Bolesti zad jsou problém ve všech moderních společnostech, říká fyzioterapeutka

0
695

Bolesti zad, bolesti kloubů a interní omezení. To jsou dnes nejčastější zdravotní problémy mnoha lidí.  Podle fyzioterapeutky z Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze pramení z nedostatku pohybu a sedavého zaměstnání.

„Naším problémem je vůbec pacienty motivovat k pohybu a cvičení. I proto na začátek cvičíme vždy jednodušší cviky. Ordinujeme cvičební plán,“ říká Klára Novotná. Podle ní si lidé nejčastěji stěžují zejména na bolesti zad, bolesti kloubů a interní omezení. Mnohdy se prý ukáže, že ty pramení z nedostatku pohybu a sedavého zaměstnání. A často i práce na počítači. Trpí páteř. Svaly oslabují. Přidá-li se nějaké chronické onemocnění, problémy se prohlubují. Cestou ke zlepšení může přitom být pravidelné cvičení.

Klára Novotná

„Bolesti zad jsou nejčastější problém ve všech moderních společnostech. Páteř je vyhrbená, zakulacená, hlava je předsunutá. Bez cvičení se logicky snižuje celková kondice. S tím pak jde zhoršená funkce srdce a plic a dochází i k oslabování kostí, když nejsou dostatečně zatěžovány,“ vysvětluje Klára Novotná.

Bolesti zad u cca 40 % populace

Podle průzkumů více než třetina Čechů trpí bolestí zad. Každý druhý člověk [49,8 %] prosedí šest až osm hodin denně. Bolestmi zad přisuzovanými sezení nejčastěji trpí lidé pracující v administrativě [20 % respondentů], studenti [10 %], techničtí a technologičtí pracovníci [10 %], lidé pracující ve službách [6 %] ale i účetní, učitelé či dělníci [všichni po 4 %].

Odborníci uvádějí, že s rostoucím věkem [bez pravidelného pohybu] se i více projevují dopady sezení. Zatímco ve věku od 15 do 29 let bolestmi trpí jen 32 % lidí, ve skupině 45-59 let už je to 40,9 % populace. Lidé by se tak měli naučit minimálně správně sedět, mít pravidelný pohyb a vyhledat fyzioterapeuta při takové bolesti zad, od které si nedokážou sami pomoct.

Pravidelný pohyb

Podle Kláry Novotné se dá ale i s tělem vždy pracovat. Základem dle jejích slov je vždy správné držení těla. A to hlavně při sezení. Těm, co mají problémy s hybností některé části těla, doporučuje kompenzační cvičení. Třeba už jen protahování. Pomoci může masáž. Avšak pozor jenom masáž nepomůže.

„Důležité je najít si pohyb nebo sport, který nás baví. Zkusit si formy cvičení a najít si to svoje. Každý podle svého gusta,“ uzavírá Klára Novotná. Odborníci tvrdí, že u všech neurologických onemocnění mají větší šanci na úspěšnou léčbu ti lidé, kteří pravidelně cvičí.

V níže uvedeném videu jsou cviky doporučované pacientům [nejen] s roztroušenou sklerózou.

V níže uvedeném videu jsou cviky doporučované pacientům [nejen] s roztroušenou sklerózou.

V níže uvedeném videu jsou cviky doporučované pacientům [nejen] s roztroušenou sklerózou.

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here