Za dětskou skupinu si rodiče od ledna připlatí, vláda zvýšila stropy

0
608
vlada
Foto: Pixabay.com

Cenu za pobyt dítěte v dětské skupině mohou jejich provozovatelé od ledna zvýšit na 5 060 Kč na měsíc, nyní je to 4 720 korun. Cenový strop zvedla na středečním [20.12.] jednání vláda na návrh Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV].

Navýšení maximální ceny za měsíční pobyt dítěte v dětské skupině vláda vysvětluje vyššími náklady na jejich provozy. I na ně podle zástupců vlády totiž dopadá zdražování.

„Toto navýšení vychází ze zákona, který ho předpokládá v situacích, kdy dojde k růstu úhrnného indexu spotřebitelských cen za domácnost celkem alespoň o 5 %,“ vysvětlují zástupci MPSV, které návrh vládě ke schválení předložilo.

Provozovatelé dětských skupin mají při navyšování měsíční platby za službu ale vycházet ze skutečných nákladů, upozorňuje zároveň resort.

Cenový strop upravuje novela o dětských skupinách, která platí od října roku 2021. Její součástí je valorizace měsíční platby za dětskou skupinu. Vláda ji upravuje nařízením vždy na daný rok od ledna, pokud se od poslední úpravy do konce září zvýšily spotřebitelské ceny nejméně o pět procent. Od loňského října do konce letošního září spotřebitelské ceny podle dat Českého statistického úřadu rostly o 7,2 procenta. O tolik se podle předpisu má zvednout maximální částka, kterou mohou rodiče za dětskou skupinu měsíčně platit. Od ledna 2024 se tak úhrada zvyšuje na 5 059,84 korun měsíčně.

Vláda argumentuje vyššími náklady na dětské skupiny

S navýšením úhrady za dětskou skupinu od ledna nesouhlasí Českomoravská konfederace odborových svazů. Podle odborářů je navýšení příliš skokové, což na rodiny nepříznivě dopadne. Odboráři v připomínkování zmiňovali i dopady na rozpočty domácností s malými dětmi, které od nového roku přinese vládní konsolidační balíček.

I ministerstvo v podkladech k navrhovanému nařízení uvádí, že zvýšení úhrady může na rodinné rozpočty nepříznivě dopadat. Zároveň ale jejich autoři dodávají, že náklady provozovatelům dětských skupin rostly a vyšší platba jim poslouží na jejich pokrytí.

Dotace pro obce na dětské skupiny se rozjíždějí jen zvolna

„Poskytování této služby není výdělečnou činností. Náklady na službu se zvedají a v některých případech by službu nebylo možné z finančních důvodů dále poskytovat. Což by mělo ještě větší sociální dopady pro rodiče, kteří by bez zajištění služby nemohli dále vykonávat výdělečnou činnost,” zdůvodňuje navýšení platby ministerstvo.

Podle stanoviska Evropské komise musí služba fungovat jako nezisková a úhrada od rodičů nesmí převyšovat státní příspěvek. Platba rovněž nesmí překročit třetinu minimální mzdy. Ta se pro příští rok zvyšuje ze 17 300 na 18 900 korun, platba rodičů za dětskou skupinu tak nesmí od ledna přesáhnout 6 300 korun.

Dětské skupiny a jejich podoba

Dětské skupiny patří mezi předškolní zařízení určené pro děti od šesti měsíců věku až do zahájení školní docházky. Pokud jsou ve skupině děti mladší jednoho roku, pak v ní mohou být nanejvýš čtyři děti, to vždy maximálně ve věku do čtyř let.

Podle dat MPSV v Česku funguje 1 652 dětských skupin a jejich kapacita v nich je 22 213 míst. Stát skupinám za splnění určitých podmínek přispívá na provozy i jejich zřízení. Peníze jim dává na místo, které obsadí alespoň na tři hodiny denně dítě rodičů, kteří pracují, studují, podnikají nebo si třeba zaměstnání právě hledají.

I pracující ženy mají nárok na zvláštní přestávku k nakojení dítěte

U dětí do tří let věku přitom vláda stanovuje nejvyšší možnou cenu, kterou mohou rodiny ke státnímu příspěvku hradit. Dětské skupiny mají umožnit rodičům malých dětí, aby se co nejdříve vrátili do pracovního procesu. Jejich podpora vychází i z požadavků Evropské unie.

VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here