Státním tajemníkem MZ ČR zřejmě zůstane Stanislav Měšťan

0
151
Stanislav_Mestan
Ministerstvo zdravotnictví ČR / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Státním tajemníkem na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] by měl dál zůstat Stanislav Měšťan. Resort předloží příští týden vládě návrh na jeho jmenování na další funkční období. Vyplývá to z programu jednání vlády.

Státní tajemník podle zákona o státní službě zajišťuje na ministerstvu organizační věci týkající se státní služby. Dále plní úkoly související s pracovněprávními vztahy a odměňováním státních zaměstnanců daného úřadu.

Stanislav Měšťan je státním tajemníkem MZ ČR od roku 2019. Současný mandát mu trvá do konce dubna. Vláda vypsala výběrové řízení na funkci v únoru. Kromě personálních otázek podle dokumentu státní tajemník řeší například i Národní onkologický plán ČR 2030, otázky národnostních menšin nebo integrace cizinců.

Stanislav Měšťan na MZ ČR přišel z resortu školství

Před příchodem na ministerstvo zdravotnictví Měšťan působil na ministerstvu školství. Nejdřív tam pracoval jako referent a vedoucí oddělení v oblasti vzdělávání, rozvoje a péče o zaměstnance. Od prosince 2016 do dubna 2019 pak zastával pozici ředitele odboru personálního a státní služby.

Ministerstvo vypsalo výběrové řízení na ředitele SÚKL

V roce 2019 skončil na ministerstvu zdravotnictví jako státní tajemník Ivo Beneda. Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] jeho práci kritizoval, mohl podle něj za špatnou personální situaci úřadu. Na působení Benedy ve funkci státního tajemníka si stěžovali i Vojtěchovi předchůdci ve vedení resortu Miloslav Ludvík a Svatopluk Němeček [oba ČSSD]. A kritiky se mu dostalo i od expremiéra Andreje Babiše [ANO].

O státní službu se nově postará úřad vlády a resort financí

Organizací a změnami ve státní službě se vláda zabývala v tomto týdnu. Nově by ji podle projednaného návrhu novely měl místo ministerstva vnitra koordinovat úřad vlády. Cílem změn je profesionalizace, zefektivnění a modernizace státní služby, zdůvodňuje předloha.

  • Ministr vnitra Vít Rakušan [STAN] usiluje o to, aby byl zákon účinný co nejdříve. Ideálně pak na začátku roku 2025.

Podle návrhu by vláda měla schvalovat pouze systemizaci služebních a pracovních míst na následující kalendářní rok. O dílčích změnách má rozhodovat úřad vlády v koordinaci s ministerstvem financí. Vznikne snad nově i služební komise s rozhodovací pravomocí o porušení služební kázně a etiky. Zabývala by se i námitkami proti služebnímu hodnocení nejvyšších státních úředníků. V komisi mají usednout lidé mimo státní službu, od toho si vláda slibuje zajištění nezávislosti.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here