a šetřit na důchod z příjmu pracujícího z hrubého cca 35.000,-Kč. I naši bratři ve zbrani němci již se bouří, že je holý nesmysl vyplácet a živit nájezdníky a mame predsa narok a pravo….. !!! Tak naši odborní specialisté vymyslí, že budeme doslova odírat ty, kteří pracovali, již nemůžou a jsou nemocní…. CO KDYŽ NA TO NEBUDOU MĚT Z DŮCHODU CCA 18.500,- ?? HODÍME JE DO PŘÍKOPY ??!!

    • Proč by někdo platil domov pro seniory a LDN zároveň? Pokud pacient žije v DD, tak se vždycky má kam vrátit. Horší je to s lidmi, kteří žijí doma. Třeba to otevře oči rodinám a tam, kde to aspoň trochu jde, nebudou od péče dávat ruce pryč. Rodiny bohužel častěji hledají důvody, proč to doma nejde, než aby hledaly způsoby, jak to udělat.

      • Máme doma oba rodiče, oba zcela závislé na péči někoho jiného. Otec nevidomý ležák, matka s diagnózou Alzheimer. Ale můžeme si to dovolit tak mít jen díky tomu, že o ně může pečovat jejich dcera, která s nimi bydlí v domě (kdyby bydleli v bytě, tak by to nebylo realizovatelné) a která je invalidní důchodkyní (kdyby pracovala i ona, opět by to byl problém). Část rodin určitě hledá důvody proč to nejde, ale je opravdu, pokud jste zaměstnaní a živíte vlastní rodiny, celkem problém to nějak řešit. To nemluvím o tom, že se vzdáváte vlastního života, protože u člověka, který je na Vás zcela závislý prostě musíte být 24h, nevíte, co je nějaký víkendový wellnes, lyžovačka na horách nebo dovolená. Vaše děti jsou na vedlejší koleji, nemáte prostor se jim věnovat. Nežijete svůj život, ale život toho, o koho pečujete a nevíte, jak dlouho to bude trvat… Pokud se vzdáte práce a např. 10 let pečujete o rodiče (o otce pečujeme už 8 let), kdo Vás pak přijme třeba v 58 letech zpět do zaměstnání, když mu řeknete, že jste posledních 10 let pečoval o rodiče. Ono to není tak černobílé, jak to někteří vidí.

        • Přesně jste popsala situaci. Navíc práce s dementními lidmi, dlouhodobá způsobí většinou těžké následky pečujícímu. O sociální izolaci ani nemluvím. Institucionální péče v těchto případech je nezbytná (speciální prostředí, střídající se personál, zdravotnický dohled). Nepohyblivý klient, plně orientovaný je z hlediska péče, pokud jsou k dispozici potřebné pomůcky a stavební úpravy prostoru je ještě tou lepší variantou. Člověk se nadře, ale není zničen psychicky. Každá hůl má dva konce. Toto je daň za vyšší dožití.

      • Představujete si to moc růžově. Pokud žije sám v domácnosti, nemá mu kdo pomoci. Zvláště, není-li schopen vlastní chůze, natož potom obstarání hygieny, či zhotovení stravy. A pokud i žije a ten někdo pracuje, musí tedy chodit do práce a potřebují i ten odpočinek pro nahrání dalších díl do práce. Na LDN rozhodně nejsou umisťování pacienti, kteří by byli soběstační, ale ti, kteří nezvládají již se starat sami o sebe. A to placení je holý nesmysl. Takový důchodce s důchodem řekněme i 20 tisíc mzdu platit vlastní nájem, inkaso apod. . poplatek v domově důchodců je nehorázně vysoký a to by lidem ani takovou platbu finanční prostředky nezbyly a dostávali by se do dluhových pastí anebo by šli domů umřít bez pomoci. S tím absolutně nesouhlasím. Na co se potom platí celý život to zdravotní pojištění?!?

    • Bohužel to chápete špatně, u nás zůstávají hospitalizovaní na těchto lůžkách i lidé, o které se v nouzi má kdo postarat, ale proč by to dělal, když ho může bez problémů nechat za státní peníze a bez vlastní zodpovědnosti v LDN a brát si jejich důchod, žít v jejich domě…Víte, co je tam takto vyčůraných potomků ? A ano, když ubydou tací, bude místo a peníze pro ty, kteří to skutečně potřebují…těm, to může ve schvalovacím řízení pojišťovna klidně hradit déle. Přestane se tato služba zneužívat.

  3. Co jste zvolili to máte. Pana Babiše a paní Schillerovou, kteří tomu rozuměli jste si nevážili, tak teď nefňukejte. Běžte do sněmovny vlády a tam si můžete zabrečet. Oni Vás možná ty inteligenti /pětikoalice/ co tam občas sedí vyslechnou. Ale moc nadějí vám nedávám. jak se říká / Jedním uchem sem a druhým ven/. Hlavně, že vláda rozhazuje miliardy, které by mohli investovat jinam.

  4. Když je někdo na interně, následně v LDN nebo DD, tak to už není ze zdravotních, ale sociálních důvodů. A to podfinacované zdravotnictví, personálně zdevastované nemůže utáhnout. Je načase zavést na některé ambulantní služby platbu v hotovosti, hlavně pro lidi v produktivním věku. A když neplatit, tak jenom, když je občan připojištěn, t.j. když má smlouvu s pojišťovnou on. Socialismus ve zdravotnictví je poslední relikt, který přetrvává přes 30 let po revoluci…..

    • Asi nerozumíš pojmu LDN- léčebna dlouhodobě nemocných. Je to léčebna-stejně jako psychiatrická bo protialkoholní apod. Narozdíl od DD je domov důchodců. Proč si tedy např. feťáci, gembleři, alkoholici atd. také nehradí pobyt v léčenbě nad 180 dnů !!! Navíc si oni za svou závislost můžou sami-chudák za nemoc atd. nemůže, !!! To jsme již národ dementů ,že kopeme do těch co něco pro republiku vytvořili, udělali ??? Proč nehradí svůj pobyt, stravu, energie, stráže atd.odsouzení a žijí si tam jak v zotavovnách na úkor dańových poplatníků !!!

  5. Tohle vypadá jako by bankéři z Mezinárodního měnového fondu realizovali loupež vydíráním stejně jako to dělají v jiných zemích , které zadlužili. Loupeží vydíráním – loupeží prostředků na zdravotnictví a sociální oblast vraždí nemocné, šíří nakažlivé nemoci, oslepují a mrzačí lidi , mučí a zabíjejí staré důchodce i malé děti a to pro dosažení svého TRŽNÍHO ZISKU. Hned po Majdanu na Ukrajině bankéři a bankéřky Mezinárodního měnového fondu se zmocnili ukrajinského měnového zlata.

  6. Ma nic nejsou peníze,už ani na to,aby se stát důstojně postaral slušné dožití starých a nemocných daňových poplatníků,kteří v této zemi celý zivot zili,pracovali a platili zdravotní,sociální pojištění.Pro tyto lidi je nedostatek prostredků,naopak pro přivandrovalce,kteří v této zemi nic nezaplatili,pro ty je peněz na rozdávání spousty,také jsou volné miliardy na podporování válčících zemí?!A pro naše občany,peníze nejsou,nebo je jich málo- něco je špatně,ne?

    • LDN není žádné slušné dožití. To už spíše ty domovy důchodců, ovšem je problém se tam dostat. Starší lidé, kteří to potřebují, dostávají celkem slušné příspěvky na bezmocnost, a pokud se do domova důchodců dostanou, tak DD si obstará obvykle jejich navýšení. Aby někdo platil za LDN, považuji za hloupost.

  7. Jsem nyní trochu mimo. Rozumím tomu tak, že poplatky na LDN po devadesáti dnech se budou platit až od roku 2025? Mojí mami odchází příspěvek na péči 12800Kč do tohoto zařízení a já ještě doplácím 13030Kč a léky cca 1500Kč. Tak jsem trochu zmatená. Jestli by se mělo platit až od roku 2025 , proč já už platím nyní. Samozřejmě, že za péči ráda zaplatím, protože sama už to po 5 letech nezvládám. Starám se ještě o bratra a je toho na jednoho moc. Sama už také nejsem nejmladší. Ale to jsem odbočila, jenom mi nebylo jasné jak to tedy s těmi doplatky je.

    • Dobrý den, o zavedení této platby se diskutuje dokonce od roku 2027, s pozdravem Veronika Táchová, redakce Zdravé Zprávy

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here