Káva pomáhá, nebo škodí? O tomto nápoji koluje mnoho mýtů a pověr. Proto se na Zdravé Zprávy ptáme expertů na srdce, žaludek a střeva, i lékařů dalších specializací, co si o konzumaci kávy myslí oni.
—
MUDr. Vojtěch Mucha, předseda Mladých praktiků: Co se kávy týče, často se setkáváme hlavně s informacemi o jejích negativních účincích. Káva má však řadu benefitů. Pijeme-li kávu s mírou, může mít pozitivní účinky na srdce a cévy. Snižuje riziko srdečního selhání, zabraňuje výskytu cukrovky, a především prodlužuje dožití. Maximální doporučená denní dávka kávy jsou tři až čtyři šálky denně. Podle posledních poznatků se může káva započítávat do denního příjmu tekutin. Je však vhodné jí spíše doplňovat ostatní tekutiny, které přijímáme, ideálně čistou vodu.
Pití kávy zvyšuje riziko vyššího cholesterolu, zjistili vědci
MUDr. Tomáš Vacek, primář Interního oddělení Nemocnice Jablonec nad Nisou: O kávě často slýcháváme, že zvyšuje tlak. Není to tak úplně pravda – sice tlak o něco málo zvedne, ale jen na chvíli. U hypertoniků může dojít k mírnému nárůstu, ale ani jim kávu zcela nezakazujeme. Když si dají jeden až dva šálky denně, je to v pořádku. Stejně to platí i pro ty, co mají naopak tlak dlouhodobě nižší. Lidé s nižším krevním tlakem by také neměli překračovat doporučované množství kávy. To si můžeme představit například jako čtyři espressa denně. Je důležité dát si pozor na kombinaci kávy a energetických nápojů, které mají ještě vyšší množství kofeinu než káva.
Spotřební daň na slazené nealko na Slovensku funguje. Spotřeba klesla
Gastroenterolog prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc., přednosta klinického centra Iscar: Káva má pozitivní vliv na zažívání. Usnadňuje trávení potravy, prokrvuje ledviny a má psychostimulační účinky. Hodně záleží i na typu, například turek působí na žaludek agresivněji než espresso anebo filtrovaná káva. Kávu je dobré pít s mlékem. Mléko neutralizuje kyselinu, která se po kávě v žaludku tvoří. Pozor si samozřejmě musí dát ti, co trpí intolerancí na laktózu. U kávy, na rozdíl od alkoholu, není prokázáno, že by způsobovala a zvyšovala výskyt rakoviny v trávicím ústrojí.
Kardiolog MUDr. Jiří Veselý, vedoucí lékař kardiologické ambulance Edumed: Konzumace kávy spíš pomáhá, než škodí. Podle nejnovějších výzkumů dokonce pití kávy snižuje riziko úmrtí na srdeční onemocnění. Což platí především u lidí, kteří si ji dopřávají v ranních nebo dopoledních hodinách. Lidé, kteří konzumují alespoň dva šálky denně, umírají na srdeční onemocnění o 31 procent méně často než ti, kteří kávu nepijí.
–RED–