Irena Storová v čele SÚKL končí, vystřídá ji K. Podrazilová

0
1424
podrazilova
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Současnou ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Irenu Storovou ve funkci už v září vystřídá Kateřina Podrazilová. V opakovaném výběrovém řízení ji na doporučení komise do funkce vybral ministr zdravotnictví Válek [TOP 09].

O výsledcích výběrového řízení na ředitele lékového ústavu informovalo dnes [19.9.] Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Současné ředitelce Ireně Storové letos končí pětileté funkční období a ministerstvo jako zřizovatel SÚKL tak vypsalo nový tendr. O post se v něm ucházela i Storová.

„Na základě výsledků výběrového řízení jsem vybral Kateřinu Podrazilovou. Je zkušenou odbornicí, která má bohaté pracovní zkušenosti a lékovou agendu zná velmi dobře. Mimo jiné i díky předchozímu působení na jedné z vedoucích pozic v rámci Státního ústavu pro kontrolu léčiv,” uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Úkolem Kateřiny Podrazilové bude podle ministra zajistit bezproblémové fungování lékového ústavu. A zaměřit se má především na maximální aktivitu v otázce kvality, bezpečnosti a dostupnosti léčiv.

Nová šéfka SÚKL Kateřina Podrazilová

Mgr. Kateřina Podrazilová, Ph.D. v minulosti působila jako ředitelka sekce cen a úhrad SÚKL. Od roku 2014 zastává pozici předsedkyní lékové komise Svazu zdravotních pojišťoven České republiky, kde koordinuje agendu lékové politiky pro šest svazových zdravotních pojišťoven. A rovněž ze své pozice řeší problematiku dostupnosti léčiv na trhu.

Podrazilová vystudovala magisterský obor molekulární biologie a genetiky na Univerzitě Karlově. Tu absolvovala v roce 1991. V roce 1999 získala titul Ph.D. v oboru molekulární toxikologie. Do roku 2008 pracovala i jako vědecká pracovnice environmentální molekulární biologie.

První výběr šéfa SÚKL nevyšel, druhý už ano

První výběrové řízení na ředitele SÚKL vypsalo ministerstvo zdravotnictví letos v březnu. Přihlásili se do něj čtyři kandidáti včetně nyní již dosluhující ředitelky lékového ústavu Ireny Storové. Dále mělo jít o Kateřinu Podrazilovou, Lenku Vostalovou a brněnského lékaře Jiřího Demla. Všichni uchazeči v minulosti na SÚKL pracovali. Počátkem června však ministerstvo zdravotnictví informovalo, že dva uchazeči před komisí sice uspěli, ale do funkce ministr ani jednoho z nich nejmenuje. A vypíše nové výběrové řízení. Aniž by ale vysvětlil důvody neobsazení postu ani jedním ze dvou úspěšných uchazečů. Redakci Zdravé Zprávy tehdy poskytly vysvětlení dva na sobě nezávislé zdroje. Více k tématu na tomto odkazu.

Změny úhrad léků z pojištění překvapují lékárny i pacienty

Služební místo ředitele SÚKL je zařazené do 15. platové třídy s tarifem od 39 820 korun do 59 020 korun. Řediteli dále náleží osobní příplatek a příplatek za vedení. Uchazeč musí mít dle služebního zákona zkušenosti ve vedení obdobných úřadů a znalosti cizího jazyka. Předložit komisi musel rovněž vlastní třístránkovou vizi rozvoje úřadu na další dva roky.

Lékový ústav má na starosti mimo jiné povolování nových léků, stanovování jejich ceny a úhrady z veřejného zdravotního pojištění. A také povolování jejich klinických studií. Dále kontroluje fungování lékáren, eviduje a sleduje podezření na nežádoucí účinky léků a vakcín. Do jeho kompetence patří i provoz systému elektronických receptů.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here