Dotace pro obce na dětské skupiny se rozjíždějí jen zvolna

1
265
detske_skupiny
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ze sedmi miliard korun dotací na dětské skupiny z Národního plánu obnovy [NPO] se zatím vyplácí 15 projektů za 170 milionů korun. Dalších 13 žádostí o dotace za 270 milionů korun úřady nyní vyřizují.

Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Dětské skupiny za evropské peníze z NPO musí vzniknout nejpozději do poloviny roku 2026. Ministerstvo teď podmínky dotací upravilo. Obce, jejich svazky, města, kraje, úřady a instituce, veřejné vysoké školy či ústavy akademie věd mohou dostat na pokrytí celých výdajů až 25 milionů korun. Větší počet žádostí očekává vedení resortu až začátkem příštího roku.

„Není mnoho dotačních titulů, které by kryly 100 procent nákladů včetně DPH. Je to poměrně velkoryse nastavená výzva k podávání žádostí o dotace, aby tu nemuselo být váhání zastupitelstva,” uvedl ministr.

Peníze z NPO chce získat například Česká Kamenice na Děčínsku. Její starosta Jan Papajanovský [Koalice pro Kamenici] věří, že díky dostatečné kapacitě služeb může město přilákat nové obyvatele.

„V našem regionu je ‘boj o hlavy’, kde si lidé koupí pozemek a kde založí rodinu. Vnímáme dětskou skupinu jako velkou konkurenční výhodu,” řekl novinářům Papajanovský.

Jak fungují dotace na dětské skupiny

Obce sice musí nejdříve projekt uhradit a teprve poté jim ministerstvo investici proplatí. Dotace se dají využít na nákup, výstavbu i rekonstrukce budov. Podpora pokryje 100 procent schválených způsobilých výdajů do 25 milionů korun. Zařízení pak musí fungovat nejméně pět let. V budově mohou fungovat i jiné služby. Což je oproti původnímu nastavení dotačního titulu novinka.

„Po debatách se starosty respektujeme, že má obec třeba větší budovu – například bývalou obecní školu – a ráda by ji opravila celou. I když dětská skupina bude jen v části. Když obce využijí celou budovu pro veřejné služby, je možné dotaci využít,” uvedl Jurečka.

Dodal, že při dostatku financí, výši podpory i pravidlech dotací “nevidí prostor” pro argumenty obcí, že není možné dětské skupiny zřizovat. Podle výkonné ředitelky Svazu měst a obcí Radky Vladykové ale i platí, že pokud stát přidává radnicím povinnost zajistit místa pro děti, měl by pak hradit i jejich udržení.

„Zákony mají mít vyvážená práva a povinnosti. Stát by měl říct, že když obce kapacity zřídí a budou je držet, zaplatí to,” uvedla Vladyková.

Přesto i ocenila vstřícné nastavení podmínek dotací z NPO pro dětské skupiny.

Dětské skupiny suplují nedostatek míst v mateřinkách

Nárok na místo ve školce mají děti od tří let. Podle dřívější analýzy ministerstva práce chyběla místa v mateřinkách a dětských skupinách pro 70 000 chlapců a děvčat. Jurečka podotkl, že poptávka ještě poroste po zkrácení rodičovské dovolené na tři roky a díky rozšíření částečných úvazků. Scházet by tak podle ministra mohlo až 130 000 míst. Zajistit se dají i v dětských skupinách. Těch podle evidence ministerstva nyní funguje 1 629 a navštěvuje je 18 747 dětí.

Jen změna legislativy kapacity v mateřských školách nenavýší

Podle expertů na rodinnou politiku je dostupnost péče o děti zásadní pro slaďování práce a rodiny. Česko má jednu z nejnižších zaměstnaností matek malých dětí. Podle evropských hodnoticích zpráv ČR ale patří v EU také ke státům s nejnižší dostupností předškolních zařízení. Experti z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu již v roce 2016 spočítali, že zřízení jednoho místa ve školce či skupině by státu z daní a odvodů zaměstnaných rodičů tehdy přineslo 10 000 korun každý rok.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here