V Dauhá na letišti našli novorozence. Gynekolog zkontroloval všechny ženy

0
45649
v_Dauha
Foto: Qatar Airlines

Pět Australanek, které společně s dalšími ženami v roce 2020 na letišti v katarské metropoli Dauhá prošly traumatizujícími gynekologickými prohlídkami, neuspělo u australského soudu se žalobou proti letecké společnosti Qatar Airways.

„Cítila jsem se, jako bych byla znásilněna. Byl to šok. Určitě mě to poznamenalo,” popisuje spolu s dalšími ženami své pocity Britka Mandy pro server BBC.

Další žena vypověděla, že se domnívala, že byla unesena a drží ji jako rukojmí. Mnohé ženy uvedly, že v důsledku nucené gynekologické či jiné intimní fyzické prohlídky trpěly depresemi a posttraumatickou stresovou poruchou.

Soud ale potvrdil, že cílem prohlídek bylo zjistit, zda ženy nedávno neporodily. Důvod? V odpadkovém koši na letišti byl totiž nalezen novorozenec.

O kauze informuje server BBC News. Podle něj incident vyvolal rozhoření veřejnosti a odsuzující reakce několika států.

Pětice Australanek se v roce 2021 obrátila na australský soud s žádostí o odškodné kvůli “nezákonnému fyzickému kontaktu a neoprávněnému zadržování”. Což negativně dopadlo na jejich duševní zdraví. Ženy již dříve BBC řekly, že k vyšetření nedaly souhlas a nikdo jim nevysvětlil, proč prohlídku podstupují.

Aerolinie nemohou za problémy v Dauhá

Australský soud nicméně tuto středu vyhlásil, že podle Montrealské úmluvy, která upravuje odpovědnost dopravce za usmrcení a zranění cestujících, nejsou katarské státní aerolinie za problémy žen odpovědné.

Soud dospěl k názoru, že zaměstnanci letecké společnosti nemohli ovlivnit zásahy katarské policie. Policie ženy nechala vystoupit z letadla. A nemohla ovlivnit ani činnost zdravotních sester, které ženy vyšetřovaly v sanitkách na pojezdové dráze letiště.

Turistické cíle stíhají katastrofy! A co turisté, jsou v nich na obtíž?

Soudce John Halley rovněž zamítl žalobu žen na katarský úřad pro civilní letectví. Také ale i řekl, že Australanky by mohly uplatnit svůj nárok vůči dceřiné společnosti Qatar Airway s názvem Matar. Ta má smlouvu na provozování mezinárodního letiště Hamad v Dauhá.

Katarský premiér se postiženým ženám omluvil

Katarský premiér Chálid bin Chalífa bin Abdalazíz Sání po incidentu v Dauhá vyjádřil politování a zacházení s cestujícími označil za nepřijatelné.

„To, co se stalo, zcela odporuje katarské kultuře a hodnotám,” uvedl v prohlášení.

Katar rovněž zahájil vyšetřování případu, jehož výsledkem byl podmíněný vězeňský trest pro jednoho z letištních úředníků.

Stát Katar je emirát v jihozápadní části Perského zálivu v západní Asii. Země se nachází na Katarském poloostrově vybíhajícím z většího Arabského poloostrova do Perského zálivu. Podle informací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Katar nadále pokračuje v masivních investicích do veřejného zdravotnictví a rozšiřuje lůžkové kapacity nemocnic v zemi.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here