Podrazilová skončila na SÚKL. Opět se tak hledá jeho šéf či šéfka

0
954
SUKL
Hlavní vchod do Státního ústavu pro kontrolu léčiv / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Informace, které probublávaly v posledních týdnech, se potvrdily. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] dnes [20.12.] odvolal z funkce ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Kateřinu Podrazilovou.

Jako důvod v tiskové zprávě Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] uvedl nespokojenost s vedením SÚKL. Zdravé Zprávy přitom zkraje tohoto týdne zaslaly na ministerstvo otázky právě na téma, zda je pravda, že úřad chystá odvolání Kateřiny Podrazilové z funkce ředitelky SÚKL. Ministerstvo na ně dosud neodpovědělo. Nyní ale přišlo s tiskovou zprávou, v níž o odvolání ředitelky SÚKL samo informuje.

„Dosavadní výkon paní ředitelky a fungování úřadu, který je jednou z klíčových institucí českého zdravotnictví, se výrazně rozchází s mými představami. Doktorka Podrazilová měla za úkol zajistit efektivní fungování ústavu, jeho personální stabilizaci a zaměřit se také na maximální aktivitu v otázce kvality, bezpečnosti a dostupnosti léčiv. To však nebylo z její strany naplněno,” vysvětlil důvody odvolání v tiskové zprávě ministr Válek.

Byl to přitom právě ministr Válek, kdo Podrazilovou do funkce jmenoval poté, kdy zrušil výsledky výběrového řízení, v němž uspěla někdejší šéfka SÚKL Irena Storová. Té letos končilo pětileté funkční období a ministerstvo jako zřizovatel SÚKL tak muselo vypsat nové výběrové řízení. O tom, že Podrazilová povede SÚKL, ministerstvo informovalo 19. září.

„Na základě výsledků výběrového řízení jsem vybral Kateřinu Podrazilovou. Je zkušenou odbornicí, která má bohaté pracovní zkušenosti a lékovou agendu zná velmi dobře. Mimo jiné i díky předchozímu působení na jedné z vedoucích pozic v rámci Státního ústavu pro kontrolu léčiv,” řekl tehdy ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Jaké jsou důvody odvolání Podrazilové ze SÚKL

„Zkušená odbornice“ Kateřina Podrazilová avšak setrvala ve funkci necelé tři měsíce a teď končí. Ministr řízením Ústavu pověřil Jakuba Velíka. Ten dosud pracoval jako vedoucí oddělení koordinace odborných činností SÚKL.

„Problém byl v tom, že Podrazilová neřídila SÚKL fundovaně a také se dostala do sporů s jeho zaměstnanci. Chtěla vyhodit snad 40 lidí,“ uvedla pro Zdravé Zprávy se situací v Ústavu dobře obeznámená pracovnice.

Sama Podrazilová dnes České tiskové kanceláři sdělila, že byla odvolána krátce po oznámení výsledků hospodářského auditu po předchozí ředitelce Ireně Storové. A ten podle ní odhalil nedostatky. Náprava podle ní vyžadovala neodkladná opatření.

„Výsledky ukázaly nedostatky v kontrolovaných oblastech. Což pro fungování úřadu, který je jednou z klíčových institucí českého zdravotnictví, vyžadovalo neodkladná nápravná opatření. Po oznámení o obdržení výsledků tohoto auditu jsem byla do dvou dnů odvolána,” řekla a dodala, že ministr Válek vůči její práci za celou dobu jejího působení na pozici ředitelky SÚKL nevznesl žádnou připomínku.

Proti Podrazilové se přitom již hned po jejím jmenování ale ohrazovali i někteří zástupci farmaceutických firem.

„Otevírá staré případy. Což se v minulosti nedělo. Máme obavy, aby se po nás nechtěly peníze navíc. Ať by měly jít do SÚKLu, nebo někam jinam,“ uvedl pro Zdravé Zprávy jen několik týdnů po jmenování Podrazilové pracovník jedné z tuzemských farmaceutických firem. To, že by ale došlo na odvolání Podrazilové, ještě minulý týden odmítal.

„Já už toho slyšel,“ uvedl.

Podobně se minulý týden vyjádřil i další zdroj redakce, která zjišťovala, nakolik je reálné  odvolání Podrazilové.

„Nezlobte se, ale k drbům se do médií nevyjadřuji,“ řekl s tím, že v odvolání Kateřiny Podrazilové příliš nevěří.

Kdo je PharmDr. Jakub Velík, Ph.D.

Nově pověřený řízením Ústavu Jakub Velík působí na SÚKL od roku 2019 na pozici vedoucího Oddělení koordinace odborných činností. MZ ČR uvedlo, že ve své funkci pravidelně jedná s držiteli rozhodnutí o registraci, zástupci distributorů i lékáren. Zároveň se podílí na návrzích legislativních změn k dalšímu zlepšení funkčnosti celého systému zajišťujícího optimální dostupnost léčby pro české pacienty.

„Pravidelně se také účastní jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčivých přípravků na ministerstvu zdravotnictví,“ uvedl úřad.

Podle jeho tiskové zprávy výběrové řízení na nového ředitele/ředitelku vypíše v polovině ledna 2024. Půjde už o třetí výběrové řízení na tuto pozici v krátké době. To první vyhrála, jak už bylo řečeno, někdejší ředitelka SÚKL Irena Storová. Tento výsledek ministr Vlastimil Válek ale nepřijal a celé výběrové řízení zrušil.

Výběr šéfa SÚKL ukazuje na špinavou politickou hru

Co se týče výběrového řízení, uchazeč musí mít dle služebního zákona zkušenosti ve vedení obdobných úřadů a znalosti cizího jazyka. Předložit komisi musí rovněž vlastní vizi rozvoje úřadu na další dva roky. Služební místo ředitele SÚKL se řadí do 15. platové třídy s tarifem od 39 820 korun do 59 020 korun. Řediteli náleží osobní příplatek a příplatek za vedení.

Lékový ústav má na starosti mimo jiné povolování nových léků, stanovování jejich ceny a úhrady z veřejného zdravotního pojištění. A také povolování jejich klinických studií. Dále kontroluje fungování lékáren, eviduje a sleduje podezření na nežádoucí účinky léků a vakcín. Do jeho kompetence patří i provoz systému elektronických receptů.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here