Praktičtí lékaři a reforma primární péče je jedním z témat dnešního [22. 2.] Kongresu primární péče v Praze. „Má-li dojít k zlepšení primární péče v ČR, je nutné, aby na primární péči šlo z celkového rozpočtu na zdravotnictví ne 6 %, ale 10 %,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz předseda Sdružení praktických lékařů [SPL] Petr Šonka.

Řeč je o cca 20 až 35 miliardách korun ročně [nyní jde ročně do primární péče cca 16 miliard korun]. Jeho názor potvrzuje i předseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Svatopluk Býma. Podle něj navýšení peněz pro praktické lékaře a posílení jejich pravomocí ve výsledku sníží náklady na zdravotní systém, který navíc i více zprůchodní. Jako první je podle něj potřeba přesměrovat peníze z nemocnic do primární a ambulantní primární péče.

„Zvažte jednu z nejvyšších návštěvností pacienta u lékaře v ČR. Četnost kontaktů pacienta s lékařem v ČR je dvojnásobně vyšší než třeba v Rakousku. A proč, protože lidé chodí po praktických lékařích, stejně jako po specialistech. Ale to chození zejména po specialistech je drahé a do budoucna v ČR neudržitelné,“ vysvětluje Svatopluk Býma, podle kterého v drtivé většině případů dokáží nároky pacienta uspokojit praktiční lékaři.

„Drazí specialisté by se měli věnovat pacientům s vážnějšími typy onemocnění,“ dodává.

Praktičtí lékaři a další témata

Další z témat kongresu jsou i odchody praktických lékařů do penze, nepovinná očkování, masivní nárůst diabetu, ale i rozdíly mezi praktickou péčí praktických lékařů u nás a v zahraničí. Hovořit se bude i o dlouhodobě kritizovaných elektronických neschopenkách, odchodech lékařů do zahraničí nebo budoucnosti dětských lékařů.

„Jenom loni zaniklo 88 dětských praxí, což je nejvíce za čtyři roky. Letos situace nevypadá o nic lépe,“ říká předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Dodává, že do dvou let hodlá zavřít ordinace přibližně 22 praktických praktických dětských lékařů. Což je v absolutních číslech 460 lékařů, převážně důchodového věku. Obor praktický lékař pro děti a dorost [PLDD] přestal oficiálně existovat v roce 2017, kdy se sloučil do jednoho oboru pediatrie.

„Pokud se jim nepodaří najít za sebe nástupce, čeká především zdravotní pojišťovny úkol, jak zajistit registraci svých pacientů k okolním lékařům a jak zajistit primární péči o děti obecně,“ říká Ilona Hülleová, podle které se nejistota odráží i v zájmu samotných mladých lékařů. V roce 2018 projevilo zájem o celkem 80 rezidenčních míst pouze 60 z nich.

Ztráta proočkovanosti

Velký zájem čekají organizátoři kongresu o blok věnovaný očkování. Podle Světové zdravotnické organizace [WHO] je odmítání očkování mezi 10 největšími hrozbami pro naše zdraví pro rok 2019.

„Odpor proti očkování s sebou nese riziko šíření a návratu nemocí, které byly donedávna považovány za téměř vymýcené. Riziko odmítání očkování se týká zejména dětské populace. Sekundárně ale představuje nebezpečí i pro dospělé, mezi které se infekční nemoci od dětí rozšiřují,“ vysvětluje místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Bábíček.

V ČR podstupuje povinné očkování o mnoho lidí méně než před 10 lety. Podle lékařů tak dochází k postupné ztrátě proočkovanosti, která chránila před takovými nemocemi jako spalničky nebo dětská obrna celou společnost. U spalniček klesla proočkovanost v souladu s vyhláškou skoro o 20 %, pokles zaznamenávají lékaři i u dalších očkování.

Kongres primární péče končí v sobotu 23. února odpoledne. ZdraveZpravy.cz přinesou podrobnosti v pondělí.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here