Ministerstvo vypsalo výběrové řízení na ředitele SÚKL

0
359
vyberove_rizeni
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vypsalo výběrové řízení na ředitelku/ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Termín nástupu do funkce je na přelomu března a dubna 2024.

Uchazeči o pozici se mají podle ministerského dokumentu do výběrového řízení přihlašovat do konce února. Mezi požadavky uchazeče o funkci ředitele SÚKL patří podle MZ ČR magisterské vysokoškolské vzdělání. Dále zkušenosti s vedením podobné instituce nebo způsobilost pro přístup k utajovaným informacím stupně Důvěrné. Funkční období ředitele SÚKL trvá pět let.

Ředitel SÚKL podle dokumentu “zabezpečuje koordinaci lékové politiky státu, zacházení s léčivy včetně předepisování, oblasti zdravotnických prostředků, lékárenství a problematiky reklamy na léčivé přípravky”.

Pozice šéfa lékového ústavu se uvolnila 20. prosince loňského roku, kdy z funkce po necelých třech měsících od jmenování ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] odvolal Kateřinu Podrazilovou.

„Dosavadní výkon paní ředitelky a fungování úřadu, který je jednou z klíčových institucí českého zdravotnictví, se výrazně rozchází s mými představami,“ vysvětlil důvody odvolání ministr Válek.

Výběrové řízení na nového šéfa SÚKL

Podrazilová nastoupila do funkce 21. září. Ve výběrovém řízení ji na pozici doporučila jmenovat ministrovi odborná komise. Šlo již o druhé výběrové řízení, protože to první, v němž zvítězila Irena Storová, ministr zrušil. Do užšího výběru postoupili čtyři uchazeči. O pozici se tehdy znovu ucházela i tehdejší ředitelka SÚKL Storová, která ústav vedla od roku 2018 a které skončilo pětileté funkční období.

Ministr Válek Podrazilovou loni 20. prosince odvolal jeden den před koncem její zkušební doby. Neplnila jeho představy o tom, jak vést lékový ústav, uvedl.

„Měla za úkol zajistit efektivní fungování ústavu, jeho personální stabilizaci a zaměřit se také na maximální aktivitu v otázce kvality, bezpečnosti a dostupnosti léčiv. To však nebylo z její strany naplněno,” vysvětlil ministr.

Podrazilová skončila na SÚKL. Opět se tak hledá jeho šéf či šéfka

Podrazilová s kritikou ministra ale nesouhlasila. Do médií se krátce po svém odvolání vyjádřila, že postupovala podle strategie, se kterou zvítězila ve výběrovém řízení. Což bylo především otevření komunikace a zlepšení hospodaření ústavu. Po nástupu řekla, že se zaměří především na zlepšení dostupnosti léků, která byla u některých kategorií v posledním roce problematická, a komunikaci s odbornou a pacientskou veřejností.

Ministr Válek podle jejího vyjádření do doby odvolání vůči její práci nevznesl za celou dobu žádnou připomínku. Naopak jí zadaný audit podle jejích slov odhalil nedostatky za dobu, kdy ústav vedla Storová.

„Výsledky ukázaly nedostatky v kontrolovaných oblastech. Což pro fungování úřadu, který je jednou z klíčových institucí českého zdravotnictví, vyžadovalo neodkladná nápravná opatření. Po oznámení o obdržení výsledků tohoto auditu jsem byla do dvou dnů odvolána,” uvedla Podrazilová.

Irena Storová v čele SÚKL končí, vystřídá ji K. Podrazilová

Podle informací redakce Zdravé Zprávy zadala Kateřina Podrazilová audit bez výběrového řízení a za vysokou cenu. Zároveň se zavázala s jeho dodavatelem k nevýhodným podmínkám pro SÚKL. A ani zjištění auditu a kvalita provedeného auditu neodpovídala vynaloženým prostředkům. Redakci to řekl nejmenovaný zástupce ministerstva zdravotnictví.

Řízením SÚKLu ministr Válek po odvolání Podrazilové pověřil Jakuba Velíka, který v lékovém ústavu pracuje jako vedoucí oddělení koordinace odborných činností.

Lékový ústav má na starosti mimo jiné registraci nových léků, stanovování jejich ceny a úhrady z veřejného zdravotního pojištění. Dále do jeho kompetencí patří povolování klinických studií léků. Řeší rovněž kontroly fungování lékáren, přijímá hlášení o podezření na nežádoucí účinky léků a vakcín nebo provoz systému elektronických receptů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here